911 - A láthatatlan doktorok

Blog: Orvosok a képernyőn - Szerző: HiDoki
911 - A láthatatlan doktorok
 
A pokoli torony volt talán az első, de számomra a meghatározó, átélhető katasztrófa film. Megszoktuk azóta, hogy minden nap, minden csatornán sugározzák felénk a borzalmat, a tragédiát. A filmek özönében talán már észre sem vesszük, most nem kitalált történetet látunk, hanem ez a valóság: élő, egyenes közvetítés a sokkoló tragédiáról.
 
911 – az amerikai segélyhívó, de mint dátum, szeptember 11. egy mementó, olyan történt, ami még soha, és ez sok mindent átértékelt a világban. Sokadik ismétlésben is dermedten figyelem az eseményeket, várom, hogy mi történik, pedig ennek a filmnek sajnos mindnyájan tudjuk a végét és végeredményét.
 
Átélni a hihetetlent, ez látszik az ikertornyokat kémlelők arcán. Mindvégig úgy tűnik, az ott lévők is azt gondolták, ez nem a valóság, ez csak egy újabb epizód a kedvenc filmsorozatban. Nyugodtan intézkedő tűzoltók, nézelődő járókelők, mintha senki nem hinné, amit saját szemével lát.
 
Egy-egy kimentet sérültet támogatnak, időnként feltűnik egy mentőautó, és ekkor jutnak eszembe a láthatatlan orvosok, akik a háttérben várják a több száz bajbajutottat, akik olyan erőfeszítésekre kényszerülnek, mint még soha. Nincs rivaldafény, csak küzdelem az életekért.
 
Ismerős kolléga szobája falán láttam a napokban az elismerő oklevelek, diplomákat, amiket azért kapott, mert már a világ több táján vett részt mentőakcióban, katasztrófa helyzetekben.
 
Rövid hír a híradóban: hazaérkezett a magyar orvos csapat. És nagyon gyorsan elfelejtjük, a katasztrófa képei bennünk élnek, de az orvosok láthatatlanok.