Bab nsimával

Blog: Önkéntesként Afrikában - Szerző: ildiko

November 17

Hétfőn fél 8-ra kellett mennünk az irodába, meetingre, ami a korai napfelkeltéhez képest kissé időpocsékolásnak tűnik. Végül 8 és 4 között volt a meeting, kvázi hosszú, de megkaptuk melyik területért leszünk felelősek.

Mindenki nagyon szimpatikus az irodában (habár a malawi-angol megértésébe még bele kell jönnöm).És kaptunk ebédet, a tündéri őr, Justin nemcsak őrködik, és kísérget, hanem takarít és főz is. Babot csinált nsimával, ami malawi és a környező országok nemzeti eledele, ez végül is kukoricakása, nagyon sűrűre csinálva, emlékeztet a sűrű, ízetlen tejbegrízre. De ehető volt, és megtömi a hasadat (meg idővel kibéleli a kis zsírpárnákat a fenekeden is).

És mától úgy döntöttünk hogy isszuk a csapvizet, ahogy a többiek is, mert senkinek semmi baja nincs tőle. Aztán Konstával elmentünk a piacra. Igazából nagy választék nincsen és mivel mangószezon van, főleg azt lehet kapni. De vettünk pár zöldséget és gyümit ami elég is lesz vacsorának. Persze mindenhol, de mindenhol próbáltak minket átvágni, és sokszor nem is tudod kikerülni, de mivel a piacon, európai szemnek elég olcsó minden, sokszor nem is érdekel.

Persze az elv igen, na de 5 ft-on, ami egy mangó ára, nem fogsz sokat vitatkozni. Az emberek nagyon érdeklődőek és meglepődve konstatálják a fehér ember jelenlétét, ami meglepő hiszen évek óta váltják itt egymást az önkéntesek. A gyerekek mindig körbevesznek, integetnek, kiabálják hogy azungu, azungu (fehér ember), és ha bátrabbak is, akkor azt is hozzá teszik hogy give me my money- add nekem a pénzemet.

Persze csak tovább kell menni, kedvesen mosolyogni és integetni nekik. Igazából ma nagyon jól érzem magam, a nap nagyjából az elejétől a végéig ki volt töltve, élveztem Zomba hangulatát is, és végre tudtam egy levelet váltani V-vel is. És már 19.20 van! Ez hihetetlen.

Lassan lehet feküdni (Ja, minden nap hatkor sötétedik, szóval biztonsági okokból addigra itthon kell lennünk) A fürdőben felfedeztem kis lakótársunkat, ami valami kis gekkó, békésen éldegél az ablakban, és remélhetőleg sikeresen is vadászik a rovarokra.

A laptopom viszont aggaszt kicsit, mert a monitor csak egy pozícióban működik, ami máig, amíg derékszög volt, nem is érdekelt, de most már kicsit beljebb kell hajtani a derékszögön, azaz kb 80 fokban, ami már nem túl élvezetes.

Na de ha tönkremegy, legalább már nem kell többet aggódni érte, hogy netán ellopják…