A betegségek megelőzése és gyógyítása - A belső elválasztásu mirigyek

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "Külön kell megemlékezni még a betegségek keletkezésénél az úgynevezett belső elválasztásit mirigyekről, amelyek között vannak olyanok, amelyeknek működése elsősorban méregtelenítő, vagyis a szervezetben az életműködés folyamata alatt keletkezett mérges bomlástermékeket közömbösíti. Ezen mirigyek működésének hiánya vagy csökkenése különböző betegségeket okozhat, így a mellékvese megbetegedése az úgynevezett bronzkórt a hipofízis megbetegedése óriásnövést, a pajzsmirigy megbetegedése Basedowkórt és kretinlzmust idézhet elő, stb. stb. A legújabb kutatások eredményeként tudjuk ma már azt is, hogy a cukorbetegséget a hasnyálmirigy bizonyos sejtcsoportjának elváltozása idézi elő. Mindezek a betegségek tehát a szervek megváltozott működésének a következményei, aminek következtében a szervek működésének harmóniája megbomlik.

   A betegséget előidéző tényezők között szerepelhetnek mindazok, amelyek a normális életkörülmények megváltozásával járnak, egész életmódunk elősegítheti a betegségek keletkezését. így a lakás, táplálkozás, ruházkodás, levegő stb. stb. mind betegséget előidéző okokká válhatnak, mihelyt ezekkel szemben az egészségtan követelményeit elhanyagoljuk. Ezekről a későbbiek folyamán még bőven lesz szó, itt csak a betegségek egy csoportját kell még megemlíteni, az úgynevezett avitaminózisokat, amelyeknek oka a táplálékban bizonyos könnyen elpusztuló és különösen főzésnél tönkremenő vegyületeknek a hiánya. Ide tartoznak pl. az angolkór, skorbut.

   Ezekben foglaltuk össze nagyjában a betegségek keletkezésének előfeltételeit, amelyek közül rendszerint nem egy, hanem egész sor szerepel, rendszerint nem egyszer, hanem ismételten, gyakran hosszú időn át, amig a szervezet egyensúlya ugy megzavarodik, hogy a betegség bekövetkezik. Az egyes betegségekről, valamint az egészséges életmód követelményeiről a többi fejezetben van szó, itt általában csak arra kell még a figyelmet felhívni, hogy amint mondottuk, a betegség mindig a szervek müködésbeli harmóniájának, a szervezet egyensúlyának a megbomlásából keletkezik, az egyén feladata tehát a betegségekkel szemben testének egyensúlyát, a szervek harmóniáját egészséges életmóddal fentartani; de ha az egyensúly mégis megzavarodott, akkor már az orvos kötelessége, hogy az ő speciális tudásával az egyensúlyt újból helyreállítsa.

   És még egyet kell a laikusnak tudni. Az orvostudományban nincsenek csodaszerek, amelyekkel egy-egy betegséget egyszerűen el lehetne fújni, az orvos feladata mindig csak az, hogy a szervezet normális életműködéséit és küzdelmét a betegséggel szemben támogassa, a szervezetet erősítse és átsegítse veszedelmes pillanatokon. Nem szabad tehát azt gondolni, hogy minden betegségnek megvan a maga orvossága és csak be kell venni a patikaszert, evvel mindent megtettünk a gyógyulásra. Annál kevésbé van ez igy, mert a betegségi tünetek minden embernél mások, még ha a betegséget előidéző okok ugyanazok is, mások az illető szervezetének egészsége, egyes szerveinek relatíve nagyobb vagy kisebb ellenállóképessége szerint. A betegség sohasem folyik le tipikusan ugy, ahogy könyvben le van irva és ezért van olyan sok igazság abban a mondásban, hogy „betegség nincs, csak beteg ember van".

   Ennek a beteg embernek a megfigyelése, a beteg szervek működésének egyensúlyba állítása az orvos feladata, senki sem gyógyíthatja önmagát. Nem is az a célja ennek a könyvnek. De azért a beteg ember és környezete nagyon sokat tehet a beteg egészsége érdekében, ha az orvos rendeléseit nemcsak mechanikusan hajtja végre, hanem megérti és tudja, mit miért cselekszik, és igy segít az orvosnak. Ha ezt elérjük, bizonyára nagyon fog szaporodni a nemzet legnagyobb kincse, az egészség.

   De azért a laikusnak a feladata mégis mindig legfőként a betegségtől való óvakodásban fog állani, ezen a téren sokkal hálásabb a feladata, mert százszorta könnyebb egy betegséget megelőzni, mint meggyógyítani."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Madzsar József egyet. m. tanár)