Őssejt téma

Ésszel fogyókúrázzunk!

Több mint TestŐr

Ha nem jut a szervezet létfontosságú tápanyagokhoz, akkor az őssejtjeink is sérülnek. Így immunsejtek és regeneráló sejtek sem tudnak kialakulni az őssejtekből.

Az öregedés biológiai oka

Több mint TestŐr

A legújabb kutatások szerint a kromoszómáink végén lévő sapka egyedi kopása lehet az oka, hogy az egyik ember lassabban, a másik pedig gyorsabban öregszik. Ezeknek az úgynevezett telomereknek a kopása genetikai hibákat eredményez. A rendszeres futással viszont növelhetjük a regeneráló őssejtjeink számát.

A zsigeri zsírok az őssejtjeinket is károsítják!

Több mint TestŐr

Az izmok, a szervek köré felhalmozódott zsigeri zsírok a szervezet regenerációs képességét is tönkreteszik. Azokat az őssejteket, amik például az érrendszerünk regenerációjáért felelnek. Közvetve a zsigeri zsírok jelenléte átlagosan hét évvel rövidíti meg az élettartamot.

Az őssejtek differenciálódásának egyik kulcsfehérjéjét fedezték fel

MTA

A felfedezés új lehetőségeket nyithat meg egyebek mellett a csontritkulás és a cukorbetegség kezelésében. A Tks4 nevű fehérje őssejt-biológiai funkcióit Buday László munkacsoportja azonosította az MTA TTK Enzimológiai Intézetében, Vas Virág vezetésével.

Vérlemezkéket gyártó őssejtet növesztettek laboratóriumban brit kutatók

MTI

A vérzéscsillapításban kulcsszerepet játszó vérlemezkék előállítóit, csontvelői őssejteket növesztettek laboratóriumban brit kutatók - tudósított a BBC News.

Prosztatarák utáni őssejtbeültetés a hímvesszőbe megszüntetheti a súlyos merevedési zavarokat

MTI

Az őssejtbeültetés a hímvesszőbe megszüntetheti azokat a súlyos merevedési problémákat, amelyek egyes férfiaknál fellépnek prosztatarák után - derült ki francia kutatók által csütörtökön közzétett első biztató eredményekből.

Hogyan szaporíthatjuk egészséges módon az aktív őssejtek számát?

Több mint TestŐr

Bármily meglepő, nem kell feltétlenül Kínába utazni őssejt szaporító műtétre, hiszen aktív testmozgással négyszázszorosára lehet növelni az érrendszert regeneráló őssejtek számát, amik utána kijavítják a belső sérüléseket az érrendszeren. Ilyen például a természetben, szabad levegőn történő rendszeres futás is.

Ötszáz csontvelő-transzplantációt végeztek el eddig Debrecenben

MTI

Az ötszázadik sikeres csontvelő-transzplantáció alkalmából tudományos ülésen tekintették át az elmúlt 12 év tapasztalatait hétfőn a Debreceni Egyetemen (DE).

Így lesz a köldökzsinórvérből őssejt

WEBBeteg - T. A., újságíró

Őssejtbankban járt a WEBBeteg, hogy megmutassa olvasóinak, milyen körülmények között vizsgálják, fagyasztják, illetve tárolják az újszülött köldökzsinórvéréből nyert őssejteket.

Őssejtbankok pro és kontra

www.cryo-save.hu

Mi az, amiről tudnia kell a családoknak az őssejttárolással, és a privát vs. közösségi őssejtbankokkal kapcsolatban?