A szivem és én

Blog: A szivem és én - Szerző: Levendula

Kb. másfél évvel ezelőtt kezdődtek a szívritmus problémáim. Meg-meglóduló szapora veréssel, légszomjjal, mellkasi diszkomfort érzéssel. Már csak azért is nyugtalanító volt, mert egyik tipusú vérnyomáscsökkentőm béta-blokkoló volt, ami köztudottan jó hatással van a szapora szívverésre. Nem vagyok nyűgös tipus, hetekig vártam-tűrtem, majdcsak enyhül, biztos az időjárás, most biztos idegesebb vagyok, most biztos ez, biztos az. Aztán mikor kezdett elviselhetetlen lenni, elmentem az orvoshoz. Legyintett: nem komoly, és megduplázta a Betalocot. Eredmény szinte semmi. 2 hónap "türelmi" idő után csak visszamentem, hogy bocs már, de nem oké a helyzet. Jó, akkor írunk másik gyógyszert: Ramace Plus. Kezdetben jó volt, hatásosan csökkentette a pulzusomat, jó volt a vérnyomásom is a mellette szedett másik gyógyszerrel együtt. Aztán néhány hét múlva kezdődött a köhécselés, később köhögés, légcső "húzás", mellkasi diszkomfort érzés. Ez nem lehet igaz, már biztos bennem van a hiba! Újabb gyógyszerek. Párhuzamosan egy kalciumcsatorna-blokkoló, meg egy ACE-gátló. Aztán egy idő után az aktuális ACE-gátló vissza lett állítva béta-blokkolóra, ezzel elvoltam egy darabig. Akkor még nem tudtam, hogy az ACE-gátlókra vagyok allergiás.

Aztán kezdődtek az extraszisztolék. Kezdetben csak néha, kihagyott egy ütemet, majd bele-belevágott hol a gyomromba, hol a torkomba. Aztán ezek sűrűsödtek, egyre rosszabb lett a helyzet. --> Orvos (legyintés, semmi komoly) --> új gyógyszer --> újra mellékhatások. Ekkor azért már megkérdeztem a háziorvost, hogy nem kéne-e ennek már szakorvosi szinten utánézni, hogy mi van. Azt mondta, ugyan már, meg tudjuk mi ezt oldani. Egy idő után besokalltam, hogy mindig rosszul érzem magam, vagy hatástalan egy gyógyszer, vagy rossz mellékhatásai vannak.

Aztán megláttam egy újsághirdetést, egy fiatal - kardiológiai profilú belgyógyász - orvos hirdette újonnan megnyílt magánrendelőjét, a közeli nagyvárosban. Elmentem hozzá, ő 5 perc alatt megtette azt, amit a háziorvos évek alatt nem: együtt végigbeszéltük, milyen gyógyszereket szedtem idáig, melyiket mért kellett lecserélni, és rögtön kiderült, hogy az ACE-gátlókra vagyok allergiás. Aztán az EKG is mutatott egy kis eltérést, így be lettem utalva a kardiológiára. Az ottani főorvos azt mondta, ezekkel a panaszokkal, tünetekkel már legalább 5 évvel ezelőtt kellett volna csinálni egy teljes körű kivizsgálást.

Így most - a jobb későn, mint soha elv alapján - elő vagyok jegyezve különböző vizsgálatokra. Ezen a héten kerül sor a pajzsmirigyre, valamint terheléses EKG, és szívultrahang. A jelenlegi gyógyszerekkel viszonylag jól érzem magam, nincsenek mellékhatások, viszont terhelésre - meg néha anélkül is - nagyon kiakad a szivem.

Remélem mostmár jó kezekben vagyok.

Na, mára ennyi.