Rekurrens Izolált Alvási Paralízis

Rekurrens Izolált Alvási Paralízis - mi ez a betegség?

A fórumban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság- és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal. Orvos szakértőinknek szánt kérdését ne itt, hanem az Orvos válaszol rovatban tegye fel!

elmenyek2

Hozzászóló: Loriana, 2008-07-05 22:23
folytatom... Mivel az esetek 90 százalékában nem sikerült anno kikecmeregni ebből az állapotból még nagyon nagy erőfeszítések árán sem, gyakran már nem is próbálkozom, mert ha sikerül mély álomba zuhanni, akkor onnan normálisan fel tudok ébredni. Ha a paralízisből térek magamhoz, az viszont nagyon rossz, és kimerült vagyok olyankor. Viszont, talán mivel már nincs meg bennem ez a félsz, sokszor előfordult, hogy álmomban is feladtam a menekülést, és meghaltam, ami ijesztő volt eleinte, de valójában jobb érzés, mint szenvedni és félni... (Irány a Sárgaház?)

elmenyek

Hozzászóló: Loriana, 2008-07-05 22:13
Most egy kicsit boldog vagyok, végre más is érintett... Leírom a saját élményeimet, okulásképp, talán másnak is segít. Ez a paralízis dolog nálam kb. 13 évesen kezdődött, eleinte tényleg félelmetes volt, de muszáj volt hozzászokni. A kezdeti félelmeim idővel elmúltak, mostmár mindig tisztában vagyok vele, hogy éppen ebbe az állapotba kerültem, buta hallucinációk, mozgásképtelenség, érzékelve a külvilágot is stb., és nem tudok ellene tenni semmi, szóval igyekszem mély álomba zuhanni. Nálam elég gyakori a dolog, ha nagyon fáradt vagyok, akkor nagyobb a valószínűsége. A másik, lehet hogy összefüggő tünetem (?), hogy monoton helyzetben nem tudok ébren maradni... elég gáz, de képtelen vagyok pl. kocsiban mitfahrerkedni, vagy az előadáson is elalszom még 12 óra alvás után is. (Mondjuk az egyetemet azért sikerült elvégezni :D) Egyébként orvosnál nem voltam, s nem is tervezek dilibogyókat szedni...

Válasz3.

Hozzászóló: laracroft1988, 2008-06-03 17:50
Mondjuk nem csodálkozom ha eltitkolják. Gondolj bele: valaki azt mondja neked, hogy hangokat hall éjszaka, te mire gondolsz, ha még nem hallottál erről? Amikor barátom nekem elmesélte az elsőt, az első reakcióm az volt, hogy álmodtál, a következő meg gondolhatod mi. Ezért mostmár nagyon szégyellem magam. Én utánanéztem, mert egyszer olvastam a narkolepsziáról egy cikket, (egy tv újságban, szóval tök véletlenül) és ez is szerepelt a tünetek közt. Ezen az oldalon rákérdeztem, és itt tudtam meg, hogy mi ennek a neve, mármint annyit, hogy alvási paralisis, én meg elkezdtem nézelődni.De egy példa: valakivel ilyen történik, nyilván csak annak mondja el akiben tényleg megbízik. És ha még az sem veszi komolyan, akkor az egy dolog, hogy nem ülepszik le benne az eset, és előre fél, az meg a másik ha egy közeli rokonod/barátod hát finoman szólva azt hiszi, hogy baj van a fejeddel, biztos, hogy nem fogod elmondani egy orvosnak se.

Tippek

Hozzászóló: laracroft1988, 2008-06-03 17:00
Na akkor egyetértünk. Egy-két jó tanács, akikkel ez gyakran előfordul.( nem én találtam ki) Egyébbként bárkinek hasznos szerintem, ha megfogad egy árat ezek közül. '. Az esetek 60%-a háton fekve történik, kerülni kell ezt a pozíciót.( Mondjuk ez a páromnál mindig jobb oldalon fekve van, nem tud háton aludni. 2. Megfelelő alvási szokások: lefekvés előtt nincs kávé, tea, sok evés, horrorfilm. 3. Ha már tényleg gondot okoz szerintem nem árt elmondani az orvosnak.

köszi a választ

Hozzászóló: lkata, 2008-06-03 16:44
Válasz erre: laracroft1988, 2008-06-03 17:50
szerintem is fontos, hogy minél többen tudjanak erről, biztosan sokan vannak, akikkel megtörtént, de nem értik. szerintem hasonló élményekkel nem is szoktak orvoshoz fordulni az emberek,sőt inkább próbálják eltitkolni. Most már engem is érdekel a téma :)

Válasz2.

Hozzászóló: laracroft1988, 2008-06-03 16:28
Szia, nem tudom, hogy az volt e anyukádnak is, mert ennek pont az a lényege, hogy nem álom. Vagy tudod, hogy magadnál vagy csak mozogni nem tudsz, vagy már hallucinálsz, hogy menekülnél, de a lényeg, hogy nem álom.

Válasz

Hozzászóló: laracroft1988, 2008-06-03 16:25
Válasz erre: lkata, 2008-06-03 16:44
Szia, amit én olvastam róla, aszerint nem betegség, persze abból gondolom, hogy az izolált (szerintem) azt jelenti, hogy nem köthető semmilyen betegséghez. Alvási paralízist elvileg az emberek fele tapasztal egyszer legalább, de a rekurrens azt jelenti, hogy ismétlődő. na most ez a páromnál kb. 20 alkalmat jelent. Én nem állítom, hogy neki is ez van, de minden egybevág, annyi idős amikor ez megszokott jelenni, és a lefolyása is egészen ilyen. Sok mindennel magyarázzák, ahogy olvastam, például azzal, hogy az a hormon ami akkor termelődik, amikor Rem fázisban vagy, az ébredés és az elalvás előtt is termelődik, de olyat is olvastam, hogy pajzsmirigy problémák is okozzák. Szóval lehet, hogy van szervi oka én nem vagyok orvos. Az ijesztő nekem az a dolgoban, hogy egyesek kapcsolatba hozzák az éjszakai hirtelen halál szindrómával, amit szívmegállás okoz. Simán el tudom képzelni. Ugye, ha megijesz valamitől, nő a vérnyomásod, a pulzusod, az adrenalin szinted stb. Na most ilyenkor két lehetőség van. vagy menekülsz, vagy szembenézel a veszélyforrással. De most gondold el: bénultan fekszel, persze, hogy félsz és nem tudod mit történik veled. Mivel az agyad csak a előbb leírt módokon tud reagálni, elkezdesz hallucinálni, hogy valahol levezesd a feszültséget, persze ezek olyan valóságosak, hogy fogalmad sincs, hogy hallucináció. Eddig ilyen sose volt a páromnál, ő csak zenét ill. hangokat hallott, mert szerncsére mindig sikerült megmozdulnia. De el tudom képzelni simán, hogy valaki olyat lát, hogy megáll a szíve, vagy szívrohamot kap. Egyébbként szokák kezelni, ha sokszor ismétlődik, pl. olyan antidepresszánssal, ami csökkenti a REM hosszát, csak az a baj, hogy általában félre kezelik, pl. pszichiáriai problémaként. Szerintem fontos lenne, hogy az emberek tudjanak erről, és ne nézzék bolondnak aki ilyenről mesél, vagy ha esetleg velük is megtörténik, tudják, hogy nem szellemet látnak, nem is UFOk rabolják el őket és teljesen normálisak. Ezért is kezdtem el ezt a fórumot. De ha érdekel, mondom olvass utána csak úgy laikusként is nagyon érdekes.

ez félelmetes

Hozzászóló: lkata, 2008-06-03 15:59
Válasz erre: laracroft1988, 2008-06-03 16:25
még soha nem hallottam ilyenről, elég rémisztően hangzik! Ez milyen gyakran fordul elő? Nem pontosan értem: betegség, vagy bárkinél jelentkezhet?

Anyukámnak is

Hozzászóló: ami, 2008-06-03 15:41
Válasz erre: laracroft1988, 2008-06-03 16:28
Szia! nekem az édesanyámnak voltak ilyen problémái.Nagyon ijesztő volt, ahogy beszélt róla.Még engem is úgy nyomasztott, hogy meg szeretne mozdulni és nem megy, pedig épp menekült valahonnan (álmában).

Kiegészítés

Hozzászóló: laracroft1988, 2008-05-31 15:55
Hozzá kell tennem, hogy nem nálam jelentkeznek ezek a dolgok, hanem a páromnál, aki viszont az ilyen "nem normális" dolgokat némi fenntartással kezeli.