A sziv betegségei

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "Az agyvelő mellett talán a sziv az emberi szervezet legfontosabb része. Egész testünk minden egyes apró sejtecskéjének élete attól függ, vajjon kap-e elegendő táplálékot a véráram utján. A vért pedig a sziv szivattyúzza szét a test minden részébe, és igy elsősorban a sziv kielégitő működésétől függ a szervezet normális működése.

   Súlyos betegségekben is az orvos elsősorban a szivet vizsgálja, a szívműködés rendes fentartására fordítja a figyelmét; amig a sziv győzi a munkát, addig nincs veszedelem.

   Már több alkalommal emlitettük, hogy az izmokat csak a működés tartja egészségesen, és ez még inkább áll a szívre, amely tulajdonképen állandóan működő izomrétegekből áll. A sziv izmainak a gyakorlása tehát javíthatja a szívműködést is. Mindenki tapasztalhatta, hogy testi munkánál, akárcsak gyorsabb járásnál is erősebb a szívdobogás, mert hiszen a működő izmoknak több vérre van szükségük. Az ilyen fokozott szívműködés éppen ugy erősiti a szivet, mint a torna a test többi izmait, annak meggondolásával, hogy a szívnek is szüksége van egy bizonyos relatív nyugalomra. Teljes nyugalmat a sziv soha sem élvez, és a fokozott működés fáradalmait normális működés folyamata alatt kell kipihennie.

   Megerőltetett testmozgás nyomot hagy a szivén, amennyiben a sziv megnagyobbodhatik, muló szivtágulás áll be. Ez a szivtágulás még nem ártalmas, mert, ha a fokozott mozgásra a nyugalom időszaka következik, akkor a sziv visszanyeri a rendes nagyságát. Épp ellenkezőleg. A sziv ilyen módon működési képességében javul. Ha ellenben a szívnek nincs módja kipihennie magát, tehát még tágult állapotában máris ujabb megerőltetésnek van kitéve, akkor lassankint beáll az állandó szivtágulás, ami a túlzó sportemberek szivén gyakran konstatálható. Ezért szükséges sport közben a megfelelő nyugalom, a sziv számára is.

   De fontos az is, hogy olyan időszakban, amikor a sziv fokozott megerőltetésének van kitéve, gondosan kerüljünk mindent, ami a szívre károsan hat. Ezért tiltják a sporttréning-előirások a szeszes italokat mindenféle formában, valamint a dohányzást. A szeszes italok állandó élvezete elősegíti a zsírlerakódást, és ha ez a zsírlerakódás a sziv körül, vagy a szívben is bekövetkezik, beáll a különösen sörivóknál gyakori szivelzsirosodás. A sörivóknál ugyanis a szívnek a szokásosnál sokkal nagyobb folyadékmennyiséget kell a szervezeten átszivattyúznia, az ember egész vérmennyisége kö¬rülbelül öt-hat litert tesz ki, és vannak sörivók, akik ugyanannyit, vagy ennél is nagyobb mennyiségű sört fogyasztanak naponta. A sörből a viz és az alkohol teljes mennyiségében felszívódik a véráramba, a sziv kénytelen áthajtani az egész mennyiséget a szervezeten, míg végre a veséken, vagy részben az izzadás révén kijutnak. Ez az állandó, fokozott munka a szívnek legnagyobb mértékben ártalmára van. Épp ezért oly gyakori a szivtágulás, a szivgyöngeség és végül a szivhüdés iszákos embereknél aránylag korai életévekben.

   Ugyancsak ártalmas a szivre az erős dohányzás is. Dohányosoknál nem ritkák a rohamok, amelyek légszomj- és súlyos félelmi érzésekkel kisérve ijesztik meg a dohányost, annyira, hogy abbahagyja a dohányzást, mire a rohamok enyhülnek, bizonyítékául annak, hogy csak a dohányzás káros hatásáról volt szó. Természetesen a dohányzás megszűntével a bajok nem fejlődnek vissza nyom nélkül, különösen, ha, mint ez a leggyakoribb eset, a dohányosnak nincs elég akaratereje teljesen szakítani rossz szokásával.

   Az élvezeti szerek közül még különösen hat a szivre a koffein, a kávé alkaloidája. A koffein izgatja a szivet és ez az izgató hatás kisebb mértékben beáll a tea élvezete után is. Bár tartós károkat a kávé vagy tea élvezete után ritkábban látunk, mert ezeket ritkábban élvezik mértéktelenül, azért különösen olyan esetkben, amikor a sziv, különben is erős munkát kénytelen végezni, vagy, akinek a szive születésétől fogva gyöngébb, inkább mérsékelje a kávé- és teafogyasztást is.

   A sziv higiénéjére vonatkozó tanácsokat röviden igy lehet összefoglalni: a szivet testi munkával, sporttal gyakorolni, erősiteni kell, közben azonban kellő nyugalmat kell adni a szivnek, hogy a megerőltetés következményeit kiheverje, tartózkodni kell szeszes italoktól, és általában túlzott folyadékmennyiségektől, mérsékelni a dohányzást, kávé- és teafogyasztást. Mindezek betartása mellett az egészséges sziv egészséges és müködésreképes is fog maradni.

   Ami már most a sziv betegségeit illeti, a legtöbb szívbetegségnek nem egyetlen oka van, hanem rendszerint az okok egész sorozata közreműködik. Már emiitettük a szeszes italokat, amelyek súlyos szívbetegségeket okozhatnak, illetve gyöngítik a szivet s ez által okai egyéb betegségeknek.

   A szívbetegségek felléphetnek más betegségek következményeként is, igy például, ha a vesezsugorodásnál, a szivnek túlságos nagy munkát kell végeznie, hogy a véráramot áthajtsa az eldugult vesecsatornákon; ugyancsak szivtágulás áll be. A sziv önálló megbetegedései gyakran valami akut fertőző betegséghez csatlakoznak, az izületi rheumához, vörhenyhez, mandulagyulladáshoz gyakran kapcsolódik a sziv belső falának gyulladása s ennek következtében a szivbillentyüben hibák állanak be, amik különben beállhatnak szifilisz, csuz és más betegségek következtében is.

   A szivbillentyühibák tünetei nagyon különbözők. Rendszerint lélegzési nehézségek, szorongás, félelmi érzés, rendetlen érlökés, légcsőhurutra való hajlamosság, jelentkeznek és pedig különösen izgalmaknál s erősebb testi munkánál, ahol a tünetek valóságos rohamokban jelentkeznek. Ha a sziv már nem birja a véráramot kellőképen áthajtani a szervezeten, pangások állanak be, fellép a vizkőr. A bőrön, különösen a körmökön áttünik a vénás vér kék, sötétkék szine. A szivbillentyühiba helyes életmód mellett megfelelő kezeléssel annyira javitható, hogy a szivhiba kompenzálódik és józan életmód mellett a szivbillentyühibában szenvedő ember is aránylag hosszú életű és munkaképes lehet.

   Lázas betegségek folyamán, vagy pedig a már emiitett szivelzsirosodás és maradandó szivtágulás következtében bizonyos szivizomgyengeség állhat be, amelynek tünetei rendszerint még nem oly jelentékenyek; inkább csak testi megerőltetés vagy izgalmak után mutatkoznak légzési nehézségekben, szivdobogásban, szorongásban és fájdalmakban, amelyek a bal váll és a bal kar irányában kisugároznak.

   Az ideges szívdobogás, amelyről oly gyakran panaszkodnak a városi emberek, rendszerint csak az általános neuraszténiának tünetei. A beteg erősen érzi a szívdobogást, nem tud a baloldalon aludni, emellett azonban a sziv teljesen egészséges. Ennek a gyógyításában az alapokot kell keresni, amelynek rendbehozásával a szividegesség is meggyógyul.

   Aki bármiféle szivhibában szenved, annak nagyon jól meg kell tanulnia azt, hogyan szabad élnie, mert az életmód helyes berendezésétől szivhibáknál sokkal több függ, mint a legtöbb betegségnél. Az első követelmény, hogy mindent kerülni kell, ami a szivet hirtelen és túlságosan megerőlteti. A beteg sziv nehezen birja el a vérnyomás hirtelen ingadozását. Nem szabad azonban a testmozgást minél erősebben csökkenteni igyekezni, ellenkezőleg a beteg szivet - módjával - gyakorlással erősiteni kell. Kisebb szivhibáknál az orvos még a mérsékelt sportolást is meg szokta engedni. De legalább is mérsékelt séta, folyton emelkedő területeken (Terrén-kura) nagyon szép eredményeket ad.

   A sziv kíméléséhez hozzájárul a masszázs, amely a vérkeringést elősegíti. Továbbá lélegzőgyakorlatok, mert tudvalevő, hogy a lélegzés a vénás vérre szívó hatást gyakorol és ily módon kiméli a szivet. Naponta többször is lehet nyitott ablak mellett vagy sétaközben húsz-harmincszor egymás után lassan, de alaposan kilélegzeni, azután mély lélegzetet venni s a levegőt néhány másodpercig visszatartani.

   Nagyon kiméli a szivet a táplálkozás helyes berendezése is. Nem szabad túlterhelni a gyomrot, különösen nehezen emészthető ételekkel és természetesen kerüljük a kávét, teát és szeszes italokat, a dohányt. Gondosan kerülni kell azonban a tulzott folyadékfelvételt. A sok viz ivása gyakran nem egyéb rossz szokásnál. Különösen étkezés közbet szoktak sokan fölöslegesen sok folyadékot fogyasztani; erről egy kis jóakarattal könnyű leszokni. Természetesen gondoskodni kell könnyű székletétről, legcélszerűbben a táplálkozás megfelelő berendezésével, amint arról már többször volt szó. Célszerű, ha a szívbetegek állandó háziorvosi felügyelet alatt állanak, időnkint felkeresnek egy-egy fürdőhelyet, melyet számukra az orvos legcélszerűbbnek tart, és az egészséges életmódot nemcsak a fürdőhelyen tartják be, hanem elég akaraterejük van, hogy odahaza is következetesen folytassák, akkor a szívbetegeknek sincsen okuk, hogy hipochonderekké legyenek."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Józsa Jenő v.kórházi főorvos)

Aloldalunkon számtalan írást talál a témában:

Szív- és érrendszeri betegségek>>