Hogyan kell a beteg embert táplálni - A beteg ember tápláléka 2. rész

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "Ezek után könnyen érthetővé válik, hogy általában véve az az étel könnyebb, amelyiknek megemésztése könnyebben, rövidebb idő alatt megy végbe, az az étel tehát, amelynek sok a nemes alkatrésze és kevés a salakja.

A szájat, a nyelőcsövet, a gyomrot, a beleket, szóval az egész emésztőrendszert finom hártya boritja; ez a finom hártya végzi el a belekben a felszívódást; természetes dolog, hogy durva, kaparó, maró anyagokkal szemben ez a hártya sokkal érzékenyebb, mint a sima felületű táplálékokkal szemben.
Könnyebb étel tehát az, amely önmagában véve már pépes vagy folyékony, amelyik nem erősen savanyu, vagy paprikás, tormás, mustáros, nem csipős, nem ingerlő a finom nyálkahártyákra nézve.
Képzelem, hogy egyik-másik olvasóm kételkedően rázza meg erre a fejét, mert ő a paprikás ételeket nem érzi erősnek, kaparónak. Ezeknek a kételkedőknek azt felelem: minden rosszhoz hozzászokik az ember; aki először eszik életében paprikás ételt, annak bizony kaparja a torkát és égeti a gyomrát. A megszokás tompítja el finom, jó ösztönü megérzéseinket.

Röntgenfevételekkel, és a gyomorból próbának kivett ételekből megállapítást nyert pl. az, hogy 1 dl. tej kb. 1/2 óra alatt a gyomornak bucsut mond már, amíg 100 gr. hus csak kb. 3-4 óra alatt emésztődik meg a gyomorban. A tejen az emésztőrendszernek már kevés változtatni valója van, viszont a húson sokat kell változtatnia, hogy megfelelő módon alkalmassá váljék az emésztésre.

Ezért ezen emészthetőség sorrendjében felsorolunk itt egyes ételeket:

A gyomorból eltávoznak 1-2 óra alatt:

1-2 dl. tiszta viz vagy tej, 2 dl. tea v. kávé v. kakaó v. sör v. könnyű bor v. husieves, 1-2 lágyra főtt tojás.

2-3 óra alatt:2 dl. tejeskávé v. k&kaó 3-5 dl. viz v. sör v. tej
2 drb. nyers tojás v. kemény tojás v. omelette 200 g. ponty v. csuka v. kecsege v. tőkehal főzve 250 g. borjuvelő
150 g. spárga v. burgonyapüré v. cseresznyekompot v. karfiol 70 g. fehér kenyér v. kétszersült.

3    óra alatt:150 g. galamb v. csirke v. borjubecsinált 150 g. sovány főtt marhahús v. főtt borjúhús 100 g. nyers v. főtt sonka
150 g. burgonyafőzelék v. paraj v. rizs v. sárgarépa v. kalarábé.

3-4 óra alatt:100 g. borjú- v. marhasült 150 g. alma v. uborkasaláta.

4    óra alatt:150 g. beefsteak v. sült csirke v. sült kacsa és liba
150 g. sóshering v. borsó v. babfőzelék
150 g. párolt marhanyelv.

Azt is emitettük már, hogy a beteg gyomor jobban türi azokat az ételeket, amelyeknek kevesebb a meg nem emészthető salakanyaga. Úgyszólván alig van salakanyaga a tejnek, tojásnak, a finom fehér lisztből készült kenyérnek, keksznek, nincsen salakanyaga a cukornak, vajnak, zsírnak, olajnak; kevés salakanyaga van (2-10%) a bőrétől megfosztott csirkehúsnak, a borjúhúsnak, borjumirigynek, - velőnek, vesepecsenyének; több már a salakanyaga a bőrös húsnak, inashusnak, sok salakanyaga van a gyümölcsnek, legtöbb pedig a főzelékeknek, különösen a hüvelyeseknek káposztaféleknek."
(Az egészség enciklopédiája - Dr.Jakab László igazgató-főorvos)