112 - második sárga lap?

Blog: Orvosok a képernyőn - Szerző: HiDoki

Volt egy mentős barátom, aki mindig hordott magánál sárga és piros lapot – egyébként focibíró volt. Munka közben nem vitatkozott, aki rosszat szólt, rosszat tett, bemutatta a sárga vagy piros lapot. A 112 már kapott egy sárgát, de most azon gondolkozom, hogy elégedjünk meg a második sárgával, vagy rögtön jöhet a piros. Reklám helyett, „A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg orvosát…” szöveget kéne bevágni és a korhatáros karika helyett egy piros mancsot: így NE!!!

Motoros srác egyedül akciózik a pályán, eleve életveszély, de ezt még túl lehet élni. Aztán megjön a profi csapat: szuper technika, de nem tudnak oda menni, ahova egy cross-motor is el tudott menni. Még NYSA ( fiataloknak: öreg, lengyel, csotrogány ) mentővel mentünk ilyen helyszínre, hárman tartottuk oldalról a mentőt, hogy ne boruljon fel, de odamentünk, a beteg mellé.

Van jogsid? Van, akkor sorold mit nem szabad: a sisakot egy embernek lerángatni a sérültről. Leírom még egyszer TILOS A SISAKOT EGY EMBERNEK LERÁNGATNI A SÉRÜLTRŐL!  Nyakrögzítés az egyik elsősegélynyújtó, sisak legördítés a fejről a másik elsősegélynyújtó – azaz két ember. Na de jönnek a profik, mi nincs náluk – nyakrögzítő. Pont és no komment! És ezt még milliók látják és nem is nálunk történt, tehát drága pénzt adtunk érte.

Az alapfilm nekem a Kóma volt, aztán jött a Vészhelyzet első széria. Szakmailag is profi volt, bár sokat cikiztem őket különböző előadásokban, hogy azért nehezebb  az élet. Lehet, elviselhetőbb lenne, ha szinkron helyett, Korda Gyuri kommentálná: „és nem hiszem el, és megteszi, odamegy nyakrögzítő nélkül, de nem baj, a kolleganő megmenti és póker!”

Tanulság, ha van egy fölösleges Közúti elsősegély könyved, küld el nekik, de legalább te ismételd át, ami benne van, amit filmben láttál, azt meg felejtsd el nagyon gyorsan – MOST!

Szerintem szavazzunk: második sárga lap, vagy piros?