A táplálkozás - Vitaminok

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "Ami az egyes tápanyagokat illeti, azokról fölösleges részletesen beszélni, mert hiszen az általában szokásos tápanyagok valamennyije olyan, amit egészséges ember szervezete minden nehézség nélkül meg tud emészteni. A gyenge gyomruak pedig a következő fejezetben találnak útbaigazítást. Csak éppen fel kell hivni a figyelmet azokra a tápanyagokra, amelyekről az utóbbi időben kiderült, hogy az egészség fentartásához okvetlenül szükséges anyagokat tartalmaznak a már emlitett tápanyagokon kivül. Ezek az anyagok az úgynevezett vitaminok, amelyek elsősorban a friss növényi táplálékban vannak, bár csak kis mennyiségben, de hiányuk a táplálékban mégis sokféle betegségnek lehet az oka.

Már régen tudták, hogy a skorbut, amely hosszujáratu vitorláshajókon, valamint fogházakban lépett fel, friss táplálékok, zöld főzelékek, citromlé adására gyógyul.

De az csak a legutóbbi évek kutatásának az eredménye, hogy a skorbutnak az oka az, hogy a hajókon a legénység tápláléka kétszersültből és sózott halból állott, mindenfele friss, vitamindús táplálék kizárásával.

Ugyancsak ilyen betegség a beri-beri, amely Japánban fordul elő, olyanoknál, akik kizárólag hántolt rizsből élnek. A vitaminok ugyanis a rizsszem külső rétegeiben vannak, amely a hántolásnál lekopik.

A vitaminok hiányára visszavezethető betegségek, az úgynevezett avitaminozisok között legfontosabb azonban számunkra az angolkór, amelynek legfeltűnőbb tünete gyermekkorban a csontok ellágyulása és ennek következtében elgörbülése volt. Ennek oka a felfőzött tejjel való kizárólagos táplálás, mert a főzés következtében bizonyos vitaminok a tejben tönkremennek.

A táplálék összeállitásánál tehát figyelemmel kell lenni a tápanyagok vitamintartalmára is és igy nagyobb súlyt kell helyezni a különböző gyümölcsökre és zöldségfélékre, mint ahogy közönségesen történik. Meg kell végre tanulnunk, hogy a gyümölcs nem luxus, hanem nélkülözhetetlen táplálék.

Az egészséges táplálkozás szabályait röviden a következőképpen foglalhatjuk össze:

1.    A táplálékban csökkenteni kell a fehérjedus anyagokat, tehát a hust, tojást, de azonkívül a szárazfőzelékeket is, amelyek szintén sok fehérjét tartalmaznak.

2.    Előnyben kell részesíteni a sókat és vitaminokat tartalmazó növényi táplálékokat, tehát gyümölcsöt, salátát, zöldséget.

3.    A táplálék elkészítésénél kevés sót, kevés fűszert használjunk.

4.    Nem szabad mindent puha péppé szétfőzni, gondoljunk rágnivaló,
szilárdabb táplálékokra is (dió, mogyoró, retek, barna kenyér stb.). A jó
egészség alapfeltétele az alapos rágás.

5.    Csak étvággyal szabad enni. Aki nem éhes, ne egyék.

6.    Naponta háromszori étkezés elegendő.

7.    Akinek ülő foglalkozása van, kevesebbet egyék, mint aki testi
munkát végez."

(Az egészség enciklopédiája - dr. Madzsar József egyet. m. tanár)