A betegségek megelőzése és gyógyítása - A mérgek

Hol tartott az orvostudomány az 1800-as években? Mennyit tudtak az emberi testről, az egészséges életmódról, a gyermek fejlődéséről? Mi volt a gyakorlat a betegségek megelőzésében, gyógyításában? Mik voltak a leggyakoribb betegségek és az elsősegélynyújtás irányelvei? Ezekre és még sok egyéb kérdésre kaphatunk választ sorozatunkban.

   "A fertőzésen kivül a betegségek okai között még a mérgeket kell megemlitenünk, amelyek lehetnek magában a szervezetben baktériumok által termelt mérgek.

   A bélcsatornában állandóan vannak baktériumok, ha azonban az emésztés nem folyik rendben, akkor ezek a baktériumok erősebben elszaporodnak, mérges anyagcseretermékeket készitenek. Ezek a baktérium-mérgek felszívódnak a bél oldalán keresztül és általános megbetegedéseket idézhetnek elő. Ilyen baktériummérgek felszívódásának tulajdonítja Mecsnikoff az öregedés tüneteinek időelőtti beálltát.

   Ilyen baktériummérgek okozzák az úgynevezett husmérgezést, amikor a mérgek (ptomainok) nem jól konzervált húsfélékben, kolbászban stb. keletkeznek és okoznak súlyos mérgezéseket. Ezek a husmérgezések nagyon súlyos megbetegedések és semmi közük azokhoz a gyomorrontásokhoz, amelyeket ma divatosabb és előkelőbb szóval gyomormérgezéseknek szoktak nevezni.

   Egyéb mérgek, amelyek a betegségek keletkezésében szerepet játszanak azok, amelyeket élvezeti szerek neve alatt szoktak összefoglalni. Különösen nikotin hajlamosit érelmeszesedésre, a szeszes italok pedig egyrészt önmaguk a legkülönbözőbb szervekben, gyomorban, májban, vesében és agyvelőben okozhatnak súlyos elváltozásokat, de ezenkívül fogékonnyá tesznek fertőző betegségekre is. Régóta ismeretes, hogy iszákosokra a tüdőgyulladás sokkal veszedelmesebb betegség, mint a józan emberre.

   De ezenkívül is a szeszes italok általában leszállítják a test ellenállóképességét, az angol biztositóintézetek olcsóbban biztosítják azokat, akik semmiféle szeszes italt nem fogyasztanak, mert ezek, statisztikáik szerint, tovább élnek, mint akár a mértékletes szeszfogyasztók is."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Madzsar József egyet. m. tanár)

Hozzászólások (0)