H5N1 téma

Madárinfluenza a szomszédban - Mekkora a veszély?

MTI

A Duna deltavidékén fekvő apró faluban lévő baromfiállományt leölték, a területet pedig fertőtlenítették. A hatóságok szerint nem áll fenn a fertőzés terjedésének veszélye.

A H5N1 vírus elváltozásokat okozhat az agyban

MTI

Egérkísérletek azt mutatják, hogy a H5N1 vírus bejutott agyukba, ahol az emberi Parkinson- és Alzheimer-kórra emlékezető károsodást okozott - közölték memphisi kutatók az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) hétfőn megjelent számában.

320 millió dollár a madárinfluenza ellen

Független Hírügynökség

Az Egyesült Államok 320 millió dollárt (70 milliárd forint) ad a madárinfluenza elleni küzdelemre - jelentette be szombaton egy amerikai külügyi államtitkár, egy egyiptomi konferencián.

H5N1: két újabb haláleset Indonéziában

Független Hírügynökség

Indonéziában két nő meghalt a madárinfluenza H5N1 vírusától - közölte csütörtökön az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO). A májusban és június elején történt két halálesetről csak most számolt be az indonéz egészségügyi minisztérium. Eddig 135-en fertőződtek meg a vírustól az országban, közülük 110-en meghaltak.

Drákói intézkedések a madárinfluenza ellen

Független Hírügynökség

Dél-Koreában az ország összes baromfitelepét fertőtlenítik, hogy megfékezzék az április elején kirobbant H5N1-es madárinfluenza-járványt, jelentette be kedden a szöuli mezőgazdasági minisztérium.

Új, jobb humán védőoltás a H5N1 ellen

FH

Amerikában új madárinfluenza elleni védőoltáson dolgoznak, amely hosszabb időre és többféle vírusváltozat ellen nyújthat védelmet, és könnyebb a tömeges gyártását is elindítani.

Japán orrsprayvakcina a H5N1 ellen

Független Hírügynökség

Japán kutatók szerdán bejelentették, hogy kifejlesztettek egy olyan madárinfluenza elleni védőoltást, amelyet fájdalommentesen, orrspray formájában lehet beadni. A vakcinával kapcsolatos munka, a japánok szerint már az utolsó fázisban van.

Madárinfluenza-vakcina a mutációk ellen

Független Hírügynökség

Japán kutatók hétfőn bejelentették, hogy olyan oltást fejlesztettek ki a madárinfluenza ellen, amely a vírus később kialakuló mutánsaival szemben is védelmet nyújt.