Szépségápolás - A vörös arcbőr

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "A bőr túlságos zsirosságának legrettegettebb következménye az arc-vörösség és a vörös orr, vagy mint közönségesen mondani szokták: a rezes orr. Mivel a szeszesitaloktól is vörös lesz az ember orra, nem lehet csodálni, hogy fiatal nők, ha a vörösség tünetei mutatkozni kezdenek, megrémülnek attól a gondolattól, hogy gyanúba keverednek, mintha innának.

A vörösségnek sokszor semmi köze sincs a szeszesitalhoz, mert a bőr zsirosságán kívül vérszegénység, sápkór, sőt emésztési zavar is okozhatja. Néha a zord időjárástól, máskor meg télen, hideg vizzel való mosakodástól is keletkezhetik.

Az arcvörösség és a vörös orr kezelése lényegileg ugyanolyan, mint az arcbőr zsirosságáé. Kerüljük a hirtelen hőmérsékleti változást és a forró ételt és italt. Tartózkodjunk az alkohol élvezetétől és általában mindattól, ami vértolulást okozhat. Dicsérik a hidegvizes lábfürdő kedvező hatását és néha jó sikere van a forró, vagy pedig a hideg ülőfürdőnek. Jó eredménnyel kecsegtet a salicyl- és ichthyolszappan használata is. Este lefekvés előtt az egyikből, vagy másikból meleg vizzel habot kell késziteni és azt rá kell rakni a vörös helyre. Reggelig maradjon ott és aztán le kell mosni meleg vizzel, vagy le kell dörzsölni miandolaliszttel.

Ha vörösség esetén a bőrt nagyon zsírosnak találjuk, óvatosan kisérletet tehetünk az úgynevezett Kummerfeld-féle mosdóvízzel. Többféle formája ismeretes. Legjobbnak azt tartják, amely 12 gr. tisztított kénből, 1 gr. kámforból, 3 gr. gummiarabikumból, 10 gr. mészvizből és 100 gr. rózsavízből készül. Kissé sürün folyó és használat előtt jól fel kell rázni. Lefekvés előtt a kívánt helyre kell ecse­telni és aztán reggel vizzel, vagy boraxoldattal le kell mosni.

Ennél enyhébb eljárás, ha 5 gr. ichthyolt 100 gr. vízben feloldunk, az oldattal kis ruhácskát megnedvesítünk és ezt este lefekvés előtt a vörös helyre rakjuk. Reggel le kell mosni meleg vizzel. Sokan e helyett inkább olyan kenőcsöt ajánlanak, amely 5 gr. ichtyólból és 10—10 gr. lanolinból és vazelinből készül. Ha a bőr élénk vörösszinü, de az erek nincsenek nagyon kitágulva, az ichthyol helyett ennek pótszereit javasolják, tudniillik a thigenolt és thiolt. Néha ked­vező hatása van a hámlasztásnak is.

Hebra a bőrnek felszínes bevágását ajánlotta, külön ezen célra szerkesztett késsel. Lassar ezt a műtétet aranyo­zott tűkkel végzi. Ilyen műtétet csakis a sebészet megállapított szabályai­nak szigorúan szemelőtt való tartásával szabad végezni. Ha a vörösséget fagyás okozta, a villamos árammal való kezeléstől lehet némi eredményt várni. A Finsen-fénnyel való besugárzás és a kvarclámpa gyógyító hatása nem mindig válik be, tehát nem is ajánlatos."

(Az egészség enciklopédiája - Dr. Bród Miksa orvos)