A betegségek megelőzése és gyógyítása - Az idegrendszer szerepe

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "Az idegrendszernek is fontos szerepe van a fogékonyság létrejötte körül. A tapasztalat azt mutatja, hogy erős lelki depresszió fogékonnyá tesz tüdőgyulladásra vagy tuberkulózisra, a melankóliában szenvedők közül aránylag sokan pusztulnak el tuberkulózisban. Kétségtelen, hogy nemcsak a lelki működés függ a testi működéstől, hanem hogy a lelki működések befolyásolják és szabályozzák a test szerveinek a működését is; az ízletes étel látása fokozza a nyál elválasztását, félelem következtében kiveri az embert a hideg veríték. Bizonyos, hogy hasonló módon a lelki élet akármelyik szervnek a működését befolyásolhatja. Régi tapasztalat, hogy tisztán lelki tényezőkkel, szuggesztióval sebeket lehet előidézni a szuggesztióra hajlamos egyének bőrén.

   Az egyes szervek működését az idegrendszer tudatunk kikapcsolásával szabályozza, a máj elválasztja az epét, anélkül, hogy idegrendszerünk szabályozó működéséről bármit is tudnánk. Ilyenformán világos, hogy azoknak a lelki folyamatoknak, amelyek egyes szervek működését károsan befolyásolják, nem kell tudatosaknak lenniök és valóban ezek a lelki tényezők mindig a léleknek tudatalatti rétegéből működnek, ahonnan az ideggyógyásznak nehéz feladata közé tartozik, hogy ezekből valamit a tudatba felhozzon. Ily módon lehetséges tehát az, hogy az egyes szervek a górcső alatt egészségeseknek bizonyulnak és mégis valódi, nem pedig képzelt betegségről van szó. A különbség legfeljebb az, hogy az ilyen betegséget a lelki hatások gyógymódjával kell befolyásolni, akármilyen testi tünetekben jelentkezik is.

   Ugyancsak szerepet játszik a lelki tényező a szervi betegségeknél is, amelyeknek keletkezése más okokra vezethető ugyan vissza, de amelyeknél a betegség befolyásolja a beteg lelkiállapotát, kedélyét. Ez a lelkiállapot pedig visszahat az egyes szervek működésére. Nagyon fontos, hogy ezt a lelki tényezőt semmiféle betegségnél figyelmen kivül ne hagyjuk, bizonyos, hogy a lelki tényezők hatóerejének igénybevételével nagyon sok szervi betegség lefolyását lehet kedvezően befolyásolni. Nem lehetetlen, hogy igaza van annak a régi hitnek is, hogy aki fél a járványtól, az könnyebben kapja meg a betegséget.

   A betegség megjelenési helyére is sokszor befolyással van egyes helyek fogékonysága, csökkent ellenállóképessége. így a szervezetbe bekerült baktériumok könnyebben telepszenek meg ott, ahol elhalt szöveteket, szétesett vértestecskéket találnak. Ezért vigyáz olyan nagyon a sebész, hogy lehetőleg éles eszközökkel sima sebfelületeket kapjon, ne zúzza a szövetet, mert a baktériumok behatolását műtét közben abszolút biztonsággal megakadályozni nem lehet, nem szabad tehát, hogy megtelepedésükre alkalmasabb, kevesebb ellenállóképességgel biró helyet teremtsen."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Madzsar József egyet. m. tanár)