Hogyan kell a beteg embert táplálni - I. Folyékony étrend

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

"Az előbb elmondottak során megtanultuk, hogy a folyékony alakban bevitt táplálékok általában a legkönnyebben emészthetők meg, legkevesebb munkát róják a gyomorra és a belekre, a legkevesebb salakanyagot tartalmazzák és a gyomor és bél nyálkahártyáját sem izgatják, szóval könnyű ételek.

A megválasztásnál csak az a kérdés, hogy melyik folyékony táplálék tartalmaz elég táplálóértéket és hogy vajjon a beteg melyiket veszi szívesen, melyik nem okoz neki kellemetlen tüneteket.

A legfontosabb folyékony táplálékunk a tej. Tudományos vizsgálatokból tudjuk, hogy a legkönnyebben emészthető a frissen fejt forralatlan tej, mégis más egészségügyi okokból a gyakorlatban csak forralt tejet használunk. A frissen fejt tej ritkán kapható azonnal a fejés után, későbben pedig sok mindenféle baktériumanyagot tartalmaz, amellett a frissen fejt tej legtöbbször istállószagu, ami sokak számára kellemetlen. A forraláskor ez a szag is eltűnik. Nyugalomban lévő felnőtt ember, már pedig a legtöbb beteg nyugalomban van, fekszik, kb. 3 liter tejben kapná meg a neki szükséges napi tápláló értéket. Pedig 3 liter tejet nagyon kevés ember tud naponta meginni, mert már hamarabb fellép az undorérzés és ez határt szab a nyújtható mennyiségnek.

De egyáltalában nem is tenne jót a legtöbb betegnek az ilyen nagymennyiségű ételnek, illeve italnak a bevitele. Ezért bármilyen könnyű étel is a tej, a folyékony diétás napokon sem adunk belőle többet, mint 3-5 pohárnyit, ami 6 dl. illetve 1 liter tejnek felel meg.
Ha egy 60 kg. sulyu felnőtt ember naponta 1 liter tejjel való táplálkozásnál csak tápanyagszükségletének 1/3-át fedezi, akkor valamit még hozzá kell adnunk a tejhez, hogy betegünk le ne fogyjon.
Jól növeli a tej tápláló értékét, ha a tej zsírtartalmát növeljük. Az u. n. habtejszin háromszor olyan tápértékü, mint a rendes tej és ezért a tejet felében, harmadában keverhetjük tejszínnel anélkül, hogy a beteg a tej izét megváltozottnak, nem kellemesnek találná.

Nagyon sok felnőtt ember gyermekkora óta haragszik a tejre és a világért sem akarja, különösen betegségében, - amikor is minden ember csökönyössége fokozódik, - a jó tejecskét elfogadni. Ezért megjavítható a tej ize kevés kávéval, kakaóval, teával. Ilyenkor azonban az a fontos, hogy a tejből vegyünk sokat, ne pedig a teához vagy kávéhoz öntsünk néhány csepp tejet, amely esetben a betegnek nem adtuk meg a megfelelő tápláló értéket. Jól növeljük a tej tápláló értékét, ha tojás sárgáját keverünk hozzá. Sok beteg szívesen veszi a tejsodót, amelybe még rendesen egy kis cukor és valami izjavitó, vanília vagy citrom is kerül.

Ha igy napjában 4 tojást csapunk hozzá a beteg folyékony diétájához, evvel is fedeztük a napi tápanyag-szükséglet kb. 1/5 részét. Ugyanígy fokozza a tápláló értéket a cukor is. Ha sikerül a betegnek naponta 10 kocka cukrot (50 g.) becsempészni a kávéjába, teába, limonádéba, akkor evvel megint a tápanyagszükséglet 1/8 részét fedeztük. A beteg, különösen a lázas beteg válogatós, étvágytalan, a szája is ki van száradva, ezért mindig üditőleg hat nála egy kis változatosság az ételek elkészítésében. Ezért kell a tejet is különböző formákban bevinni, egyszer tejszínnel vegyítve, máskor tojással felverve, cukorral és egyéb izjavitókkal kiegészítve.

A folyékony diétában közkedveltségnek örvendő erősítő táplálék a husieves. Erről a legtévesebb ismeretek vannak elterjedve. Nagyanyáink meggyőződése szerint egy csésze forró tyukleves több erőt adott, mint akármennyi tej. Ma pedig tudjuk, hogy a levesnek tápereje alig van, de egy jó leves mindenesetre kellemes érzést nyújt és ezért megbecsülendő. Tápértéke akkor van, ha benne 1-2 tojássárgáját elkeverünk, vagy ha egészen puha, pépes rizst vagy darát főzünk bele. Jelentékeny tápértéke van az u. n. krém-leveseknek, amelyben tejszín és vaj van, de éppen a lázas betegek nem szeretik az ilyen sűrűbb krémleveseket.

A folyékony diéta összeállításnál nagyon jó szolgálatot tesznek azok a hűsítő italok, amelyek egyúttal valaminemü tápértékkel is bírnak. A limonádék, gyümölcsszörpök, tejszínes krémek, fagylaltok kellemes segítséget adnak a nehezen táplálható beteg ellátásában. Zselatinkrémek, amelyek a szájban egészen szétfolyósodnak, valamint egy kis borral készült borzselé is jól felhasználható. Adtunk már pl. ilyen zselében tifuszbetegeknek friss húsnak kicsavart levét.

De be kell látnunk, hogy a legnagyobb változatosságra való törekvés mellett akárhányszor nem tudjuk elérni, hogy betegünk elegendő tápláló anyagot vegyen magához. Szerencsére a szervezet hosszú ideig tud ilyen differenciával megélni. Igen gazdaságosan berendezkedik és bár lefogy a beteg, mégis ha majd a táplálás lehetősége ismét előáll, gyorsan regenerálódik minden. Minden erővel, de leginkább okossággal oda kell törekednünk, hogy a beteg fogadja el a neki nyújtott különböző formájú folyékony tápanyagokat, mert minden kivétel nélkül elmondhatjuk, hogy a jobban táplált beteg jobban tudja leküzdeni a betegségeket.

A zselével, a folyékony ételekkel rokon az aludttej, joghurt és kefir, amelyek szintén igen könnyen emészethetők. A különböző folyékony tápanyagok, tejlevesek stb. táperejét alkalmasan növelik meg a malátakivonatok (ehelyt megemlítjük a magyar készítmények közül a Sit-maltint, a Wanderer-féle ovomaltint), melyek ott, ahol a beteg szívesen veszi őket, jó szolgálatot tesznek.

A folyékony tápanyagok közül nem hagyhatjuk ki a bort, sőt a sört sem, amelyek az étvágy fokozásában néha kitűnő szolgálatot tesznek és még tápértéküket is számításba lehet esetleg venni. Természetesen alkohol csak akkor adható, ha azt az orvos kifejezetten előírja."

(Az egészség enciklopédiája - Dr.Jakab László igazgató-főorvos)

Cukorbetegség - Mennyi a napi tejfogyasztás ajánlott mennyisége?>>

A pajzsmirigy-betegségek diétája>>