Körülmetélés

Blog: Blogtherapy - Szerző: ciryll

Az első napom a csecsemőosztályon, ahova szintén átképeztettem magam, mert miért ne, elég vegyesen alakult. Rögtön az első feladat egy körülmetélés végignézése és asszisztálása volt, ami itt elterjedt szokás. Azt ugyan senki nem tudja megmondani, hogy miért és indokolt is lenne-e vajon, és még a metélőorvos is bevallotta, hogy semmiféle medikai alátámasztása nincs a dolognak, egyszerűen csak egy szokás. Illik felvonultatni ellenérvként, hogy de ez így sokkal tisztább és higiénikusabb, de aszondom, hogy akinek a 21. század Amerikájában ez a legnagyobb érve a körülmetélés mellett, az csak metélkedjen. Azt is váltig állítják (és persze a teljes ellenkezőjét is), hogy a nemi betegségek ellen is véd, ami szintén nem igaz manapság, hiszen az ellen csak a monogámia, de leginkább az absztinencia véd.Hogy Amerikába hogy szivárgott be ez az eredetileg közel-keleti rituálé, cseppet sem meglepő: a prűd viktoriánus erkölcsiség kettős megoldást látott a körülmetélésben a fiúk és férfiak megzabolázására, és úgy gondolták, ezzel két legyet ütnek egy csapásra, hiszen gyógyír lesz mind a maszturbációra, ami fújfúj, mind a nemi betegségekre, amik méginkább. Arra persze nem gondoltak, hogyha a férfi fériból van, akkor akárhogyanis, de maszturbál (bár abban van némi igazság, hogy kevesebb bőr nélkül kevesebb érzéssel), és hogy a bacilusok és vírusok sem feltétlenül csak az előbőr alatt rejtőzködnek. Érdekes még, hogy az angolszász országok már rég elhagyták ezt a hagyományt, az amerikaiak viszont annál inkább ragaszkodnak hozzá.
Amikor a beszédes kedvében lévő metélőorvos látván, hogy gusztustalan barbárságnak tartom amit művel, inkább bevallotta, hogy ugyan neki lányai vannak, de ha fia lenne, tuti nem metéltené körbe, és szerinte inkább csak azért akarják ezt még mindig az emberek, mert ez a szokás, akkor belenéztünk a statisztikába. Itt középnyugaton és ott lent délen még gyakoribb, mint bárhol máshol. A feketebőrű lakosság körében ez minimum, szinte bűn nem levágatni a kétnapos fiúgyerekek előbőrét. A fehérek megosztottabbak már, mint korábban voltak, és a partvidékeken ez a módi egyre inkább középkorinak számít. Persze mivel ez etnikailag is megoszlik, nyilván az említett területeken még mindig sokkal több a körülmetélés aránya, mint a körülmetéletlenségé, hiszen ezek a belső területek kicsit elmaradottabbak a partvidékeknél. Ugyanakkor pedig a partvidékeken több ázsiai és latin származású él, akik nem metélnek és nem metélkednek, így javítva a statisztikát. A zsidók nem számítanak bele a kórházi statisztikákba, mert ők nem ott végeztetik ugye, hanem a zsinagógában a rabbival.
Az naív amerikaiak viszont lassan kezdenek rájönni, hogy az Ószövetség nem elsősorban nekik íródott és aktivisták csoportjai igyekeznek az emberek figyelmét felhívni arra, hogy ez a beavatkozás manapság és minálunk nem is annyira létszükséglet. Azonban 21. század Amerikája ide vagy oda, azt csak nemrég fedezték fel az orvosológiában is, hogy az újszülötteknek mégiscsak van fájdalomérzetük, és legalább már érzéstelenítőt használnak a műtéthez, ha mégis sor kerül rá. Így a mi babáink már lidokain injekcióval kezdék (míg az apukáik még semmivel), aztán fájdalomcsillapítót is kaptak, cumit meg cukorkát, így egész jól átvészelték a tortúrát. Mindenesetre első élménynek nem ezt választottam volna, ha rajtam múlik, és szerintem ők sem.