• Nefrológia téma

    Hypertonia - Prof. dr. Reusz György, csecsemő- és gyermekgyógyász, nefrológus
    A hashártya mögötti területen csendesen megbúvó, páros szervünk, a vese óriási biológiai tartalékokkal rendelkezik. A romló vesefunkcióhoz vezető vesebetegségre nagyon gyakran csak igen előrehaladott állapotban derül fény, mert a működészavar ritkán okoz látványos tüneteket, illetve a maradék veseszövet nagyon hosszú ideig tudja kompenzálni a kieső funkciót.
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Papos István, urológus
    A zsákvese, más néven hydronephrosis a vesemedence és a vesekelyhek kóros tágulatát jelenti, mely a vizelet elfolyásának akadályozottsága következtében alakul ki. A vese üregrendszerében megnövekedett nyomás hosszú távon a veseállomány pusztulásához vezet. A kezelés a vizeletelfolyási akadály megszüntetését célozza, mely műtéttel vagy a húgyúti tükrözés során lehetséges.
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Papos István, urológus
    A vesezsugorodás (vesezsugor), amely a vese szöveteit érintő előrehaladó hegesedési folyamat utolsó stádiumában jelentkezik, kezelés hiányában a vese működésének megszűnését okozhatja. Végstádiumban urémia, azaz húgyvérűség alakul ki. A vesezsugorodás gyakran hosszú ideig nem kerül felfedezésre.
    Orvos valaszol - Dr. Tomonkó Magdolna
    Állitólag nuropátia btegségben szenvedek, előbb azt mondták többnyire a magas cukorszint okozza, de amint később az orvosnő válaszából kiderült, hogynagyon sok minden más betegség is okozhatja. A vese kivizsgálását is emlitette az...