Hogyan kell a beteg embert táplálni

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

A táplálkozás

Az egészséges ember úgyszólván mindent ehetik, ami jólesik neki, mert az egészséges ember szervezete olyan nagyszerű szabályozó berendezéssel bir, amely mindig alkalmazkodik a külső körülményekhez. Egészen más koszton él a grönlandi eszkimó, mint a trópusi vidéken élő maláji, vagy a legjobb konyhát élvező párisi polgár. A legkülönbözőbb minőségű anyagokból kiszedi az ember gyomra és bele a szervezetnek szükséges tápláló anyagokat és ösztönszerűen megérzi az egészséges ember, mennyi táplálék elegendő, hogy a napi munkájához szükséges erőt megszerezhesse.

Az egyik ember gyümölcsön, dión, tejen, kenyéren, madárfészekből kiszedett tojáson él, a másik pedig sült húsokon, finom tésztán. Mégis ugy látszik, hogy a kultúrember ösztönére nem lehet egészen rábizni a táplálék beosztását. Legjobban mutatja ezt, hogy sehol sincsen annyi köszvényes megbetegedés, mint a sok hust fogyasztó angoloknál. A sok hus ugy látszik oka, vagy legalább is elősegitője szokott lenni gyakran a korai véredény-elmeszesedésnek. Az alkoholtartalmú italok, bor, sör és pálinka fogyasztásának sem tud eléggé korlátot szabni az egészséges ösztön. Amerika őslakosságának, az indiánoknak kipusztulásában nagy szerepe volt az európaiak által odavitt pálinkának.
Az egészséges emberek természetüktől fogva vegyes táplálékkal élnek, az ember a mindentevő állatok csoportjába tartozik, fogazatunk is keveréke a növényi és húsevő állatok fogainak, gyomor- és bélrendszerünk is alkalmas ugy a húsfélék, mint a növényfajták megemésztésére.

Ezenkivül mindennapi tapasztalat az, hogy az egészséges emberek a szükséges ételmennyiséget is ösztönszerűen veszik be, anélkül, hogy külön mérlegelnék az egy-egy ételféleség kvantumát. Az ilyen, az ösztöntől vezetett és általa szabályozott étkezés mellett a legtöbb ember testsúlya nagyjából éveken keresztül ugyanaz marad. Ha nagyobb, fárasztó munkát végez valaki, akkor minden további mérlegelés nélkül többet is eszik, nagy melegben, erős izzadásnál pedig önkénytelenül is többet iszik. Az egészséges ember szervezete kitűnően gondoskodik arról, hogy a bevitt táplálékból, italokból annyi jusson be a vérbe, a szervezetbe, hogy azok összetétele állandóan egyforma maradhasson.

Másként áll ez a dolog a beteg embernél. A betegség megzavarja a szervezet ösztönszerű szabályozó képességét. A sokféle betegség, amely az ember minden szervében zavarokat idéz elő, természetesen a táplálkozás fő szerveit, a gyomrot és a beleket is kilendíti normális működéséből. Minden lázas beteg gyomra kevésbé jól működik, minden fertőző betegségben szenvedőnek gyomra is és a bélműködése is zavart s ha a sziv munkáját gyengébben végzi, akkor azonnal reagál erre ugy a gyomor, mint a bél. Hányszor halljuk, hogy valakinek ideges gyomorbaja van, ami azt is jelentheti, hogy távol a gyomortól, idegrendszerünk központjában agyműködésünk érzékenysége fokozódott, az illető egyén undorodik az ételektől, rosszul van esetleg már a szagoktól is és az ételek mennyisége kiválogatásának normális ösztöne is elvész.

A kövér emberek nagyrésze sokszor örökölte azt a rossz tulajdonságot, hogy hiányzik a helyes ítélőképessége, melyik étel és mennyi elég az ő szervezetének. A kövérek túlzottan szeretik a zsiros ételeket, az édes tésztákat és amit a szemükkel látnak, azzal nem tudnak betelni.

(Az egészség enciklopédiája - Dr.Jakab László igazgató-főorvos)