Újságcikk

Blog: A szivem és én - Szerző: Levendula

Tegnap este egy újságcikken akadt meg a tekintetem. Végigolvasva erősen elgondolkodtatott, mert olyan utópisztikusnak tűnt az egész.

A cikkben egy hölgy arról mesélt, hogy alvászavarai voltak, elment a háziorvosához, aki kikérdezte tövéről hegyére, és - hogy kizárja az esetleges szervi okokat - elküldte mindenféle vizsgálatra. Miután ezek negatív eredménnyel zárultak, az orvos hosszasan elbeszélgetett vele az életmódváltoztatásról. Étkezés, sportolás, cigi, kávé, satöbbi.

Akaratlanul is eszembe jutott az én esetem. Én is alvászavarral küzdök már hosszú évek óta. Vannak időszakok, amikor hetekig mindössze 1,5 - 2,5 órát alszom éjszakánként, aztán van, amikor sikerül 4-5 órát is aludni (ennél többet sajnos nem, pedig nagyon szeretném). Anno én is elmentem a háziorvosomhoz, aki nem kérdezett, nem küldött sehova, csak írt egy altatót és kész. Amikor visszamentem hozzá azzal, hogy sajnos nem lett jobb a helyzet, ugyanúgy nem tudok aludni, csak a gyógyszertől másnap totál hullának érzem magam, akkor (kérdezés, küldés nélkül) felírt egy másik altatót. Mint később kiderült, ugyanazt a (nem ható) hatóanyagot, csak más néven. Mikor harmadszor is megjelentem, nemes egyszerűséggel azt mondta (AZ ORVOS, aki az emberek gyógyítására esküdött fel), hogy vágjam magam fejbe egy gumikalapáccsal, attól majd elalszom. (Mint azt már korábban is írtam, a vérnyomás- és szívritmus panaszaimmal ugyanígy jártam.)

Hm... felmerült bennem, hogy talán nem jó helyen élek (mondjuk ez már másnak a kapcsán is felmerült), hogy nem jó orvost választottam magamnak. Itt az Orvos válaszol rovatban is gyakran olvasom a válaszokat: forduljon háziorvosához, ő majd segít, ő majd elküldi a megfelelő helyekre, a megfelelő vizsgálatokra... Na, a mi dokink nem ilyen. Ő inkább a hatszázadik alkalommal is inkább csak egy másik gyógyszert ír fel, mondván, meg tudjuk mi ezt oldani. (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy minden nyáron a különböző gyógyszergyárak támogatásával jár búvárkodni). Amikor beadtam a kardiológiai leleteimet, tudta, hogy nem ő küldött, mégse kérdezte meg, hogy kerültem én oda, vagy úgy egyáltalán, hogy vagyok...

Amúgy szeretem az orvosokat, és remélem nagyrészük nem ilyen. Én meg fontolgatom tovább a váltást (az életem egyéb területein is).