14C-HELIZO kemény kapszula adatlap

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A 14C-HELIZO KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A 14C Helizo kapszula kék színű, radioaktív anyagot tartalmazó kemény zselatin kapszula. Ez a radiofarmakológiás diagnosztikum egy olyan készítmény, amelyet vízzel lenyelve juttatnak a szervezetébe. A lenyelést követően a radioaktív hatóanyag a gyomorban kiszabadul a kapszulából, és az ott esetlegesen jelenlévő Helicobacter pylori baktériumok élettevékenységének következményeként radioaktív szén-dioxiddá alakul, amelyet a beteg kilélegez. A szükséges inkubációs időt követően ennek a kilélegzett radioaktivitásnak az intenzitása szolgáltat információt az orvos számára a beteg esetleges fertőzöttségéről. A kilélegzett radioaktivitás Heliprobe® rendszerrel mérik.

A 14C-Helizo kapszula Helicobacter pylori fertőzés kimutatására szolgál.

2. TUDNIVALÓK A 14C HELIZO KAPSZULA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Nem alkalmazható a 14C Helizo kapszula

  • ha a beteg gyomrának egy részét, vagy teljes egészét eltávolították
  • a készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.
  • ha valószínűsíthető bármilyen más gyomorfertőzés
  • ha valamilyen antibiotikumot vagy bizmut vegyületet szedett az elmúlt egy hónapban
  • ha savgátló anyagot szedett az elmúlt egy hétben
  • ha az elmúlt hat órában étkezett
  • terhes vagy szoptatós anyák esetében
  • ha a beteg szóban vagy írásban nem egyezik bele a nukleáris medicina vizsgálatba

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. 

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Izotóp Intézet Kft.

Hatóanyag: 14C Carbamidum

Normatív TB támogatás:

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

A 14C Helizo kapszulával végzett légzés-teszt eredményét a következő gyógyszercsoportok befolyásolhatják: antibiotikumok, bizmut vegyület, savgátló anyagok, proton pumpa inhibitorok, H2 receptor antagonisták.

A 14C Helizo kapszula egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A vizsgálat éhgyomorra történik, illetve legalább 6 órának el kell telnie az előző étkezéstől számítva. Vizet lehet inni, de a cukor és /vagy kalória tartalmú italok, mint a gyümölcslé, limonádé, stb. kerülendők.

Terhesség és szoptatás

Meg kell mondania orvosának, ha Ön terhes vagy csecsemőt szoptat. Ha Ön terhes vagy szoptat, az orvosnak kell eldöntenie, hogy a radioizotópos vizsgálat feltétlenül szükséges-e vagy más nem izotópos módszert kell alkalmazni az Ön vizsgálatára, ugyanis a szervezetébe bekerülő radioizotóp veszélyeztetheti a magzatot, valamint a csecsemőt is, mivel a radioizotóp egy része az anyatejbe is bekerülhet. Bízzon orvosában, mert az nagyon szigorú előírások betartásával hozza meg a döntését. Ha Ön szoptat, és az orvos a vizsgálat mellett dönt, a szoptatást be kell szüntetni arra az időre, amit az orvos megjelöl. Ez idő alatt a szervezetben levő radioaktív izotóp kiürül. A szoptatás szüneteltetése idején a csecsemőt mesterségesen kell táplálni. Az ez idő alatt kifejt anyatejet nem szabad felhasználni, nagy hígitásban ki kell önteni. A szoptatás újra kezdhető, amikor a tejben levő sugárdózis a gyerekre nézve nem nagyobb, mint 1 mSv. A szoptatás újrakezdésének lehetőségéről az orvosnak kell döntenie.Megnézem a teljes betegtájékoztatót

Címkék: Helicobacter pylori

További gyógyszerek 14C Carbamidum hatóanyaggal

ÚJ KERESÉS