A fogak betegségei

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "Az emésztőszervek kezdete a szájüreg, amelyen minden tápláléknak át kell haladnia. A szájban történik meg a táplálék felaprózása, nyállal keverése, ugy, hogy kétségtelen, hogy az egész test egészségének alapfeltétele, hogy a száj egészséges legyen. Ennek ellenére a legtöbb ember száját nagyon elhanyagolja tudatlanságból, vagy nemtörődömségből és ezzel számos betegségnek nyit kaput testébe.

   Legfontosabb munkát a szájban a fogak végzik, amelyeknek feladata a táplálék szétdarabolása. Minél alaposabb a rágás, annál könnyebb munkája van a gyomornak, mert annál könnyebben érintkezhetik az emésztést végző gyomornedv a táplálék apró részecskéivel. Nagyon sok gyomorbajnak oka a tökéletlen rágás, mikor nagy sietve hatalmas falatokat öblitenek le rágatlanul jókora korty vizzel, vagy szeszesitallal a gyomorba, s az emésztő nedvekre bizzák, hogy birkózzanak meg ezekkel, ha tudnak.

   A fogak jósága szempontjából már a csecsemőkorban kell elkezdeni a gondoskodást, mielőtt a fogak még egyáltalában megjelentek, amikor még csak az állkapocs belsejében vannak kifejlődésben. Minél egészségesebb a csecsemő, minél helyesebb a csecsemő táplálása, annál inkább megkapják a fogcsirok azokat az anyagokat, amelyekből egészséges, kemény, romlásnak ellenálló fogak fejlődhetnek ki.

   Már más állapot alatt kell az anyának helyes táplálkozással gondoskodni arról, hogy a magzat elég csontképző anyagot kapjon, hiszen a tejfogak koronái születéskor már elcsontosodva feküsznek az állkapocsban. Az állandó fogak koronái is csontosodni kezdenek már a szoptatás ideje alatt, ezért függ tehát olyan sok attól, vajjon az anya maga táplálja-e gyermekét, vagy pedig nem. A csecsemő egészségének minden megzavarása megzavarja a mészlerakodást a fogak koronájában, különösen emésztési zavarok és éppen ezért a fogzománc simaságának a zavarairól sokszor még felnőtt korban is le lehet olvasni, hogy az illető csecsemőkorában emésztési zavarokban szenvedett. Mivel pedig a mesterségesen táplált gyermekek gyakrabban szenvednek emésztési zavarokban, mint azok, amelyeket anyjuk szoptat, ezért a fogak szempontjából is a legfontosabb az anyatej."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Madzsar József egyet. m. tanár)