Bejegyzett élettársi kapcsolat

Blog: Hajnal Leszbosz szigetén - Szerző: Angeleyes

Már nem először merül fel bennem/bennünk(talán fogalmazhatok kettőnk nevében is, ugye, édes?:)) az ,hogy a kapcsolatunkat "törvényessé"tegyük-csakúgy,mint különnemű társaink fejében pár év együttélés, átveszekedett-átszeretkezett éjszakák, nehezen különtöltött napok, nyögvenyelős titkolózások és sok-sok emlék, vágy, akarat után...

Nem láttam a vasárnapi Naplót,ezért gondoltam, utánanézek a You Tube-on,felrakták-e már...Így találtam Pimasz Úrra,és riportsorozatára a Naplóban.Bevallom,első nekifutásra nem bírtam végignézni,bevágtak ugyanis pár képet ama bizonyos-ominózus pride-ról,2006-ból, amin Szetey Gábor bevallotta, hogy meleg...abban az évben csináltam legaktívabban a Klubot, és minket is meghívtak a pride-ra, ahol "reklámozhattuk" magunkat-na ez hülyén hangzik, inkább úgy kell elképzelni, mint az állásbörzét,mindenki kapott egy asztalt,azon kiterítettük a szórólapokat,fényképeket a Klub életéről,ilyesmiket, és aki odatalált, pár kedves szóval meginvitáltuk szeretett városkánkba.

A képeket meglátva rögvest fölkavarodott a gyomrom, és rohantam a mellékhelyiségbe, átesve Taknyos-Lompos-Sompolygós-Nyávogi Kisasszonyon.Verejtékező homlokomat törölgetve eszembe jutott a felvonulás, ahol tojással dobáltak bennünket,a Molotov-koktél az orrom előtt robbant,a félelem és gyűlölet orrfacsaró bűze átjárt mindent,túllengve a záptojások,bombák,izzadtság elemi szagát.

 

Folyt köv.

Na, itt vagyok-nem törődve a közbeszóló fanyar humorával:)-folytatom...sikerült végignéznem Pimaszúr riportját-szerintem nagyon rossz oldaláról sikerült megközelítenie a dolgot...Nagyot nyelek meglepődésemben, amikor az egyik meleg srác(amúgy egész szimpatikus)mellékesen odaveti a "Hány partnered volt?"kérdésre,hogy "öt-és hétszáz között".Hanyagul hozzáteszi,ezek csak tízperces,egyéjszakás kalandok voltak,melegbár wc-jében, vagy nála...

Pimaszurat szerencsére rögtön utána felvilágosítják,hogy Magyarországon a  lakosság 10%-a meleg,azaz mintegy egymillió ember...micsoda adat-ezek között vagyunk mi is, akik "normális"életet élnek,hétköznapi foglalkozással,életvitellel,csakúgy,mint többségi társadalomban élő társaink.Miért nem őket interjúvolja meg-villan belém a kérdés,de meg is válaszolom magamnak:mert ők rejtőzködnek...nem,nem ítélhetnek meg bennünket egy felszínes réteg után...mindenesetre ez nem tükrözi a valóságot,hála Istennek.

Olvasgatom hát a háttérinformációkat a bejegyzett élettársi kapcsolatról,a TASZ(Társaság A Szabadságjogokért)véleménye mellbevágó:

Személyes adatok védelme

A TASZ súlyosan aggályosnak tartaná adatvédelmi szempontból az olyan megoldást, ami csak az azonos neműek számára nyitná meg a bejegyzett élettársi kapcsolat lehetőségét. A Magyar Köztársaság Alkotmánya 59. § szerint „A Magyar Köztársaságban mindenkit megillet a jóhírnévhez, a magánlakás sérthetetlenségéhez, valamint a magántitok és a személyes adatok védelméhez való jog.” Az Alkotmány által biztosított alapjogot a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (Adatvédelmi törvény) részletezi, e törvény 2. §-a szerint személyes adat bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. Szintén e törvény szerint a szexuális életre vonatkozó adat különleges adat, amely mint ilyen, fokozott védelmet igényel. Az Adatvédelmi törvény úgy rendelkezik, hogy ilyen különleges adat csak akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett írásban hozzájárul, vagy azt törvény elrendeli, illetve konjunktív feltételként; az adatkezelésnek célhozkötöttnek is kell lennie. Az Adatvédelmi törvény szerint a személyes adat mindaddig megőrzi e minőségét, amíg a kapcsolata az érintettel helyre állítható. Ebben az esetben jól látható, hogy a kapcsolat bárki számára egy egyszerű és egyenes logikai következtetés alapján helyreállítható volna a bejegyzett élettársi kapcsolat és a szexuális irányultság között. Ha egy olyan személy, aki kizárólag az azonos neműek számára nyitva álló bejegyzett élettársi kapcsolatban él, bárkivel közölné azt, hogy ő ilyen jogviszonyban él, azzal egyúttal a különleges adatát is rendelkezésre bocsátaná. Ez a szabályozás elválaszthatatlanul kapcsolná össze a bejegyzett élettársi kapcsolatot és a szexuális életre vonatkozó különleges adatot, ez pedig ellentmond mind az adatkezelés jogalapja, mind pedig a célhoz kötöttségi követelményeinek. A mindennapi életben számos esetben szükséges lehet annak közlése, hogy valaki a törvény által elismert párkapcsolatban él-e. Azonban ez nem lehet jogalap arra, hogy bárki különleges személyes adatát felfedje. ... Egy olyan szabályozási forma sem jelentene megoldást, ami hivatalos kapcsolatokban csak azt rendelné közölni, hogy az illető törvény által elismert párkapcsolatban él-e. Ez azért nem megoldás, mert nem azonos tartalmú jogintézményekről van szó, így alapvető jelentősége lehet a különbségnek. (A házasság védelme miatt nem is lehet szó azonos tartalmú jogintézményekről az Alkotmánybíróság alkotmányértelmezése szerint.) Az itt elmondottak alapján tehát a TASZ alkotmányellenesnek tartana egy olyan szabályozást, ami csak az azonos neműek számára tenné lehetővé a bejegyzett élettársi kapcsolat választását. Véleményünk szerint alkotmányos az a modell volna, amely az azonos és a különneműek részére választhatóvá tenné mind a házasságot, mind a bejegyzett élettársi kapcsolatot.

Hát igen.Ha valaki veszi a fáradtságot,és végigolvassa a fentieket,kiderül, hogy az a forma, amellyel azonos-na jó,közel azonos-jogokat próbáltak a melegeknek biztosítani,valójában elkülönít és megkülönböztet bennünket többségi társadalomban élő társainktól...Elég aggályos,nemde?...Aztán...nem fogadhatnak örökbe,sem együtt, sem külön-külön,nem vehetik fel egymás nevét, csak hossas procedúra és pénzkiadás után...vannak jó oldalai is,ami miatt megfontolandó:az öröklés,eü információk tudatása, stb.De ebben sajna választási lehetőség nincs:házasodni nem házasodhatunk,ezért kötelezően választható a bejegyzett élettársi kapcsolat.Már látom magamat,vagy a páromat a kórház folyosóján-ne adj Isten,hogy oda kerüljön a sor-amint aggódóan, kezét tördelve fel-alá járkál:"Kije Ön a betegnek?"..."Hm, az élettársa vagyok..."Bumm.Megvető pillantások.

Na jó, talán akkor sem reagálnának jobban,ha azt mondaná a kedvesem, hogy "felesége":))))))...

Nem tudom...beszélgettünk arról,kit hívnánk meg,és hol:Kedves lelkesen elkezdte számolni a kezén, hogy ugyan kit,kijózanító pillantásom oldalra vetve elég volt, hogy bambán rámnézzen,és közölje:Na jó, akkor csak a leszbikus barátaimat...szám szerint négyet, nekem is négy ember jutott eszembe-nem biztos, hogy hetero családtagjaink és barátaink ugyanolyan felhőtlenül örülnénk az örömünknek, mint mi...ja, anyakönyvvezető?...

Hát nem jutottunk előrébb-a gyűrű azonban már lassan két éve a kezemen van,fényeskedik-ékeskedik(na jó,néha különböző helyeken landol:))sajna csak szimbolikus lehet a jelentése...

Nahát, Angeleyes gondolkozik,Isten ments,hogy politizálni kezdjen-ugye?!:))))...