Kaszkadőrök

Blog: Orvosok a képernyőn - Szerző: HiDoki

Kaszkadőrök ? Magyarországon vannak a legjobb kaszkadőrök. Sajnos egyre kevesebb magyar filmben láthatjuk őket, pedig mind profi. Vannak olyan sorozatok, amiket csak a veszélyes jelenetek miatt nézek, szenzációs ütközések, robbantások, tüzek, és a lángokból karcolás nélkül kisétáló főszereplő. Mese, mese, de rengeteg munka megcsinálni. Ötvös Csöpi helikopteres jelenetét forgattuk a Pogány madonnához. Öreg orosz helikopter, 80 kilós homokzsák a színész helyett a lengő kötélen. A szél persze össze-vissza fúj, ?Csapó 12 és forog!?, volt valami sanda remény, hogy befejezzük végre a napot, de nem, szakad a kötél, repül a homokzsák és kezdjük előröl?Veszélyes üzem, de mindig szívesen vigyáztam az egészségükre, szinte soha nem történt semmi baj, legfeljebb egy kisebb horzsolás.

Elképzeltem egy új orvos sorozatot, ahol a fontosabb jelenetekben dublőröket alkalmaznánk. Képzeljétek el a válogatást: ? Özvegy Kovácsné nagyon jó esélyekkel indul az epeköves beteg szerepéért, a múltkori tojásrántotta utáni epegörcs jelenete fenomenális volt. Szavazzatok most, a képernyő alján látható SMS számon!? Persze az orvosok is valódiak lennének a műtőben, remegő kezű amatőrök helyett a legjobb sebészek has metszéseit láthatnánk. Módosulna a ?felkomf? szöveg is: ?Főszerepben: Világsztár Józsi, magyar hangja Néma Levente, a műtőjelenetekben Professzor Doktor jobb kezét láthatják.?

A legnépszerűbb magyar orvos még mindig Magenheim doktor, pedig régen vége a Szomszédoknak. Nap, mint nap keresték telefonon a mentőközpontban, volt, aki ragaszkodott volna, hogy őt küldjük ki a rosszullétéhez. Ilyen a képernyő átélése. Megmondom néha hazudtam, nem mondtam meg a remegő hangú bejelentőnek, hogy Magenheim csak a filmben mentős, inkább megnyugtattam a bejelentőt: ?Magenheim doktor ma szabadnapos, de küldünk egy hasonló jó képességű kollégát? és hatott a mese, örömmel jött vissza a mentős csapat, mert ilyen kedves, elégedett beteggel még nem találkoztak. Csúnya dolog a hazugság, de néha hasznos és a cél szentesíti az eszközt. Mi volt Kulka János varázsa ebben a szerepben? Szerintem az, hogy nem játszott, nem alakított, hanem természetesen adta a figurát, és tekintetében én mindig azt láttam, hogy  ?átjön? az orvos, a jó szakember: az édesapja.

Találkozik a film és az élet. Idős beteg rosszullétéhez mentünk, már az ajtóban éreztem itt nem sokat tudunk segíteni, de nem volt időm gondolkozni, mert a kedves szomszéd fiú már kiabálta is ?Töltés 150-re, üssétek ki, ha nem indul töltés 200, vigyázat defibrillálom?? Sajnos nem voltunk sikeresek, pedig a kiabáló fiú is profi módon segítette munkánkat.

Jók vagy rosszak az orvosi filmek, azt hiszem titokban szeretjük őket.