Anyagcserebetegségek - A cukorbetegség

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "A cukorbetegséget legtöbbször aránylag könnyű felismerni, mert tipikus jele, hogy a vizeletben kisebb-nagyobb mennyiségben cukor is van, mig az egészséges vizelet - rendes körülmények között - teljesen cukormentes. Vannak ugyan olyan cukorbajosok is, akiknek a vizeletében alig, vagy csak olykor jelentkezik a cukor, a vérükben azonban már több a cukor, mint ahogy az egészséges embernél lehetséges. A cukorbetegség okait azonban még nem ismerik elég alaposan. A vérben állandóan van egy bizonyos mennyiségű cukor és mérgezéseknél, bizonyos fertőző betegségek esetén, némely májmegbetegedésnél, agybántalmaknál, nagy lelki megrázódásoknál, kedélyi izgalmaknál is rövid időn át találhatunk cukrot a nem cukorbeteg egyén vizeletében is. A cukorbetegség jele azonban az, hogy a vizeletben állandóan van cukor és a vér cukortartalma is állandóan fokozódik.

   Ha a cukorbetegség közvetlen okáról nem is tudunk semmi biztosat mondani, az előidéző momentumok közül a következőket kell mégis felemliteni. Valószínű, hogy az átöröklés játszik valami szerepet, mert gyakran találjuk, különösen ideges családokban, sőt egyes race-oknál több nemzedéken át is a cukorbetegséget. Ugy látszik, hogy a célszerűtlen táplálkozás, különösen túlzott mennyiségű cukor és cukortartalmú táplálék fogyasztása segiti elő a cukorbetegség keletkezését és ennek tulajdonítják, hogy a vagyonos osztályokban a cukorbetegség gyakoribb, mint a szegények között. Az előidéző okok között gyakran szerepel nagymennyiségű sör fogyasztása. Kétségtelen, hogy kedélyizgalmak, szellemi tulerőltetés, gondok hozzájárulnak a cukorbetegség keletkezéséhez, azonkívül a köszvény az, amely elég gyakran hajlamosít cukorbetegségre.

   A cukorbetegség legtöbbször 30 - 40 éves korban kezdődik, de előfordul későbbi korban is. Gyermekeknél a legnagyobb ritkaságok közé tartozik, de ily korban aztán annál veszedelmesebb. Nőknél ritkább, mint férfiaknál.

   A cukorbetegség legfeltűnőbb jele a vizeletben mutatkozik, mert mig egészséges embernél a vizelet napi mennyisége körülbelül másfél litert tesz ki, addig a cukorbetegeknél a mennyiség 3 - 5, egész 10 - 12 literig emelkedhetik 24 óra alatt. A vizelet nagyon világos, sőt egészen színtelen lehet. A betegség tünetei nagyon sokfélék lehetnek, úgyhogy az orvost a beteg olyan panaszokkal keresi fel, amelyek sok más okból is származhatnak, mint például álmatlanság, fejfájás, gyors kifáradás, lesoványodás, viszkető helyek a bőrön, furunkulózisok, a legkülönbözőbb fájdalmasságok, bénulások stb. és csak a vizeletvizsgálat deriti fel a panaszok igazi okát. Gyakran a fogorvos lesz figyelmes a foghus sajátságos állapotára, máskor a szemorvos veszi észre, hogy a panaszok cukorbetegségből származnak.

   A betegek állandóan fáradtnak érzik magukat, igen izzadnak, kis sérülések a bőrön nehezen gyógyulnak, súlyosabb esetekben fekélyek és elhalás keletkezik, különösen a lábujjakon. A betegség mindig hosszan húzódik, éveken át tart, lefolyását helyes táplálkozás és életmód mellett nagyon hosszura lehet kinyújtani.

   Legfontosabb a cukorbetegek diétájának a szabályozása, amelyről külön fejezetben lesz szó; amellett természetesen jótékony hatású mindaz, ami általában a test felfrissitéséhez hozzájárul. Kerülni kell a szellemi tulerőltetést, az izgalmakat. Minél többet tartózkodjék a cukorbeteg szabad levegőn, nyitott ablaknál aludjék, esti munkát végezzen, tornázzék vagy a kertben dolgozzék. Lehetőleg naponta légfürdőt vegyen, azonkivül célszerűek a vizkura alkalmazásának különböző formái.

   Mindenki hall vagy a napilapokban olvashatott az utóbbi években arról, hogy Amerikában uj szert fedeztek fel a cukorbaj gyógyitására: az Insulint. Német tudósoké annak a megösmerésnek érdeme, hogy a cukorbajosok legtöbbjénél a hasnyálmirigy (pankreas) bizonyos részei, az u. n. Langerhans-féle szigetek sejtjei (sziget latinul insula) elváltoztak, megbetegedtek. E szigetek épműködésü sejtjei termelik azt az anyagot, amire a szervezetnek a szénhidrátok, a cukorféle anyagok helyes feldolgozásához pótolhatatlanul szüksége van.

   Ezt az anyagot sikerült előállitani az amerikai kutatóknak állati hasnyálmirigyből. Ők állapították meg az adagolást s ők nevezték el a szigetek latin nevéről Insulinnak. Ez a - valóban sokszor életmeghosszabbitó és életmentő szer csak orvos kezébe való."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Józsa Jenő v.kórházi főorvos)

Böngésszen a cukorbetegséggel foglalkozó oldalainkon:

Cukorbetegség (diabétesz)>>