A fizikai gyógyitás tényezői - 5. rész

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   " ...Az élettani hatás a vérellátás és nedvkeringés élénkségének lefokozásában és általában a bőr rosszultápláltságából adódó élettani funkciók csökkentésében jelentkezik. Különösen szenved a bőrnek az a képessége, hogy hideg és meleg hatásokra s e behatások gyors váltakozása dacára is rögtön reagálni tudjon és ezáltal a bőralatti területeknek vérellátását is szabályozza s azokat hideg és meleg káros következményeitől oltalmazza.

  A bőr helyes masszázsa tehát alaptörvényünk szerint olyan enyhe, de lehetőleg mentől gyakoribb mozgásokból tevődhetik csak össze, amelyek a bőr és a bőralatti kötőszövet leggyengébb szövetelemeinek rugalmassági határát meg nem haladják.

   Éppen ezért a masszázst kezünkre illesztett villanyos vibrátor segélyével évek hosszú sora óta ugy alkalmazzuk, hogy a villanyos vibrátor legnagyobb frekvenciájú működése mellett a régi időkben szokásos masszázs-müveleteket rezgő ujjainkkal és kezünkkel végezzük.
Ilyképpen azt az eredményt látjuk, hogy a bőr élénksége a lehető legrövidebb behatások alatt felfokozódik. A sima izmok összehúzódnak, megerősödnek, az elfekvő haj, mint megdőlt vetés a nap sugaraira felemelkedik és általában a gyógykezelt egyén a gyógytevékenység befejezése után az üdeség érzetével reagál.

   Ahol vibrációs készülék rendelkezésünkre nem áll, ott a masszázsnak ősidőktől kezdve szokásos öt alkalmazási módját a fenti korlátozásokkal magunk is alkalmazzuk. Eme öt tényező a következő:

1.    a simítás (Effleurage),
2.    nyomkodás, dagasztás (Pétrissage),
3.    dörzsölés (Friktion),
4.    verdesés, ütögetés (Tapotement),
5.    rázás, rezegtetés (Vibration).

   A kézzel való masszázs alkalmazásának módjairól általánosságban egyetlen tanácsot adunk. Ez a tanácsunk a következő:

   Ugy a páciens, mint az orvos, illetve a masszőr lehetőleg kényelmes és a kivánt tevékenység számára legalkalmasabb helyzetet foglalja el. A masszőr lehetőleg tenyerének, kezének lágy részeivel érintse a masszirozandó teriileteket és mozgásait a nedvkeringés irányában, vagyis a sziv felé végezze.

   Kivételt képeznek az egyes speciális területek. Az arc, a has, az emlő, a nemi részek és végbéltájak masszázsa.

   Ezeken a helyeken a szemünk előtt lebegő speciális célnak megfelelő mozgásokat végezünk.

   Bőralatti kötőszövet. A bőralatti kötőszövet egyúttal zsírpárna, a masszázs szempontjából rendkívül fontos. A kövérséget okozó zsir túlnyomó része a bőralatti kötőszövetben rakódik le és ősidőktől fogva a kötőszövetnek masszálása, gyömöszölése a köztudatban egyet jelentett a soványító kúrával.

   Különösen a zsírpárna területe az, amelyen az általánosan divó erőteljes masszázs szinte kivétel nélkül kárt okoz. Alig van soványodást keresett ifjú nő, akinek zsírpárnáján az erőteljes masszázs okozta csomósodás kisebb vagy nagyobb nyomai felfedezhetők ne lettek volna.

   A kötőszövetnek azonban nemcsak saját sejtrendszere sérülhet és sérül általában és nemcsak a rajta keresztül hatoló nedv- és vércsatornák, hanem a rajta átfutó idegek is.

   A zsirpárna masszázsának erőteljes alkalmazása mellett a legkülönbözőbb érzési elváltozások jelentkezése is megfigyelhető. Különösen a felületeken haladó bőridegek gyakori megzuzása folytán a bőrön szigetesen jelentkező fájdalmak, zsibbadások észlelhetők, de az idegroncsolások, illetve zúzások káros következményei között a legjelentékenyebbek a bőr táplálási viszonyainak és a hideg és meleghez való alkalmazkodás képességének leromlása.

   A masszázzsal a bőralatti zsírpárna anyagcseréjének a fokozása s a szövetelemek rugalmasságának fejlesztése lehet az egyetlen élettani célunk, következésképpen minden erőművi hatás, minden masszázs bármely formában történjék is az, csak puhán, csak lágyan s a nedváramlás irányában olyképpen viendő keresztül, hogy a lágy zsírpárna leggyengébb szövetelemei ne sérüljenek.

   Miután kizárólag a bőr masszálása céljából a legritkábban szoktunk eljárni, ellenben a bőr és a zsírpárna együttes befolyásolása, működésüknek élénkítése szinte állandó feladatunk, a masszázs kivitelének a bőrnél megemlített kombinált kézi- és géperejű (vibrációs) alkalmazása e helyen is teljesen azonos. ..."  

(Az egészség enciklopédiája - Dr. Melha Armand főorvos)