Mandulagyulladás, mandulaműtét

Mikor ajánlatos a mandulaműtét? Meddig lehet halogatni, várni vele?

A fórumban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság- és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal. Orvos szakértőinknek szánt kérdését ne itt, hanem az Orvos válaszol rovatban tegye fel!

orvos ajánlása

Hozzászóló: Mamamaci, 2009-11-08 19:44
Szia! Én a saját tapasztalatom alapján Dr.Nagy Tibor főorvos urat tudnám javasolni, aki a Kenézy Kórház fül-orr-gég.osztály főorvosa.Én 42 éves voltam,amikor mandulamütétem volt, aztán két év mulva a kislányom manduláját is ő vette ki. Nagyon korrekt,kedves orvosnak tartom.Kislányomnál abban egyeztünk meg a Főorvos úrral, hogy az orrmandula eltávolítását majd mütét közben dönti el. Mikor visszahozták a kislányom még a nővérke sem tudta eldönteni,hogy kivette-e az orrmandulát,olyan tiszta volt a kis orra. Mondta a nővérke,hogy a főorvos úr olyan szépen ellátja a műtéti helyet,hogy nála sosincs jele, más orvosoknál látszik,hogy véres a terület. Miután kijött a műtőből, elmondta,hogy az orrmandulákat is el kellett távolítani. Nekem sem volt vérzés műtét után, míg mások hányingerrel küszködtek,mert műtét közben annyi vér került a gyomrukba. Nekünk csak az elkerülhetetlen műtét utáni fájdalommal kellett megbirkoznunk.A legfrissebb eset,hogy a barátnőm unokájának a nyáron vették ki a manduláját a debreceni Klinikán /3 éves/, negyedik napon bevérzett neki,nagyon megkínozták,hogy elsütötték a sebet. A lányának is ki kellett venni,aki már a múlt hónapban a Nagy Tibor főorvos úrhoz ment mandulaműtétre.Azt mondta összehasonlíthatatlan volt a két orvos, de sajnos a kislánya látta kárát, mert nagyon bánta,hogy őt nem ide hozta. Mindenesetre annyit tudok javasolni, hogy egy vizsgálatra el lehet vinni főorvos úrhoz a gyermeket és a személyes benyomás alapján lehet meghozni a döntést. Sok szerencsét és jó egészséget kívánok!

szomoru vagyok!!!!!

Hozzászóló: alpesirozsa, 2009-11-08 14:01
Válasz erre: Mamamaci, 2009-11-08 19:44
A kisunokam 8 eves es sokszor volt beteg a mandulajaval.Az edesanyja mindeg huzza-halassza a mutetet!!!! Sajnalom a gyermeket mert csont es bor,pedig egy szeparcu cukibaba lenne.Hogy vegyem ra a menyemet a mutetre??? Legalabb egy jo szakemberhez vinnem el a gyereket egy felulvizsgalatra Debrecenbe,de hol keressem ezt a szakorvost,ki tud segiteni???

Valaki tud segíteni?

Hozzászóló: Hanna, 2008-06-10 23:48
Sziasztok,sajna mandulakivételre lenne szükségem.Tud valaki Debrecenben a klinikánegy jó orvost ajánlani,akár hallomásból?Köszönöm!

válasz

Hozzászóló: rituci, 2008-05-27 10:00
szia! nekem már kétszer is kivették a mandulámat, mert visszanőtt. az elsőre nem emlékszem, kicsi voltam. két éve vették ki újra. nem altathattak, mert fogszabályzóm volt, hanem érzéstelenítővel kellett öblögetnem. keserű volt nagyon, de hatásos. 2 perc után semmit nem éreztem. 10 perc alatt megvolt a műtét/az kicsit stresszes, h lefogják a fejed/, utána kb 2-3 óra alatt megy ki az érzéstelenítő. hason kell feküdnöd, h ne nyeld le a vért. reggel éhgyomorra mész/előtte nap délig ehetsz/, a műtét után csak délután itatnak extra cukros teát veled, h ne száradjon ki a friss seb, meg ne is legyél rosszul az éhségtől. másnap nekem nagyon fájt, már kicsiket, többször lehet enni, de nem bírtam. harmadnap jobb volt, negyednap megint rosszabb. ezt az orvos is mondta, hogy egyik nap jobb, másik rosszabb. nekem a műtéttől számítva egy hétre esett le a varrat, de vagy két hétig nem bírtam rendesen enni, volt, amikor a sima víz is marta a torkom. amit még tapasztaltam: minél idősebb korban kerül sor a műtétre, annál nehezebben gyógyul, jobban fáj. de túlélhető, és utána végleg megoldódik a probléma/ha nem nő vissza újra, mint nekem:( /

Re: Felépülés???

Hozzászóló: Vendég, 2008-04-23 16:03
Hali! Én kisgyermekkorom óta mandulagyulladással küszködtem. Nem volt olyan nyár, vagy olyan évszak, hogy ne lett volna a torkommal valami. Addig-addig húztam a dolgot, hogy végül középsuliban már ki kellett venni. A műtétet nálam helyi érzéstelenítővel oldották meg, nem altattak. A gyógyulási idő alatt (kb. 2 hét) nem voltak különösebb fájdalmaim, inkább csak az evés alkalmával. De minden egyes nappal csak jobb és jobb volt, egyre kisebb fájdalom jelentkezett.

Felépülés???

Hozzászóló: vajk33, 2008-03-20 09:22
Szia köszi a válaszodat, ha már túl vagy egy ilyen műtéten, mire számítsak mennyire fáj, a műtét után, mennyi idő mikor már nem érzel semmit?

Altatás.

Hozzászóló: lola, 2008-03-14 10:25
Szia nekem altatásban vették ki a mandulámat szintén így idősebb korban, és én nem is bántam, igaz úgy mentem be hogy semmim se fájt és a teljes felébredésem után azért voltak fájdalmaim, de legalább a műtét közben aludtam egy jót.

Mire számítsak???

Hozzászóló: vajk33, 2008-02-08 10:04
Válasz erre: alpesirozsa, 2009-11-08 14:01
Sziasztok, kb. egy hete azt a javaslatot kaptam, hogy vetessem ki a mandulámat, és az az igazság,, hogy az ismeretségi körömben csak olyanok vannak akiknek már kiskorában kivették a manduláját, vagy még meg vannak a mandulái, szeretném ha valaki akinek már meg volt ez a műtéte tanácsot adna nekem, hogy altatásban vagy helyi érzéstelenítésbe csináltassam, meg hogy nagyjából mire számítsak?? Előre is köszi.