A rettegett Doldrum

Blog: Egy magyar nő a föld körül! - Szerző: Terézia60

Az Egyenlítő környéki hőség miatt egy alacsonynyomású légköri zóna lakul ki (ITCZ – Intertropical Covergence Zone), a felszálló meleg levegő a magasban észak, illetve dél felé mozog, az Egyenlítő környékén viszont alig van légmozgás.

Ahogyan a képen is látható, ennek szélessége igencsak változó, emiatt minden navigátor igyekszik a hajót arrafelé vinni, ahol a leghamarabb át lehet jutni ezen a zónán. A szél napokra, szélső esetben hetekre is megállhat.
Ez az egyik kihívás a doldrummal kapcsolatban. A másik a visszatérő un. trade wind, amely léglökések, un. squall-ok formájában érkezik, és viharos erősségű is lehet. Sok esővel is jár ez a jelenség.
Szerencsére, mi nagyon hamar átjutottunk ezen a zónán, talán 4-5 nap alatt és úgy, hogy közben mindig mozgott a hajó. Az esőnek pedig kefjezetten örültünk, hiszen édesvizes zuhanyt vettünk, és a meleg miatt a ruháink egy pillanat alatt megszáradtak rajtunk.
A látvány pedig lenyűgőző, ahogyan egy squall érkezik. Mutatom inkább:

Szerző: Koczka Terézia

„A 60 éves budapesti vezetői coach élete legnagyobb kihívásával néz szembe: a Clipper Round the World Yacht Race elnevezésű vitorlásverseny résztvevőjeként egy 70 lábas, vadonatúj yacht matróza lesz a 2013-14-es Föld körüli futam során.”