Uborkaszezon

Blog: Orvosok a képernyőn - Szerző: HiDoki

Uborkaszezon, nem tudom miért, így mondják nyáron - nincs új műsor, ismétlés, múlt idézés. Bár a 112-ön bonyolódik a helyzet, már megint morbid, inkább később foglakozzunk vele. Már nem emlékszem, melyik volt az első. Biztos a cseh vagy szlovák, a Kórház a város szélén. Ez volt a totális átélés, pici mentő, pici technika, de nagy teljesítmény. Mindenki röhögött, amikor ki tették a mentőautó tetejére az infúziót, mert különben, nem folyt. No vicc - így volt. Minket megmentett a Toyota program, mert Japánból egyszerűbb volt mentőt vásárolni, mentőhelikoptert meg Párizsból? Igaz hogy kicsi, igaz hogy savanyú, de magyar, amint áthozzuk a határon, persze előtte, megnéztük saját hazájába is. Kiderült, hogy a Toyota ugyanolyan kicsi, mint az Skoda a filmben, de mi legalább nyugati??? autóból dugtuk ki az infúziót, hogy csepegjen.

 

Jandera doktor, Szova főorvos - itt a Kánaán. Aztán jött a... Na mi? A Klinika, eredeti nevén a Fekete-erdő Klinika, de szinkronizálva egyszerűen a KLINIKA. Mindig ügyes kezű sebész a főorvos, a fia is ott dolgozik, előttem az utódom szisztéma, de nekem feltűnik két új személyiség: Hildegard - a FÖNŐVÉR és Mühlmann ÚR - a gazdasági igazgató. Állandó viták, ütközések, harcok, de beteg nem vesz észre semmit, és végül is minden jóra fordul. Igen, ezt várjuk valamennyien, de még csak Hildegard és Mühlman hangját halljuk, ez nem finanszírozható.

 

Gyertek vissza a TV-be, ott jobb a helyzet: itt a Vészhelyzet - amerikai, szuper, sürgősségi és kórház sorozat. Szakmailag hibátlan és tanulságos első széria, a nélkülözhetetlen szerelmi szálak, még Dr. Kovács is ott dolgozik. Rögtön átvettünk mindent a filmből, például az "Számolok egy-kettő-három és áttesszük" vagy a "Töltés kétszáz vigyázz ütök" című mondatok azonnal meghonosodtak, a további technikafejlesztés még várat magára, de sebaj.

 

Szereztem egy internetes Vészhelyzet játék progit is, mindent végig lehet játszani, amit egy beteggel tennél a valóságban. Büszkélkedtem is kollégáimnak, milyen jól ellátom a betegeket, meg van a diagnózis, jó a terápia. A játék végén nem azt írja, hogy ?gémover?, hanem megjelenik egy kellemes arc és megszólal: ?Kedves Doktor, ön az indokolatlan vizsgálataival ismét 8 dollár kárt okozott a klinikánknak, legközelebb jobban figyeljen oda!? Ennyit a sikerről, de még szakmailag is alátámasztotta, melyik vizsgálat vagy beavatkozás volt felesleges.

 

Kis pihenés, aztán visszajövök, elmesélem milyen a ?Menyből a doktor??