A táplálkozás - Túltáplálás

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "A túlzott táplálkozás legkitűnőbb következménye az elhizás. Az ember emésztőkészüléke ugyanis ugy van megalkotva, hogy a gyomorba került egész táplálékmennyiséget feldolgozza és a bél falán keresztül felszívja a vérkeringésbe, akár van szüksége a szervezetnek az egész mennyiségre, akár nincsen. A szervezet ugyanis a még meg nem emésztett táplálékból nem tudja megállapítani, mire van szüksége és igy a fölösleges táplálék-mennyiség nem távozik változatlanul a szervezetből, hanem a vérkeringés utján az egész mennyiség eljut a szervezet egyes részeihez és csak az elhasználás után a bomlástermékek távozhatnak a szervezetből.

Amikor tehár a szervezet fölösleges táplálékmennyiséget kap, akkor azt kénytelen valahol elraktározni, mert a szervezet életműködésének folytatásához erre szükség nincs és igy nem is tudja elhasználni és a szervezetből kiüríteni. A felraktározás zsír formájában történik és pedig a szervezet nemcsak a zsirt raktározza be ilyen módon, hanem a szénhidrátokból, tehát például a felesleges cukorból is zsirt készit.

A zsírlerakódás elsősorban azokon a helyeken történik, ahol a normális szervezetben is van kisebb mennyiségű zsir, tehát általában a bőr alatt. A formák legömbölyödnek és a fölös mennyiségű zsir különösen egyes testrészeken, pl. a has bőre alatt halmozódik fel. Ha a zsirmennyiség lerakására a bőr alatt már nincsen hely, akkor a szervezet a zsirt más szervekben, annak fontos életműködést végző sejtjei közé rakja le, igy például a májban, de különösen az izmokban. Az izomrostok között felhalmozódott zsir gyöngiti az izmokat, a zsir nyomása következtében az izomrostok egy része degenerálódik és ez különösen veszedelmes jelenség akkor, ha a zsírlerakódás a sziv izmaiban is történik; beáll a szivelzsirosodás, aminek következménye a sziv működésének hirtelen megszűnése is lehet.

Tulsok fehérje fölvételéből nem származik elhizás, mert a fehérjét a szervezet nem alakítja át zsirrá, hanem ha nincs szüksége rá, bizonyos fokig elbontja és beraktározza, különösen az izületek környékén mint köszvényes lerakódásokat. A köszvényt ma már a legtöbb orvos a túlzott hustáplálékra vezeti vissza.

Ezekből adódik a táplálkozás egészségtanának első alapvető tétele: nem szabad többet enni, mint amennyire a szervezetnek éppen szüksége van és különösen nem szabad fokozni a fehérje mennyiségét. A régi konyhaművészet főanyaga a hus volt, minden étkezésnek ez volt a gerince és a többi anyagok rendszerint csak mint körítések kerültek az asztalra. A helyes táplálkozásnak pedig éppen ellenkezőleg a növényi anyagokra kell a fősúlyt fektetni, tehát a főzelékfélékre, gyümölcsökre, burgonyára, kenyérre stb., amelyek mellett a hus csak mellékes szerepet játszik. Kétségtelen, hogy a hust a táplálkozásban teljesen is lehet mellőzni, Európában is százezerszámra vannak vegetáriánusok, akik sohasem esznek hust, sőt állati származású terméket sem; nagyon sokan vannak olyanok is, akik csak nyers táplálékot fogyasztanak és mindezek egészségesek, szívósak és mentesek sok mindenféle olyan emésztési és anyagcserezavartól, ami a húsevőket olyan gyakran kinozza. Vegetáriánusnak még sohasem kellett Karlsbadba menni.

A vegetáriánus koszt azonban nem annyira azért célszerű, mert a hus hiányzik belőle, hanem azért is, mert a vegetáriánusok nagyobb tömegű, kevésbé koncentrált növényi tápanyagot fogyasztanak és igy általában jóval kevesebb tápanyagot vesznek magukhoz, mint a hustáplálékon élők. Az egészséges táplálkozás szempontjából ez a lényegesebb pont; nem fontos, hogy a táplálékban szerepel-e egy kevés állati eredetű táplálék vagy nem, fontos az, hogy a táplálék összmennyisége ne legyen nagyobb a kelleténél."

(Az egészség enciklopédiája - dr. Madzsar József egyet. m. tanár)

Hogyan táplálkozzunk egészségesen? Keresse fel aloldalunkat:

Fogyókúra, egészséges táplálkozás>>