Haldokló jogosult közgyógyellátásra?

Szerző: WEBBeteg

Egy kedves idős barátnőm rákbetegség végstádiumában van. Miért nem jogosult közgyógyellátásra, hisz bármikor meghalhat már, gyógyszerei pedig igen sokba kerülnek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Ki jogosult közgyógyellátásra?

A "jó" gyász

Mit tehet azért, hogy jól gyászoljon? Az itt következő tanácsokban leírtakat már sokan kipróbálták, és segítséget nyújtanak bárkinek, aki elvesztette szerettét. Noha úgy érezhetjük, beleőrülünk a fájdalomba, nem kell tehetetlenül szenvednünk. A "jó" gyász>>

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény rendelkezik, melynek körébe a közgyógyellátás is tartozik. A fenti törvény 50. szakasza alapján közgyógyellátásra az alábbi személyek jogosultak:

  • az átmeneti gondozott, az átmeneti és tartós nevelésbe vett kiskorú;
  • a rendszeres szociális segélyben részesülő egészségkárosodott személy;
  • a pénzellátásban részesülő hadigondozott és a nemzeti gondozott;
  • a központi szociális segélyben részesülő;
  • a rokkantsági járadékos;
  • az, aki I., II. csoportú rokkantsága alapján részesül nyugellátásban, baleseti nyugellátásban;
  • az, aki, vagy aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül.

Jogi esetek a WEBBetegen

Minden, ami egészségüggyel foglalkozó jogszabály. Értelmezés és tanácsok mindenkinek - jó tudni! Jogi esetek a WEBBetegen>>

Közgyógyellátásra jogosult az a személy is, akinek esetében a havi rendszeres gyógyító ellátásnak az egészségbiztosítási szerv által elismert térítési díja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 10%-át meghaladja, feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedül élő esetén 150%-át.

A fentieken kívül az a szociálisan rászorult személy is jogosult közgyógyellátásra, akinek esetében a települési önkormányzat rendeletében meghatározott feltételek fennállnak. A közgyógyellátásra való jogosultságról a közjegyző dönt. Remélem a fenti rendelkezések alapján fény derül arra, hogy az ismerőse miért nem jogosult közgyógyellátásra.

(WEBBeteg - Dr. Barcsai Tímea)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.