A tüdő betegségei - 3. rész

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "Gyakori oka a krónikus bronchiális hurutnak a vér pangása a tüdőben, ami különböző általános betegségekhez csatlakozik. Ilyenek például a sziv-billentyühibák, aminek következtében a vér lefolyása a tüdőből akadályozva van, azonkívül általános anyagcserezavarok, amelyek a szervezet ellenállóképességét csökkentik; különösen a gyermekek skrofulózisát kisérik gyakran ilyen hurutok.

   Lefolyása rendszerint lázzal nem jár, a köhögés és váladék mennyisége az egyes esetekben nagyon különböző lehet, a köhögés gyakran száraz, váladék úgyszólván nincs, más esetekben SZÍVÓS, néha kevés vérrel kevert nyálkát hoz fel. Ha az idő hidegre fordul, a baj rendszerint rosszabbodik.

   A kezelés annál inkább biztat eredménnyel, minél inkább el tudja kerülni a beteg azokat a káros behatásokat, amelyek a betegséget okozták. Legnehezebben kivihető ez munkásoknál, akik nem hagyhatják abba foglalkozásukat. Itt csak a gyári egészségügy javítása jelenthet haladást, poros üzemekben a pornak eltávolítása porszívókkal, a levegő megnedvesitése stb. Akik ilyen krónikus hurutra hajlamosak, azok általában kerüljék a poros, füstös, rosszlevegőjü, túlfűtött helyiségben való tartózkodást és minél többet legyenek szabadban, pormentes, napos levegőn. A hajlam ellen is eredményesen lehet küzdeni, megfelelő eszközökkel, különösen elkényeztetett gyermekeknél lehet jó eredményeket felmutatni.

   Gondos bőrápolás, az egész test ledörzsölése naponta hideg vízbe mártott kendőkkel, reggel közvetlenül a felkelés után, a nedves ruhán keresztül a bőrt energikusan addig kell dörzsölni, mig a véredények kitágulnak. Leszáradás után a beteg gyorsan felöltözik és izommunkával, például járással gondoskodik a test felmelegítéséről. A nagyon érzékeny embereknél a bőrt a hideg vizhez hozzá lehet szoktatni azáltal, ha a ledörzsölést egy ideig szesszel, pl. sósborszesszel végezzük és csak későbben térünk át a hideg vizre.

   A kezelésnél elsősorban különböző gyógyszerek belélegzése szerepel, amelyet rendszerint külön belélegző készülékkel szokás végezni. Ezek a készülékek a gyógyszert finoman szétporlasztott állapotban juttatják mély belélegzés közben a légcső finom elágazásaiba és egyrészt oldják az ott pangó nyálkatömegeket, másrészt gyógyító hatásuk is van. Inhalációra szoktak használni konyhasó-oldatot olyanformán, hogy a fentemlített inhalációs készülékben egy kis spirituszlámpa gőzt termel, a kiáramló gőz magával ragadja és finoman elporlasztja a sóoldatot, amit a beteg belélegez. Úgyszintén használatos terpentin, vagy menthol gőzének belélegzése oly módon, hogy forró vizre fél teáskanál terpentin-olajat öntenek és a kifejlődő gőzöket a beteg belélegzi, miközben fejét és a forróvizes edényt egy nagy kendővel betakarja.

   Gyógyszerül elsősorban ásványvizeket szoktak adni, olyanokat, amelyek konyhasót és kettedszénsavas nátriumot tartalmaznak. Rendszerint langyosan, meleg tejjel keverve fogyasztják. Nagyon hatásos gyógymód, de sajnos, kevesek számára hozzáférhető, a déli tenger mellett való tartózkodás a hideg évszak alatt, gyermekek számára pedig nyáron a meleg, homokos tenger- vagy tópart."

(Az egészség enciklopédiája – dr. Józsa Jenő v. kórházi főorvos)

Főoldalunkon mindent megtalál:

Légzőszervi megbetegedések>>