• Méhnyakrák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Rákszűrés során kiderült, hogy gyulladt a méhszájam és eléggé vérzett a mintavételkor, mintavétel után. 2012-ben voltam csak szűrésen, és most 2017-ben. Igaz nemi életet évek óta nem élek a férjemmel se, akivel 17 éve együtt vagyunk. A gyulladást észre nem vettem, folyásom nem volt, mivel nemi életet nem élek, aktus közben és utána jelentkező tüneteket nem tudhatom lettek-e volna. A nőgyógyász rám ijesztett. Nagyon félek, csak 3 hét múlva lesz meg az eredmény. A gyulladásra Betadine kúpot adott. A 17 év alatt minimum 3-szor P2-es leletem lett, de valószínű még ennél többször is voltam szűrésen, de 2012 óta nem, viszont azóta nemi életet se élek, egyáltalán. Lehet méhnyakrákom ennek ellenére?Gondolom kizárni nem lehet, de jól gondolom, hogy kicsi az esélye?

        Dr. Szalóczy Péter válasza a méhszájseb témában

        Kedves Kérdező! Félni kell és nem megijedni. Azaz évente a jövőben járjon szűrésre. A méhszájhám esetleges rosszindulatúvá induló degenerációi időben felfedezhetők az évi citológiával. A hám elváltozása nem függ össze a szexuális élettel.A méhszáj hám gyulladt állapota gyakori, használjon úgynevezett hüvelyi protexint, recept nélkül sokféle kapható. Ez karban tartaná a hüvely és méhszáj hámot, maximális védettséget jelentene a kórokozók ellen milliárdnyi tejsav baktérium, mint a hüvely biológiai védői. Három este helyezzen fel egyet magasra ezekből hüvelyébe, majd hosszú távon heten6 1-2x. Most még nem lehet komoly baj.


        Kérdés: 2017. február 27., 09:07; Megválaszolva: 2017. február 27., 23:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: