A betegségek megelőzése és gyógyítása - Külső körülmények hatása

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "A rossz életkörülmények szintén igen jelentékeny befolyást gyakorolnak; általában mindaz, amit nyomorúság név alatt szoktak összefoglalni, a társadalmi helyzetből folyó rossz táplálkozás, egészségtelen lakásviszonyok stb. stb. mind hajlamosabbá tesznek ugy járványos betegségekre (kolera), mint általában fertőző betegségekre. Ismeretes, hogy a tuberkulózis elsősorban a szegényebb néposztályok  betegsége.  A szociális  helyzet ezenkívül a szegényebb néposztályokban a fertőzés létrejöttét is megkönnyiti a zsúfolt lakásokban.

   Fogékonnyá tesz továbbá a hőmérsék hirtelen változása is, és pedig elsősorban a test erős lehűlése. A test erős felmelegedése, például a magas láz, inkább ellenkező értelemben hat, leszállítja a fogékonyságot. A test lehűlése, amit általában meghűlésnek szoktak nevezni, egy időben olyan szó volt, amelyet mindig használtak, amikor hiányzott a fogalom, hiányzott a betegség okának ismerete. Olyan kényelmes volt a betegségeket egyszerűen egy meghűlésre, egy kis szellőre vagy léghuzamra visszavezetni. Kétségtelen az, hogy a meghűlésnek ilyen univerzális szerepe egyáltalában nincsen és még erős lehűlés, átfázás, átázás stb. is legtöbbnyire csak akkor szerepel a betegséget előidéző okok között, ha a szervezet máskülönben sem volt egészen egészséges.

   Egészséges ember a hirtelen hőmérsékletváltozást is minden baj nélkül szokta kiállni. A kísérletek is ezt bizonyítják, egy prágai orvosnak nem sikerült meghűlnie, bár hidegvizes fürdőt vett, utána télen a nyitott ajtó és ablak közé a legerősebb léghuzamba állott, anélkül, hogy magát letörölte volna és még csak náthás sem lett.

   Azért a meghűlést mégsem lehet egészen kiküszöbölni a fogékonyságot fokozó tényezők közül, mert a legtöbb ember a mai kulturviszonyok között egyáltalában nem száz százalékig egészséges. Bizonyos az, hogy a hirtelen lehűlésnek van szerepe a tüdőgyulladás keletkezésében, általában ugy látszik, hogy a bőr hirtelen lehűlése következtében a vér a belső szervek felé tódul, a tüdő, vagy az orr nyálkahártyáján vérbőség keletkezik és ez adhatja meg az alkalmat baktériumok elszaporodására. Ez a magyarázat azonban még nem tekinthető tudományosan bebizonyitottnak, de a tapasztalat mindenképen azt mutatja, hogy erős lehűlés és fertőző betegségek keletkezése között van bizonyos összefüggés.

   Általános anyagcseremegbetegedések is fogékonnyá teszik a szervezetet fertőzésekre, tudjuk, hogy cukorbetegeknél könnyen keletkeznek furunkulusok és ezekből könnyebben lesz általános fertőzés, mint egészséges embereknél. Ugyancsak a cukorbetegségnél a tuberkulózis, amely addig talán tünetet sem okozott, hirtelen heves lefolyásúvá lesz."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Madzsar József egyet. m. tanár)