• A méhszájseb (cervicalisatio)

    WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes
    Szerző:
    WEBBeteg

    A méhszájseb elnevezés csak a köznyelvben használatos, leggyakrabban a cervicalisatio nevű elváltozást értenek alatta. Az elnevezés félreérthetőségei miatt érdemes a kezelőorvossal tisztázni, hogy pontosan mi is van a méhszájon.

    cervicalisatio (vagy ectropium) megjelenése a méhszájon jellegzetes, pirosas rózsaszínes, „bolyhos” felszínt eredményez, ami a nőgyógyászati vizsgálat során szabad szemmel is látható lesz. Az elváltozás lényege, hogy a méhnyakcsatornában jelen lévő hengerhámsejtek, mintegy kikúszva a méhszáj felszínére a méhnyak felszínét borító laphámsejteket kissé kiszorítják.

    Ez magyarázza a jellegzetes képet, hiszen a két sejttípus megjelenése különböző, így a különböző típusú hám határa is élesen elkülönül. Emiatt is rossz elnevezés a méhszájseb, hiszen tulajdonképpeni hámhiány nem alakul ki, pedig a seb azt jelentené.

    Hirdetések

    Mikor alakul ki a méhszájseb?

    Mi hajlamosít a cervicalisatióra?

    A gyakran visszatérő hüvelyfertőzések a hüvely normál Ph-jának megváltozásával járnak, hiszen ilyenkor a lactobacillusok, a tejsavat termelő baktériumok száma csökken, emiatt más, fertőzést okozó kórokozók szaporodhatnak el. Ez lehet gomba, baktérium, vagy parazita is, és az adott kórokozónak megfelelően különféle, jellegzetes tünetek, panaszok alakulnak ki.

    Ez a jellegzetes nyálkahártya megjelenés gyakran fordul elő fiatal korban, fogamzásgátló szedése mellett, és terhesség során, de megjelenése bármely életkorban önmagában nem jelent semmi kórosat.

    Jellegzetesen a hüvely normál, savas pH-jának (kémhatásának) változása, vagyis lúgosabbá válása elősegíti a cervicalisatio megjelenését. Ennek az oka az, hogy a méhnyak lúgosabb közeget tűrő hengerhámja ilyenkor kikúszik a méhszáj felszínére. A jelenség nem néhány nap alatt alakul ki, hanem hetek, hónapok során.

    Hüvelyfertőzés esetén miért jelenhet meg pecsételő vérzés?

    A hüvelyi pH változásával gyengül a hüvely normál flórája, így különféle fertőzések alakulhatnak ki, ami viszont azzal jár, hogy az érzékenyebb hengerhámmal borított felszín is könnyen gyulladttá válik.

    A gyulladt hámfelszín sérülékeny lesz, emiatt kisebb behatásokra is vérzés indulhat meg, de általában csak kis mennyiségű, pecsételő vérzés jelentkezik. Amikor az együttlétek során pecsételő vérzés alakul ki, kontakt vérzésről beszélünk, és a fentiek miatt ezt leggyakrabban gyulladás okozza.

    Az „ördögi kör”

    Fontos pontja a jelenségnek, hogy a méhnyak csatornájában jelen lévő hengerhám bő, lúgosabb kémhatású váladékot termel, ami viszont hajlamosíthat a fertőzések, gyulladások kialakulására, ami sajnos a helyzetet tovább ronthatja, és a cervicalisatio még szélesebbé válhat. Így fordulhat elő, hogy egy önmagában ártalmatlan nyálkahártya elváltozás mégis kóros hüvelyi folyáshoz, gyakori fertőzésekhez vezethet.

    A "méhszájseb" (cervicalisatio) ennek ellenére csak ritkán okoz olyan panaszt, ami kezelést igényel. Az ártalmatlan jelenség általában nem jár túl bő nyáktermeléssel, sem folyamatos fertőzéssel, éppen emiatt nem igényel semmiféle teendőt.

    Panaszok esetén milyen kezelések léteznek?

    Amikor a hengerhámot megtámadó fertőzések krónikus gyulladást okoznak, könnyebben alakul ki felszálló fertőzés, krónikus, már panaszokat okozó folyás, és gyakori a kontakt vérzés is, akkor a cervicalisatio már kezelést igényelhet. Az egyik legfontosabb lépés a hüvely normál flórája, és a megfelelő savas közeg visszaállítása, amit helyi, heteken át tartó kezeléssel lehet biztosítani. Egyrészt az időnkénti, óvatos tejsavas irrigálás, és a lactobacillust tartalmazó hüvelykúpok használata segíthet ebben.

    Emellett az aktuális fertőzések megfelelő helyi kezelését gyakran kell kiegészíteni szájon át szedhető gyógyszerekkel is, hogy a kórokozóktól biztosan megszabaduljunk.

    Kérdées a méhszájseb kezeléséről

    Gyakori kérdések Két hete méhszájsebet állapított meg nálam a nőgyógyász. Fagyasztást javasolt, az érdekelne, hogy ez mennyire fájdalmas beavatkozás? Ön szerint is a fagyasztás a legjobb megoldás?

    A szakértő válasza a orvos válaszol rovatban

    Amikor a gyógyszeres kezelés nem hoz eredményt, szükségessé válhat a cervicalisatiót alkotó hengerhámsejtek eltávolítása. A hengerhámsejtek eltávolítására többféle megoldás is létezik:

    • Az egyik, kevésbé sikeres technika az ecsetelés, mely során egyszerűbb, hámroncsoló ecsetelőket használhatunk. Ilyenkor többszöri ismétlés is szükségessé válik.

    • Hatékonyabb megoldások közé tartozik a lézeres, vagy fagyasztásos technika, amivel maradéktalanul eltávolítható a felszíni sejtelváltozás. Ezen kezelések során azonban szövettani vizsgálat biztosan nem készül az eltávolított szövetből, hiszen a sejtek roncsolása történik, ezért negatív citológiai lelet birtokában végezhetőek. Azonban jó tudni, hogy enyhe citológiai eltérések kezelésére is alkalmazhatóak ezek a technikák megfelelően képzett szakember kezében.

    • A loop konizáció, és a hideg késes konizáció nagy előnye, hogy az érintett szövetrészletet eltávolítva már szövettani vizsgálat is készülhet, így pontosan tudni fogjuk azt is, hogy van-e bármilyen kóros elváltozás az adott területen. Az előbbi során (loop konizáció, vagyis LEEP) egy elektromos hurokkal történik a kimetszés, és egynapos sebészeti beavatkozás keretében is elvégezhető a műtét, azonban a szélek megítélése pontatlan, hiszen égetéssel történik a műtét az azonnali vérzéscsillapítás miatt. A hideg kés konizáció már kórházi bennfekvést igényel, azonban a legpontosabb szövettani feldolgozást biztosítja.

    Amikor meghozzák a döntést a cervicalisatio kezelésében, nagyon fontos, hogy megfelelő indikációban a megfelelő kezelést válasszák. A legfontosabb pontok a döntéshozatal során a panaszok, tünetek jellege, gyakorisága, és az esetleges társuló citológiai eltérések. 

    Dr. Farkas Ágnes

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Farkas Ágnes nőgyógyász


    Mondja el véleményét! Méhszájseb-fórum - szóljon hozzá!

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    A méhnyálkahártya gyulladása

    A méh üregének belső felszínét többrétegű mirigyhám borítja. Ez a hám különösen hormonérzékeny, a petefészek által termelt tüszőhormon és a sárgatest hormon hatására jelentős szöveti változásokkal fejlődik. Menstruáció előtt a korábbi magas tüsző és sárgatest hormonok szintje alacsony lesz a vérben és a 10-12 milliméter vastagra nőtt, hormonigényes hám elhal, menstruációs vérzés formájában lelökődik.

    A mióma kezelése uliprisztál-acetáttal - Mit kell tudni róla?

    Ha a mióma panaszt okoz vagy bármilyen komplikáció lép fel miatta, kezelésre van szükség. Ma már több típusú terápia áll rendelkezésre. Hogyan működik az egyik legújabb eljárás, az uliprisztál-acetát-alapú terápia?

    Tumormarkerek vizsgálata a nőgyógyászatban - Mikor van rá szükség?

    Bizonyos daganatok jelenlétére nem utalnak tünetek, a legtöbb elváltozás korai stádiumában nem hívja fel magára a figyelmet. A szűrő vizsgálatok célja a daganatok éppen ebben a korai, még nem előrehaladott állapotban való megtalálása, illetve nyomon követése.

    A méhnyakgyulladás

    A méhnyakgyulladás (cervicitis) többnyire a nőgyógyászati szűrővizsgálatok alkalmával felfedezett elváltozás, melyre jellemzően csak enyhébb tünetek utalnak. Kialakulását a méhnyak elhelyezkedése, illetve a hüvely normál flórájának felborulása is kiválthatja. Hogyan kezelhető a méhnyak gyulladása? Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

    A Chlamydia-fertőzés

    A Chlamydia-fertőzés napjaink leggyakoribb nemi úton terjedő betegsége, ennek ellenére még mindig nem kap elég figyelmet. A méhszáj gyulladását okozza, de ha a kismedencébe terjed, akkor a petevezető gyulladását, károsodását idézi elő, melynek következménye lehet a meddőség.

    "A méhszájhoz tapadt méhlepény okozhat gondot?" - Az orvos válaszol

    "Öt hónapos terhesen a méhszájhoz tapad a méhlepény. Milyen problémák adódhatnak ebből a tényből? Kell tartani esetleg születési rendellenességtől?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA