Influenza

Blog: Blogtherapy - Szerző: ciryll

Anno, az orientácóm alkalmával rengeteg tudnivalót, szabályzatot, procedúrát kellett elolvasnom, mindenféle egészségügyi rendelkezésekről, különböző helyzetekre való felkészülésekről, sőt még arról is, amiket ugyan már rég megtanultam a különböző iskolákban, de biztos ami biztos, most is neki kellett veselkednem a hosszú oldalaknak, hogy a kórház lássa, biztosan tudom a dolgomat. Az ötvenvalahány ismeretterjesztő írás egyike az influenzáról, és egy esetleges járványra való felkészülésről szólt. Hogy hogy is lehet távol tartani magunkat egy esetleges fertőzéstől? Lássuk csak: Tartózkodjunk legalább három lépés távolságra mindenkitől nyilvános helyen. Viseljünk maszkot az arcunkon. Ne fogjunk kezet senkivel. Ne menjünk tömegbe. Ne menjünk boltba, meccsre, színházba, moziba, koncertre, parkba, egyáltalán olyan helyekre, ahol emberek vannak. Mossunk kezet sokszor és sokáig. Halmozzunk fel nem romlandó élelmiszert, palackozott vizet a pincénkben. Vásároljunk be gyógyszerekből. Ne menjünk el otthonról. Költözzünk le a pincébe. Keressünk otthonról végezhető munkát. A számítógépes az jó lesz, de vigyázzunk, nehogy a számítógép vírusa kombinálódjon az állatoktól származó vírusokkal, az meg az emberekével, mert a tripla kombináció a virtuális világunkba is beférkőzhet és aztán lesz nemulass! (Egészen az utolsó mondatig egyébként minden így volt.)
Eszembe jutott Erasmus, a Nagy Hipochonder, aki ugyanígy félt mindenféle kis gonosztevő baktériumtól, vírustól, ezért kesztyűben járt, és óvakodott attól, hogy az emberek megérintsék, vagy akárcsak ráleheljenek. Ezt a kis ismeretterjesztést akár ő is megírhatta volna, illetve meg is írta, csak a éppen pestisről és más egyéb korabeli fertőző betegségekről, sőt, még az egyszerű nátháról is. Ahogy a különböző higiéniai értekezéseit is megírta arról, hogy a borbély vagy kirurgus (a fodrász és a sebész ugye) hogyan s miként tartsa tisztán az eszközeit; mik is a kórokozók forrásai és hogyan terjednek; teljesen tisztában volt a különböző betegségek terjedési módjával, valamint azok kivédésével, és kiváló dietetikus és patológus volt még mai szemmel is. Akár az amerikai járványügyi hivatal (CDC) is idézhetne teljes részleteket Erasmus témábavágó műveiből honlapján.
Egyébként tavasszal elég nagy hiány volt az arc maszkokból, egyszerűen elfogytak a madárinfluenzától való nagy riadalom miatt, és most újakat kellett rendelni, lehetőleg rengeteget, hogy biztosan elég legyen. Mondtam már, hogy ezeket a maszkokat Mexikóban gyártják?