• Évszázados tanácsok
    WEBBeteg blogja

    A szépségápolás egyéb eszközei

       "A masszázs a szépségápolásnak régóta ismert hathatós eszköze. Már az ókori görgök és rómaiak előtt is igen nagy becse volt. A magyar asszonyok mindig igen híresek voltak a kenegetésben való jártasságukról és ügyességükről. Célja a szervezet felfrissítése, fiatalítása, csinosítása és a ráncok eltüntetése. Kétségtelen, hogy kellő hozzáértéssel igen szép eredményt lehet vele elérni. Ez a magyarázata annak, hogy egyre nagyobbodó tért hódit nemcsak a szoros értelemben vett gyógyászatban, hanem a kozmetikában is. Tudni kell azonban, hogy előnye csak akkor van, ha szakértő orvos végzi, vagy legalább is olyan ember, aki megfelelő szakoktatásban részesült, mert a masszázshoz nemcsak nyers erőre van szükség, hanem tudásra is.

    A most oly divatos arcmasszázsnak néha feltűnően jó hatása van, mert nemcsak a redőket és ráncokat tünteti el, hanem az arcvonások ernyedt voltát is megszünteti, általánosságban azonban mégis tartózkodni kell a túlzottan vérmes reményektől. Csak kevés embernek van annyi türelme, hogy hónapok hosszú során keresztül naponkint kezeltesse magát. E nélkül pedig jobb hozzá sem fogni.

    A masszázs vagy kézzel, vagy gépszerkezettel történik. Ilyen szerkezet sokféle van forgalomban. Avatatlan ember kezében céltalanok, szakembernél pedig csak segédeszközök, amelyek a gyakorlott masszőr kezét sohasem tudják teljesen pótolni.

    A masszázshoz a bőr bezsirozására csak akkor van szükség, ha ez érdes és száraz. Ez által tudniillik el lehet kerülni a bőrgyulladást és elejét lehet venni az apróbb vérömlenyeknek, amelyeknek nyomában kék és zöld foltok támadnak. Bezsirozásra lanolint vagy vazelint használnak, de helyettük jó a púder is.

    A masszázsnak többféle alakja van. Ilyenek: a kenés vagy gyömöszölés, a dörzsölés, a gyúrás, az ütögetés vagy pacskolás és a rezgés.

    A mindennapi tapasztalás szerint forró arcborogatással, gőzdouchevel és masszázszsal az öreg, fonyadt és ráncos arcot csakugyan fel lehet némileg üdíteni, de sajnos, a jótékony hatás csak néhány óráig tart és aztán újra a régi állapot mutatkozik. Ennél többet igérni nem szabad, mert csalódás járna a nyomában.
    A kozmetikai masszázs modern megalapítója: Zabludowsky azt tartja, hogy minden olyan esetben, mikor az arc felé való vértolulásról, például arcvörösségről van szó, nem elég, ha az arcot masszálják, hanem a maszszázsnak ki kell terjeszkednie az egész testre, kivált pedig a hasra is.

    Jessner az arcmasszázst a bőr feszülési viszonyainak szabályozására javasolja, tehát akkor, ha a bőr nagyon ernyedt, vagy pedig túlságosan feszül. Szokták azonban hegek puhitására, továbbá bőratkák, pörsenések és pattanások megszüntetésére is ajánlani. Ez utóbbiaknál az eredmény nem igen biztató, sőt az állapot a masszázstól néha még rosszabbra is fordul.

    A szemhéjat masszálni csak a szakértő orvosnak szabad, aki pontosan ismeri a bonctani viszonyokat. Ezek ismerete nélkül a ráncosodás nemcsak hogy nem enyhül, hanem még fokozódik is.

    Bár legnagyobb jelentősége az arcmasszázsnak van, kétségtelen, hogy kellő esetben az általános bőrmasszázs is igen fontos. Ennél Paschkis szerint főleg a kenést, dörzsölést és a laposan feltett tenyérrel való csapkodást szabad alkalmazni, az ütögetést és gyúrást pedig kerülni kell. A masszázst lehetőleg reggel kell végezni enyhe hőmérsékletű szobában és utána langyos douchet kell alkalmazni."

    (Az egészség enciklopédiája - Dr. Bród Miksa orvos)

    Az alábbiak is érdekelhetik Önt:

    A gyógymasszázs fajtái és hatásuk>>

    Gyógyító masszázs: kinek, és mikor ajánlott?>>

    Masszázs - Thai, a svéd és a többiek…>>

     


   • Blog leírása

    Hol tartott az orvostudomány az 1800-as években? Mennyit tudtak az emberi testről, az egészséges életmódról, a gyermek fejlődéséről? Mi volt a gyakorlat a betegségek megelőzésében, gyógyításában? Mik voltak a leggyakoribb betegségek és az elsősegélynyújtás irányelvei? Ezekre és még sok egyéb kérdésre kaphatunk választ sorozatunkban.
    Látogatás: 658594 alkalommal

    A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

   • Hirdetések
   • Saját oldal

   • Hirdetés