Bravúros kézműtét: visszavarrták a megsérült férfi leszakadt karját

Független Hírügynökség
megjelent:

Már stabil az állapota, túl van az első kritikus 48 órán az a lajosmizsei férfi, akinek még szombaton varrták vissza bravúros műtéttel a leszakadt karját.

Az operáció több mint hat órán keresztül tartott, ami rendkívül jó eredmény, ugyanis a visszavarrt testrész túlélése múlik azon, hogy mielőbb meginduljon benne a vérkeringés.

_

A férfi jobb karját még szombaton Kecskeméten motorszerelés közben tépte egy traktormotorból kiszakadt lendkerék egyik darabja. A férfi 17 éves fiát a lendkerék másik repesze megölte. A rengeteg szilánkos csontdarab és a roncsolt lágyszövetek miatt az orvosok először úgy látták, hogy a férfi kezét nem lehet visszavarrni.

Végül úgy oldották meg a lehetetlennek tűnő feladatot, hogy a műtét elején a leszakadt kézfejből és a széttépett alkarból is eltávolították a súlyosan roncsolt részeket, így a férfi jobb karja rövidebb lett.

Az idegek, inak, izmok, erek, vagyis a képletek visszavarrása nagyon aprólékos munka. Gyakran a hajszálnál is vékonyabb, a tizedét elérő vastagságú fonallal varrták össze a milliméteres idegeket, ereket. A legproblémásabb a véna visszavarrása, mert csak ekkor látják az orvosok, hogy milyen a visszavarrt végtag vérellátása.

A műtét hat órán keresztül tartott, de végül sikerült.

Egy kecskeméti telephelyen történt még szombaton kora délután a tragédia. A javítóműhely próbapadján járatott traktormotorból kiszakadt és szétrobbant egy lendkerék. Egyik darabja a férfi jobb kezét szakította le, egy másik darab azonban a férfi 17 éves fiát találta el olyan súlyosan, hogy a fiú - apja szeme láttára - azonnal szörnyethalt.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.