Post Secret

Blog: Blogtherapy - Szerző: ciryll

Még tavaly bukkantam rá erre az oldalra, ami azóta is az egyik kedvenc weboldalam, nem abban az értelemben, hogy jajdejópofa, hanem valami sokkal mélyebb szinten fogott meg és mindig annyi gondolatot, érzést ébreszt bennem, hogy azokat szinte le sem tudom írni.
A történet 2003-ban indult útjára, hamarosan saját honlapján találva magát és immár négy publikált könyvvel.
A sztori lényege, hogy az ember megoszthassa egy-egy rejtett, kimondani vagy feldolgozni képtelen titkát, gondját, baját, névtelenül, hiszen úgy mégis könnyebb és lehetőleg valami kreatív módon. Hogy az önkifejezés benne legyen, szinte kritérium. Az illető lerajzolja, fotóval illusztrálja, és leírja egy levelezőlapra ami a szívét nyomja, majd azt elküldi. Frank, az ötlet és honlap gazdája közel 200000 képeslapot őriz, amelyek nagy része megtalálható a honlapon is, és a könyvekben is, sőt, már kiállítás is készült belőlük.
Én ugyan még soha nem küldtem semmit, de néha benézek erre az oldalra, és elgondolkodom az emberek sorsáról, sokakkal együttérzek, mert ismerem a gondjaikat, másokat megsiratok, mert ugyan nem ismerem a problémáikat, de el sem tudnék képzelni borzasztóbbat. Vannak megható történetek is, mosolyra késztetőek, és vannak őrült, beteges dolgok is. Nem hiszem, hogy mindent le tudnék írni róluk, amit gondolok, hiszen annyira szerteágazó, mindenesetre érdemes benézni, beleolvasni, elgondolkodni, megnézni a képeket.

A tavalyi század elején-közepén indult el egy irányzat, Art-Brut, avagy a "nyers művészet", engem erre emlékeztet egy kicsit. Az ArtBrut a nyers, kertelés nélküli, szinte plastikus önkifejezés módja, hasonlóan nyers, durva anyagokból. Később persze aztán sokkal több lett ebből, és az irányzat kiterjedt más területekre is, például a pszichiátriában is alkalmazták mint művészet terápiát. Érdekesség, hogy nálunk az Underground mozgalma is innen indult és nőtte ki magát kortárs művészetté. A Moravcsik Klinikán (a SOTE Balassa utcai klinikája, vagyis a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika és a Neurológiai Klinika) azonban a reformoknak és betegközpontú változásoknak köszönhetően ez már a század elején elindult, és olyan művészek éltek és alkottak itt, mint pl Juhász Gyula, Gulácsy Lajos vagy Csáth Géza, hogy csak az ismertebbeket említsem. Az ott kezelt betegek műveiből kiállítás is készült.

Az ArtBrut ennél szélesebb rétegeket is felölel és sokféle elnevezést kapott már (pl kívülállók művészete), de mindenképpen az amatőr, legtöbb esetben autodidakta, nyersen önkifejező művészetet jelöli, amelybe ezek a Post Sectreten található kreatívan kimondott vallomások is beletartoznak, és azt is megmutatják, hogy az emberi mentális és fizikai egészség, a kreatív önkifejezés mint a gyógyulás egyik formája, a titkok viselésének terhe és kimondásuknak megkönnyítő ereje, egy meghallgató és elfogadó közösségra való rátalálás igénye mennyire egy gyökérből indulnak.