Szépségápolás - A női test 1. rész

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "Az igazán szép nőnek nemcsak az arca szép és nemcsak az arckifejezése üde és bájos, hanem egész teste, tehát termete, nyaka, válla, melle, keze és lába is megfelel az anatómiai tökéletességnek, vagy legalább is megközelíti ezt a tökéletességet.

Általánosságban azt tartják, hogy a női test teljes kifejlődését a 23-ik életévben éri el. E tekintetben azonban sokféle ingadozást lehet tapasztalni. így például délvidékieknél a nők néha már 14—15 éves korukban elérik virágzásuk tetőpontját, más népeknél meg ez csak a 20-dik, sőt a 30-dik évben következik be. Stratz szerint erre nézve a legszilárdabb támpontot a nő mellének az állapota nyújtja. Ha a nő melle fonnyadt, ez már kétségtelen jele a hervadás és az elvirágzás kezdetének. A nőnek átlagos testmagassága 158, a férfié pedig 168 centiméter. A nő testtartása sohase legyen ernyedt, lomha és hanyag, mert ez igen sokat levon szépségének értékéből. A délceg járás és egyenes testtartás nagyon alkalmas a nő szépségének az emelésére."

Szép a nyak, ha kerekded és elég magas. Az ilyen nyakat szokták hattyunyaknak mondani. A szépség rovására esik, ha a pajzsmirigy meg van nagyobbodva.

A váll kerekded, sima és fehér legyen. Átlagos szélessége 17.5 centiméter.
 

A mell szépségének az a legfontosabb kelléke, hogy szilárdan álljon és fűzőre ne szoruljon. Jóalaku fiatal nőknek egyáltalán nincs szükségük fűzőre. Ez minden egyébtől eltekintve, a hasi szervek összenyomása által igen nagy kárt tehet az egészségükben. A mell a harmadik és hatodik borda között van elhelyezve és akkor szép, ha magasan fekszik, félteke alakú, bimbói széttekintenek. Akkora legyen, hogy szétnyitott ujjakkal egy kézzel körül lehessen fogni. A természettől fogva kicsiny mellet semmiféle pilulával, vagy kebelkrémmel nem lehet megnagyobbítani. E tekintetben legtöbb siker reményével a nagy mellizomra ható testgyakorlat, az úszás és a hideg vízzel való lemosás kecsegtet.

A kar akkor szép, ha arányos a test többi részével. Ne legyen nagyon hosszú, sem pedig túlságosan rövid. Legyen puha, sima, fehér és kerekded. A szőrös kar nem szép. Ártalmára van a hideg időjárás és kivált a hideg szél. Szépségének előmozditása és biztosítása céljából nagyon ajánlatos a megfelelő módon végzett testgyakorlat. Ezért sem szabad az egészséges gyermekeket a kötelező iskolai testgyakorlat alól felmenteni. Sőt később is, ha már nem járnak iskolába, javukra válik a mérsékelt testgyakorlat, mert ez fokozza a mozdulatok ügyességét és fesztelenségét.

Nem szép a kéz, ha nagyon húsos. Legyen a kéz fehér, puha és a hátán lévő erek ne legyenek feltűnőek. Legyen keskeny és felényi szélességű, mint amilyen hosszú. Bár a nehéz munka megárt neki, az egyszerű házimunka szépségét egyáltalán nem teszi tönkre. Nem szabad a kezet túl sokat mosni és utcára rossz időben keztyüt kell húzni. Akinek a keze vörös, lemosás után dörzsölje be kis vazelinnel, lanolinnal vagy créme-célestével. Jó szolgálatot tesz a vízzel higitott glycerin, továbbá a kaloderma és a glycerine and honey jelly is. A kézre tapadt piszok eltávolítására meleg vizet és enyhe tulzsiros szappant kell használni.

(Az egészség enciklopédiája - Dr. Bród Miksa orvos)