Hogyan kell a beteg embert táplálni - Összefoglaló diétás megjegyzések

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "A diétás gyógykezelés sok betegségnél elsőrangú fontosságú. A tüdőbeteg erőteljesebb táplálása elősegiti a szervezetet a betegséget okozó bacilusok legyőzésében. A szivbeteg okosan beosztott tápláléka könnyit a vérkeringés zavarain, a cukorbajosoknak, a vesebetegeknek megfelelő táplálkozása gyógykezelésüknek úgyszólván alappillére; nem gyógyulhat meg az a gyomor- és bélbeteg, akinél az orvos diétás utasításait pontosan be nem tartja.

A betegség természete szerint változik a beteg táplálási módja. Bármilyen legyen is a betegség, nemcsak az a fontos, hogy milyen táplálékból mennyit szabad adni, hanem éppen olyan fontos, mert a táplálást csak ezen a módon lehet keresztülvinni, hogy milyen formában adjuk a betegnek a megengedett ételekből megszabott mennyiségeket. Más formában adjuk az ételt a jógyomru, mint a beteggyomru betegnek.

Mindig elérhető siker, ha a diétás étkezések készítésénél nem a sablonokat tartjuk szem előtt, hanem az ételeket okossággal, gondosan készítjük el. Ha pedig valamelyik ételből a megszokott jó izt adó fűszer hiányzik, akkor azt a szeretetnek, a gondoskodásnak jóságával kell pótolnunk."

(Az egészség enciklopédiája - Dr.Jakab László igazgató-főorvos)