Hogyan kell a beteg embert táplálni - VIII. Hizlaló diéta

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "A fogyókúrás diéta részletes megbeszélése után igen könnyen végezhetünk a hizlalókurák lényegével. Nem akarom ismételni a már ott elmondottakat. Aki azt figyelmesen elolvasta, önmagától is levonhatja a következtetést: a hizlalókuránál kettős a feladatunk, és pedig egyrészt több táp-értékü anyagot kell bevinni, mint amennyit a szervezet igényel, másrészt a munka csökkentése révén kisebbíteni kell a szervezet kalória-szükségletét. Ki kell választani tehát a beteg gyomrának és belének állapota szerint elviselhető ételek közül azokat, amelyek nagyobb kalóriatartaimuak.

Ilyen nagyobb kalóriatartalma van minden zsir-, vaj-, olajtartalmú, cukrozott, lisztes tartalmú ételnek. Ezért jól hizlal a vajaskenyér, a tejszínes tej, a jó olajos szardínia, a cukorral, tojással, vajjal készült torta stb.

Sokan azt hiszik, ha betegük egy liter tejet megivott, akkor azzal már jó hizlalókurát végzett, pedig csak egy szempillantást kell vetnünk a kalória- táblázatra, hogy azonnal láthassuk belőle: 1 liter tej elfogyasztása önmagában fogyókurát jelent, ha azonban a rendes mennyiségű táplálék mellett viz helyett 1 liter tejet meg tudunk a beteggel itatni, akkor ez többletet jelent és akkor ezzel igazán hizlalunk. Nem szerejük azonban a nagyon sok tej itatását sem, mert két-három liter tej megivása sokszor gyomortágulást, kellemetlen erjedéseket okoz. Sok betegem megszokta azt, hogy ebédnél, vacsoránál, s nap közben is viz helyett tejszínes tejet fogyaszt és ebédjénél s vacsorájánál is kenyerére vajat ken.

Ha betegünket sokat fektetjük, különösen a jó étvágy fokozására, szabad levegőn pihentetjük, s ugyanakkor növeljük a táplálékbevitelt, az eredmény nem maradhat el. A beteg ki fog lassan gömbölyödni és szervezete egy pár kg. zsírral gazdagabb lesz.

(Az egészség enciklopédiája - Dr.Jakab László igazgató-főorvos)