Szépségápolás - A zsíros arcbőr

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "Az arcbőr zsirossága a faggyumirigyek tevékenységétől függ. Fogyaté­kos elválasztásnál a bőr száraz és fénytelen, a rendesnél nagyobb elválasz­tás esetén pedig észrevehetően, sőt feltűnően fényes lesz. Azt az állapotot, mikor a bőr nagyon zsíros, faggyuárnak nevezik. Ezzel kapcsolatosan rend­szerint bőratkák, pörsenések és pattanások jelentkeznek az arcon, amelyek nem szoktak nyom nélkül, illetve kellemetlen következmények nélkül elmúlni. És ami a legszomorúbb, az ilyen túlságos zsirosság rendszerint a legszebb virágzás idején támadja meg a leányok arcát, amennyiben 15-16 éves korban kezdődik és elhúzódik körülbelül a 25-dik életévig, sőt esetleg ezen tul is. A faggyuár rendszerint csak részleges és nem támadja meg az egész arcot.

Gyakran lehet látni a homlokon, az orron és az arcon az orr közelében. Nagyon nehéz volna egészen pontosan eldönteni, hogy mi az oka. Némelyek ugy vélik, hogy összefüggésbe lehet hozni az emésztés zava­raival, a bél renyheségével, a vérszegénységgel és a sápkórral. A patta­nások havi tisztulás előtt sokszor rosszabbodnak, de mikor a vérzés megszűnik, minden beavatkozás nélkül maguktól is elmúlnak. Az esetleg fennálló vérszegénységet és sápkórt rendszeresen orvosoltatni kell. Vasas és arzénes gyógyszerek ilyen esetben eredményesek szoktak lenni. Ha bélrenyheség okozná a zsirosságot, karlsbadi és marienbadi kúrát szok­tak javasolni. De lehet enyhe hatású hashajtót is alkalmazni, igy például purgót, ricinusolajat vagy fügeszirupot. Mindenesetre nagyon fontos az étrend szabályozása. Akinek ilyen baja van, hússal csak igen mér­tékletesen éljen, ellenben egyék bőven és bátran főzelékfélét, babot, borsót, kelkáposztát, továbbá nyers és főtt gyümölcsöt, mézet, barna sőt fekete kenyeret vajjal. A mértékkel űzött testgyakorlat, sport és a szabad levegőn való tartózkodás mindig igen jó szolgálatot tesz. Az esti mosakodáshoz forró vizet és túlzsiros kénes, vagy túlzsiros ichtyolszappant kell használni. Mivel némely ember bőre rosszul türi a ként, előbb a túlzsiros kénes szappant kisebb helyen ki kell próbálni. Ha nagyfokú gyul­ladás jár a nyomában, nem szabad használni. Maga a gyulladás néhány napon belül kis púder alkalmazására megszűnik. Ilyenkor aztán a túlzsi­ros ichtyolszappanhoz kell folyamodni, bár kivételesen megeshetik, hogy ez gyulladást okoz. Mosakodás után az arcot flanellel, vagy valamely dur­vább szövésű ruhával dörzsölve kell megtörölgetni.

A fölös mennyiségű zsírnak az arcról való eltávolítására jó sikerrel használják az alkoholt. Háromszoros vagy négyszeres mennyiségű vízzel higitva kell alkalmazni, mert töményen kiszárítaná a bőrt és elvenné a fényét is. Az alkoholos mosdóvizek közül legismertebb a kölni viz, amely Eau de Cologne néven az egész világon el van terjedve. Legjobbnak az „Extrait d'Eau de Cologne double 4711"-et tartják. Az alkoholos mosdó­vizekkel a kivánt célt csak lassan és fokozatosan lehet elérni. Körülbelül ugyanez áll a gyakori használatnak örvendő aetherre és benzinre is. Igen gyakran az esti forró vizes mosakodás előtt ajánlatosnak látszik a zsiros helyeknek benzinnel való megtisztítása. Tudni kell, hogy ugy az aether, mint a benzin tűzveszélyes, tehát nem szabad feléje gyertyával, vagy gyúj­tóval közeledni. A forró vizhez hasonló hatása van az arcgőzölésnek is. Nap­közben való használatra a kölni viz helyett meg lehet próbálni az olyan arcvizet, amelyben 5 gr. bórsav, 20 gr. spiritusz, 5 gr. glycerin és 70 gr. rózsa­víz van. Sokan az ichtyolt dicsérik cseppek és pilulák alakjában. A cukor­ral bevont ichtyolpilulák bevételét a legtöbb ember hamar megszokja. Jó eredménye csak akkor van, ha legalább három hónapig szedik. A felsorolt eljárásokkal néha sikerül ugyan az arc zsirosságát véglegesen is megszün­tetni, de gondolni kell arra is, hogy az eredmény legtöbbször csak ideigle­nes és ha a kezelés abbamarad, csakhamar újból kezdődik a zsirosság. Ilyen esetben időközönként más és más szerekkel kell kísérletet tenni. így kerülhet a sor az úgynevezett toilette-ecetekre is, amelyeket különben csak élénkítő hatásuk és frissítő, kellemes illatuk miatt használnak. Az ismerteb­bek közé tartozik az úgynevezett zsivány ecet (acetum quattuor latronum) és a Débay-féle pipereecetet.

Akinek zsíros a bőre, annak az arcán rendesen bőratkák is vannak. Téves az a nézet, mintha ezek a fekete pontok apró férgek volnának. Szá­muk változó. Néha alig látunk az arcon egy-kettőt, máskor meg valósággal elárasztják az arcot, a homlokot, az orr és az áll tájékát. Többnyire serdülő korban jelennek meg, tehát éppen akkor, amikor legkevésbé kívánatosak. Eltávolításuk történhetik úgynevezett atkazuzóval is, de mégis leggyakrab­ban a két mutatóujj körmei közé szorítva nyomják ki. Előbb azonban a kezet le kell mosni és a köröm alját is ki kell tisztítani. Egy ülésben nem szabad sokat kinyomkodni, hanem csak néhányat, nehogy a csalánkiütés­hez hasonló gyulladás keletkezzék. Néha a fekete pontokat ugy távolít­ják el, hogy erőteljesen ledörzsölik homokszappannal. Jó homokszappan, az Unna-féle. Van olyan ember, akinek az arcbőre ezt az eljárást egyáltalán nem türi. A fekete pontok elhalványitására jó szer a hydrogén-superoxydnak 5-10%-os oldata. Mivel a bőratka meggátolja a faggyú kiürülését, a mirigyek elzárt kivezető csövei körül gyulladás keletkezik és végső elem­zésben kisebb és nagyobb vöröses kemény és fájdalmas pattanások támad­nak. A pattanások nem mindig gyógyulnak meg simán és zavartalanul, hanem utánuk vöröses vagy barnás elszinesedések, esetleg torzító hegesedések maradnak vissza. Az ilyen komoly következmények lehetőségére való tekintettel, azokat a szabályokat szigorúan meg kell tartani, amelyek az arc­bőr zsirosságának megszüntetésére, vagy legalább megenyhitésére alkal­masnak látszanak.

Az arcbőr zsirossága ellen dicsérik a forró viz alkalmazását. Rakjunk a kérdéses helyre forróvizes ruhácskát. Gyorsan váltogassuk egyiket a másik után, de vigyázzunk, hogy a borogatás mindössze egy percnél tovább ne tartson. Eleinte nagyon vörös lesz tőle a bőr, mert a forró viz kitágítja a vér­edényeket, ez a vörösség azonban lassan és fokozatosan elhalványodásnak ad helyet, amikor aztán megcsökken a faggyú elválasztás és a bőr többé nem lesz olyan zsíros.

Bőratkák és pattanások ellen a hámlasztáshoz is lehet folyamodni. Ez azonban orvosi ellenőrzés nélkül nem ajánlatos. Ártalmatlan háziszereket bátran lehet használni, mert ezek nem tesznek kárt az arc bőrében. Ilyen például a citromlé, amelyből 10 cseppet pohár tejbe cseppentenek és ezzel este jól bedörzsöljük az arcot. Reggel meleg vizzel alaposan le kell mosni."

(Az egészség enciklopédiája - Dr. Bród Miksa orvos)

A WEBBeteg témához kapcsolódó cikkei:

A pattanás, zsíros, acnés bőr kezelése>>

Bőrünk, hajunk és körmeink egészsége>>

Elváltozások a bőrön - Mire utalnak a göbök, csomók, kitüremkedések?>>