Glutén vagy élesztő!

Melyiket válasszam?

A fórumban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság- és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal. Orvos szakértőinknek szánt kérdését ne itt, hanem az Orvos válaszol rovatban tegye fel!

Orvosnál voltál azóta?

Hozzászóló: Agi73, 2009-11-13 14:10
Szia! A liszérzékenység az elején gyakran jár laktózérzékenységgel is. Menj el orvoshoz, gasztroenterológushoz, ha eddig nem tetted! A diétát a kivizsgálások, vérvétel, biopszia előtt abba kell hagynod, mert ha diétázol, nem tudják kimutatni a betegséget. Sajnos ez sok kényelmetlenséggel jár, de megéri, ha utána már biztos leszel a dolgodban! Fél éve tetted fel a kérdést. Remélem azóta már sikerült valamilyen orvosnál járnod. A lisztérzékenység.in-en megtalálsz ha még lenne kérdésed. De itt is szívesen válaszolok.

A problémám

Hozzászóló: Drache, 2009-06-19 20:06
Válasz erre: Agi73, 2009-11-13 14:10
Hali mindenkinek, Már egy ideje túlvagyok a pubertáson, régen elég sok pattanásom volt, de elmúltak. Idén februárban azonban borzasztó erősen kijöttek. Talán nem volt olyan rossz a helyzet, mint kamaszkoromban, de elég csúnya volt az arcom, sőt a hátam, mellkasom, vállaim és néha még a nyakamon és a füleimen is volt egy-kettő. Nagy, piros gumók a homlokon, emellett pedig sok piros kis pattanás, és nagy pórusok. Azonban nem csak ezek voltak a tünetek. Összefoglalva a furcsaságok, amiket idén és akkor tapasztaltam, mikor mindent összeszek, a teljesség igénye nélkül (nem biztos, hogy mindegyiknek köze van az alapproblémához, de talán segít kideríteni, mi lehet a kiváltóok): -száraz, mégis olajos bőr -ha izzadok, akkor a normálisnál sokkal erőteljesebben -gyakori éjszakai izzadás -pattanásosság (arc, nyak, váll, hát, mellkas, has, comb) -bőrelszíneződés a pattanások helyén -homályos látás (esténként) -erőteljes fülzsír -zsíros haj -korpa -fejfájás -ólmos fáradtság étkezések után -kimerültségérzet -gyakori megbetegedések (megfázás-szerűség, idén legalább már hatszor-hétszer) -karikás szemek, lilás szemkörnyék -szájszag -könnyes szemek -gyakori székrekedés -februárban kb. másfél hetes hasmenés és hascsikarás (talán kissé izgultam egy vizsga miatt, de az sem okoz ilyet nálam) Körülbelül másfél hónapja lettem figyelmes rá, hogy ha nem fogyasztok tejtermékeket, akkor kissé tisztább a bőröm. Így megpróbálkoztam egy kis izolálódiétával, vagyis egy hétig csak olyan dolgokat eszek, amik biztosan nem okoznak tüneteket nálam. Ezek: kukorica, húsok (csirke, marha, bacon-szalonna), halak, földimogyoró, minden zöldség és gyümölcs, rizs, tojás. Egy hét alatt minden nyavaja elmúlt, hihetetlen volt! Utána rájöttem, hogy a tejtermékek mellett a kenyér, zsemle, kifli stb. is rossz nekem. A chipstől szintén borzasztó piros pöttyeim és száraz bőröm lett. A virsli nem rontott a helyzeten, de nem is engedte gyógyulni a régebbi kiütéseket. Fontos, hogy nem viszket a bőröm és nincsenek klasszikus allergiás tüneteim, így ez talán csak valamiféle intolerancia lehet. A kenyérben két összetevő van, ami ilyet kiválthat: glutén és élesztő. A virsliben valami tejélesztő van, ami gyanús. A chipsben glutén és tejsavó. A tüneteknek 2 nap kell hogy előjöjjenek és kb. 4 nap, hogy eltűnjenek. Mindezt az étkezéssel tudom szabályozni. Viszont nagyon tudnom kellene, hogy melyik összetevő a hibás. Esetleg többre is érzékeny lehetek? Egyszerre a tejre, a lisztre és az élesztőre? Ez kész katasztrófa lenne. A tej biztos, azonban a másik kettő kérdéses. Kérem, aki tud, segítsen! Nagyon hálás lennék!