Víz, víz, víz – ameddig a szem ellát

Blog: Egy magyar nő a föld körül! - Szerző: Terézia60

Hetedik napja az Atlanti-óceánon – és víz mindenütt, ameddig a szem ellát.

A hullámok teljesen mások itt, mint amelyeket eddig tapasztaltam: az első két nap kivételével deli-délnyugati szél fúj, a hullámok a hátunk mögül jönnek, nagy, hosszú hullámok. Amikor azt mondom nagy, akkor 2-3m magas hullámokra kell gondolni, ez az alapállapot. Csendes, jórészt napos idő van. Most.

Indulás után volt 3 kellemetlen napunk – a Biscay-i öböl híres a viharairól. Viharos volt a szél, a 7-8 m magas hullámok oldalról jöttek – annak rendje módja szerint tengeribeteg lettem.
Apropó tengeribetegség: szörnyű. Én személy szerint hiába veszek be bármilyen gyógyszert (persze beveszek, mert már kipróbáltam milyen nélküle): az egyetlen hatásos gyógymód az alvás – ami persze nem zavartalan az elején, de utána az én esetemben igen: 20-22 órát vagyok képes aludni egyhuzamban, és ezzel túl is leszek rajta. Átlagos esetben is azt mondják, és látom is a többiek esetében, hogy 3-4 nap alatt alkalmazkodik a szervezet.
Ezt a 20 órás alvást versenyben egyáltalán nem könnyű megoldani, hiszen valakinek addig dolgoznia kell helyettem. Nem mondom, hogy zokszó nélkül megtették a társaim, de végül elfogadták. Betegen úgysem lehetett hasznomat venni... Az elfogadás azért volt nehéz (és tökéletesen meg is értem őket), mert ráadásul konyhaszolgálatos voltam aznap. Namost ez a munka amúgy is nagyon megviseli az embert: meleg van, a páratartalom 100%-hoz közelít, a szagoktól meg az állandó mozgástól az ember gyomra úgy érzi, hogy túl sok minden van benne (pedig semmi) ... szóval ezt senki sem csinálja a másik helyett szivesen.
A konyhaszolgálat 24 órás: napi 3 főétkezés és 2 meleg ital+nassolnivaló elkészítése vár akét konyhamalacra ez alatt az idő alatt. És hamarosan még kenyérsütés is naponta egyszer, hiszen a friss kenyerünk az első tíz napra elég csupán. (Egy átlagos versenyszakasz kb. 30 nap).
És akkor azétrendről: állítólag napi 4-5000 kcal az energiaigénye ennek az életnek. Az első tíz napban tudunk friss élelmiszerből gazdálkodni, mi úgy döntöttünk, hogy beruházunk egy mélyhűtőbe és egy hűtőszekrénybe, úgyhogy egy mélyhűtött húst és zöldséget végig tudunk használni. Gyümölcs is van még: alma és narancs. Tejet porból készítünk, vizet tengervízből gyártunk, krumpli nem lesz 10 nap után.
Bab, rizs, tészta, kuszkusz, vöröslencse – próbálunk kreatívak lenni. De nem akarom szépíteni: a menü nem az igényességéről híres. De szerintem a körülményeket tekintve remek. Sokféle fűszert használunk, igazi nemzetközi konyhát viszünk  Már fogytam: ami jó hír, van miből.
10 csomós átlagsebességgel haladunk, ez nagyjából 18 km/óra. Az Egyenlítőig még van nagyjából 2000 tengeri mérföld ... jövő szombaton (azaz egy hét múlva) tervezünk ott lenni. A hőmérséklet mindenesetre emelkedik...

Szerző: Koczka Terézia

„A 60 éves budapesti vezetői coach élete legnagyobb kihívásával néz szembe: a Clipper Round the World Yacht Race elnevezésű vitorlásverseny résztvevőjeként egy 70 lábas, vadonatúj yacht matróza lesz a 2013-14-es Föld körüli futam során.”