Szépségápolás – Májfoltok, szeplő, anyajegyek

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "Az arcon gyakran találkozunk a festékanyag rendellenességeivel. Ilyen például a lencsefolt, májfolt és a szeplő. A lencsefoltok néha megmarad­nak az egész életen keresztül, máskor meg minden látható ok nélkül maguk­tól elmúlnak. A májfoltok a néphit szerint a máj megbetegedésével hozha­tók összefüggésbe. Ez téves nézet. Néha vérszegénységből, máskor meg emésztési zavarokból származnak. Az is előfordul, hogy szinök görvély-kórra, gümőkórra vagy rákra mutat. Többnyire a homlokon jelennek meg, de néha az arcon, a szemhéjon, az ajkon és az állon is találhatók.

A szeplő leginkább a vöröshajuakat és szőkéket támadja meg. Nők között gyakoribb, mint férfiak között. Az apróbb sárgás- és barnásszinü fol­tok legnagyobb számban az arcon, a mellkas felső részén, a karon és a kéz­háton foglalnak helyet. Ugy a májfoltoknál, mint a szeplőnél legfontosabb az okszerű védekezés, illetve a baj megelőzése. Szeplőnél első sorban kerülni kell az erős napfényt, hogy az ibolyántúli sugarak ne érjék az arc bőrét. Legtöbb sikerrel zöld-, barna-, sárga- és vörösszinü ruhadarabokkal lehet védekezni, mert legkevésbé ezek bocsájtják át az ibolyántúli sugarakat. Aki a szeplőt el akarja kerülni, ne csak ilyen fátyolt hordjon, hanem széles-karimáju kalapot is, amelynek karimáján ugyanilyen legyen a bélés szine is. Ilyen szinü legyen a napernyő és a Mouse is. Barnaszinü púderrel és krémmel hasonló eredményt lehet elérni. Az ibolyántúli sugarak hatásá­nak ellensúlyozására jónak bizonyult a bőrnek chininnel való átitatása. Ujabban tért hódit az ásculin-kenőcs és a zeozon, illetve ultrazeozon-krém.

A szeplő ellen való szerek a kereskedelmi forgalomban nagyon el van­nak terjedve. Majdnem valamennyiben higany vagy ólom van. Ezek nem­csak az arc bőrét támadják meg, hanem megkárosítják az egész szervezetet. Aki a mosdóvizébe állandóan egy kis boraxot tesz, elkerülheti a szeplőnek újból való jelentkezését. Ha a már meglévő szeplő nagyon makacs, erősebb boraxoldatra van szükség. Ilyen például az a keverék, amely 15 gr. borax-ból, 100 gr. rózsavizből és 15-15 gr. kölni vizből és glycerinből készül. Még most is nagy használatnak örvend az úgynevezett Hufeland-féle szépségviz, amely 5 gr. boraxból, 60 gr. rózsavizből és 15 gr. marancsvirágvizből áll. A szeplő ideiglenes eltüntetésére néha a perhydrolt is használják. Előbb benzines ruhával való ledörzsöléssel zsirtalanitják az arcot, azután reggel és este perhydrolos ruhával érintik a szeplős helyeket. Sokan az Unna-féle superoxyd-szappan habjának bedörzsölésiét ajánlják.

A szeplő ellen a leghatásosabb eszköz kétségkívül a hámlasztás, amely vagy naftol, vagy pedig rezorcinpasztával történik és csakis szigorú orvosi ellenőrzés mellett végezhető. A kura körülbelül két hétig tart és megismé­telni csakis 4-6 nap múlva szabad. Egyszázalékos tömény szublimátoldattal, vagy ötszázalékos ecetsavval, nemkülönben egyszázalékos sósavval kísér­letezni nem ajánlatos. Legjobban a fehér praecipitat és bizmut használata van elterjedve. A szokásos háziszerek közül igen figyelemreméltó a citrom­szeletekkel való ledörzsölés.

Néha az arcon világosbarna, szürke, sőt fekete anyajegyek vannak, ame­lyek nagyon alkalmasak a női szépség értékének megcsökkentésére. A néphit szerint ezek „ráfeledkezésből" származniak. Lehetetlennek tartanunk ezt nem szabad. Ismerünk színes anyajegyeket és eresjegyeket. A színesek eltávolítását azért tartjuk feltétlenül szükségesnek, mert néha évtizedek múlva rosszindulatú daganatok kiindulási pontjává válnak. Eltávolításuk céljából legjobb a sebészi eljárás. Helyette sokan a szénsavas hóval való kezelést ajánlják, amely módszert az amerikai Pusey kezdte 1905-ben. Az eres jegyeket legjobb már a gyermekkorban eltávolítani. Ez történhetik kimetszéssei, vagy felszínes apró bevágásokkal. Néha az elektrolizisz, más­kor meg a kvarclámpával való kezelés mutatkozik eredményesnek. Ujabban jónak találták a rádiumot és az ezt helyettesitő mezotoriumot.

Az anyajegyekhez közel állanak a szemölcsök. A közhit szerint fertőző természetűek, amit egész határozottan visszautasítani nem lehet. Népiesen lekötéssel vagy füstölgő légenysavval kezelik. Legjobb műtéti uton eltávo­lítani. Néha beavatkozás nélkül, maguktól is eltűnnek."

(Az egészség enciklopédiája - Dr. Bród Miksa orvos)

Az alábbiak is érdekehetik Önt:

Májfoltok>>

Májfolt: miért alakul ki, hogyan tüntethető el?>>

Májfolt, szeplő, bőrhibák - Mire utalnak?>>

Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről>>

Milyen a gyanús anyajegy? - Tudnivalók a szűrésről>>