Az elválasztási szervek betegségei - 1. rész

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

A máj betegségei

   "A máj tulajdonképen a legnagyobb mirigy az emberi szervezetben, amely az epét választja el. Az epe az úgynevezett epehólyagban gyűlik össze és az epevezeték az epét a vékonybélbe juttatja. Az epe sárgás-zöld, kissé nyúlós, keserű folyadék, amelyet a máj naponta közel egy liternyi mennyiségben választ el. Az epe az emésztésben játszik fontos szerepet, de az epével egyúttal a testben fölösleges és káros anyagok is eltávoznak, és a bélsárral kiürülnek. A májban halmozódik fel ezen kívül a szénhidrá­tokból készült tartalékanyag.

   A májbetegségek előidézésben jelentékeny szerepet játszott a fűző, és a szoknyák erős megszorítása a derékon, ami a májnak a működését za­varta, s a legkülönbözőbb epehólyaggyulladásokra, valamint epekövek ke­letkezésére vezethetett. Szerencsére a divat változásával a fűző és a nehéz, derékban megkötött szoknya mindinkább eltűnik és evvel együtt bizonyára erősen csökkenni fog a májbetegségek száma is.

   Nagyon sok májmegbetegedést okoznak a szeszesitalok is, amelyek a májban hosszabb használat mellett gyulladást, majd a májnak zsugoro­dását idézik elő. Ugyanígy ártalmas a táplálék túlzott füszerezése, káros­nak tartják a sok konyhasót is.

   Gyakran telepednek meg a májban baktériumok is, akár a véráram viszi azokat a májba, akár pedig a bél felől hatolnak az epevezetéken át az epehólyagba és a máj szövetébe. Különösen a tifuszbaktériumok, vala­mint a maláriát előidéző úgynevezett plasmodiumok telepedtek meg a májban.

   A máj megbetegedésének gyakori tünete az úgynevezett sárgaság, a szem fehérének, később a bőrnek sárgás szineződése, ami annak a jele, hogy az epe nem jut el a bélbe, vagy azért, mert az epevezeték gyulladás vagy epekövek következtében el van zárva és igy felszívódik a vérbe, vagy pedig azért, mert a májsejtek megbetegedése következtében szívódik fel a vérbe az epe. Ilyenkor az epe alkatrészei a vérkeringésbe kerülnek és az epe festőanyaga lerakódik a szövetekben. Mivel pedig az epe egyes alkat­részei a szervezetre mérgező hatásúak, ez az állapot a szervezetnek meg-mérgezését jelenti, amelytől a vesék szabadítják meg, miközben az epe alkatrészeit a vérből kiválasztják és a szervezetből eltávolítják. A sárga­sággal rendszerint ingerlékenység, fáradtság és étvágytalanság jár. Ehhez csatlakoznak májtáji fájdalmak; az epe hiánya következtében a bélben a zsiremésztés romlik.

   A sárgaságot, különösen fiatal korban a leggyakrabban bélhurutnak az epevezetékre való átterjedése okozza. Kezelésénél első feladat a táplálko­zásnak olyan szabályozása, hogy a beteg csak könnyen emészthető, kevés zsirt tartalmazó táplálékot kapjon, különösen jól tűrik az ilyen betegek a könnyű növényi táplálékokat. Jóhatásu néhány ásványvíz s ezek között különösen híres a karlsbadi víz, amelyet odahaza is lehet a bélműködés rendbehozására használni. A néha beálló erős bőrviszketés ellen ecetes vagy korpás melegfürdő, vagy spirituszos lemosás segít.

   Az epeutak hurutja s az epeutakba bevándorolt baktériumok, különö­sen hogyha hiányzó testmozgás és a már említett erős fűzés következtében a májban a vérkeringés meg van zavarva, könnyen vezetnek epekövek képződésére. Az epekövek rendszerint az epehólyagban halmozódnak fel, azt gyakran egészen kitöltik. Ha egy-egy ilyen kő az epehólyagot elzárja, kü­lönösen ha nagyobb epemennyiség jut az epehólyagba, beállanak a fájdalmas epegörcsök. Az epe nem juthat ki az epehólyagból, hacsak a felgyűlt epe nyo­mása nem szorítja a követ az epevezetékbe és innen a bélbe. Ilyen kedvező kimenetelű esetben a roham azonnal megszűnik. Leggyakrabban azonban a kő nem távozik, a rohamokkal a gyulladás ismétlődik mindaddig, mig operatív uton el nem távolítják.

   Roham esetén a legfontosabb a teljes nyugalom, forró borogatás a májtájra, majd hosszantartó melegfürdő jó hatással szokott lenni. Ugyan­csak forró italok, forró kamillatea, forró karlsbadi viz, vagy hashajtókul ricinus, vagy keserűvíz jó szolgálatot tesznek. Gyakran azonban a rohamok olyan hevesek, hogy csak a legerősebb csillapitószerek, morfiumbefecskendés stb. csökkentik. A roham lezajlása után is még hosszabb ideig fontos a teljes nyugalom, a diétának óvatos szabályozása, meleg borogatások, karlsbadi viz használata stb. az uj rohamok megelőzésére."

  (Az egészség enciklopédiája – Dr Géber János egy. ny. rk. tanár)