A betegségek megelőzése és gyógyítása - Szerzett fogékonyság

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "A fogékonyság bizonyos betegségre, lehet az élet folyamata alatt szerzett is; igy például tudjuk, hogy vérszegény emberek sokkal érzékenyebbek mérgekkel szemben is, tudjuk, hogy a szeszes italok állandó fogyasztása fogékonnyá tesz fertőző betegségekre és bizonyos fertőző betegségek meggyógyulása után fogékonyság marad vissza ujabb fertőzéssel szemben. Aki tüdőgyulladáson ment át, könnyebben kap ujabb tüdőgyulladást.

  A betegséget kiváltó okok között elsősorban a baktériumokat kell emliteni, amelyek azonban, mint már mondottuk, sohasem tekinthetők a betegség kizárólagos okának, mert csak különböző feltételek együttes fennforgása esetében tudják kifejteni kártokozó hatásukat. Egészséges gyermek szájában is találtak diftéria-baktériumokat, a legegészségesebb emberben is lehet valahol egy kis tuberkulotikusan elváltozott mirigy, anélkül, hogy a baktériumok ezekben az esetekben betegséget tudtak volna előidézni. Az az ellenvetés, hogy ezek a baktériumok nem voltak elég mérgesek (virulensek), nem állhatja meg a helyét, mert ugyanezek a baktériumok állatokban vagy más emberekben létrehozhatják a fertőzést; de azt az ellenvetést sem lehet elismerni, hogy nem tudtak a szervezetbe behatolni, nem volt rá módjuk, nem volt folytonossághiány a nyálkahártyán, mert hiszen akárhány olyan baktériumot ismerünk, amelyek sértetlen nyálkahártyán kezdik meg betegségokozó működésüket és még sem okoznak mindenkinél betegséget. Ilyen például a kolera vibriója.

  Kétségtelen, hogy a fertőző betegségek létrejöttéhez okvetlenül szükség van fogékonyságra a szervezet részéről, ami alatt nagyjában azt érthetjük, hogy a szervezet természetes védőkészülékei működésükben meg vannak zavarva. Tudjuk, hogy a gyomor és bélhurut diszponál, fogékonnyá tesz kolerára, tudjuk, hogy meghűlés esetén, amikor a tüdő nyálkahártyáján erősebb vérbőség keletkezik, tüdőgyulladást okozhatnak a mindig ott tanyázó tüdőgyulladás-baktériumok. Éppen ezért a fertőző betegségeknél igen jelentékeny szerepet kell tulajdonitanunk a fogékonyságnak, az egyéni ellenállóképességnek. Ennek azonban nemcsak a betegségek létrejötte, hanem a lefolyása körül is jelentékeny szerepe van, a lassú, krónikusan lefolyó tuberkulózis hirtelen veszedelmes gyorsasággal kezd roncsolni, ha esetleg egy influenzás tüdőgyulladás a szervezetet legyöngitette.

  Sokféle betegség keletkezésében játszik szerepet a túlérzékenység (idioszinkrázia), a fogékonyság felfokozása, a védőberendezések úgyszólván teljes kikapcsolása. Ilyen például a szénaláz, vagy pedig bizonyos emberek bőrének érzékenysége rák vagy eper élvezete után.

  A fertőző betegségek keletkezését elősegítik az anyagcserének olyan változásai is, amelyeket még abnormálisnak nem is tekinthetünk, mint például a kifáradás, a terhesség stb. A kifáradásnál ugyanis a szervezetben bizonyos bomlástermékek keringenek, amelyek mérgező hatásúak és igy fogékonyabbá teszik a szervezetet a fertőzésre. Általában mindazok a tényezők, amelyek az anyagcsere folyamatainak lefolyását a szervezetben meglassítják, mint diszponáló momentumok szerepelhetnek a fertőzéssel szemben."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Madzsar József egyet. m. tanár)