• A legjobb védekezés a fertőzések ellen: az egészséges hüvelyflóra

    WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
    Szerző:
    WEBBeteg

    A bélrendszerhez hasonlóan a hüvelynek is megvan a saját ökoszisztémája, melyben egyensúlyi állapot esetén éppen annyi jótékony baktérium található, amely képes a fertőzések elleni védekezést biztosítani. Mikor beszélünk egészséges hüvelyről? Mi fokozhatja a fertőzések kialakulásának esélyét?

    Egy kis anatómia

    Fiatal leányoknál az első menstruációs vérzés jelzi, hogy megindult a hormonális kapcsolat az agyalapi mirigy női serkentőhormonjai és a petefészek között. A női ivari hormontermelés számos szövetre, szervre van hatással: a nőies formák kialakulása, a mell, a nemi szervek, a szőrzet fejlődése szembetűnő gyorsasággal létrejön. A petefészek hormonok hatására az azokra legérzékenyebb szövet, a méhet bélelő nyálkahártya hámsejtjeinek ciklikusan gyors növekedése, majd menzesz formájú lelökődése jön létre.

    A hüvelyt bélelő többrétegű laphám szintén érzékeny a petefészek hormonjaira. Az alsó alapréteg sejtjei a tüszőhormon hatására a ciklus elején gyors osztódásnak, növekedésnek indulnak, megnőnek, éles sejtfal határral kiterülnek, plazmájukban glikogén halmozódik fel. Középidő és ovuláció után a kialakuló sárgatest hormontermelés hatására a legfelső, legérettebb sejtréteg szétesik, a sejthatárok megszűnnek, és a sejttörmelékből kiszabadul a glikogén.

    Ez a folyamat a hüvelyváladék megfestésével és mikroszkópos vizsgálatával jól követhető, megkülönböztető. Egyedül ez a mikroszkópos kép adta alapját régen (a korszerű, pontos, vérből vett mai hormonvizsgálatok korszaka előtt) a hormon citológiának.

    Hirdetések

    A hüvely védekezőképességének feltételei

    A helyes hormonháttér és a hüvelyhám ehhez igazodó változásai adják a hüvely kémiai-mikrobiológiai védekezőképességét a kórokozók ellen. A hüvelybemenet közvetlenül a külvilággal és a végbél szomszédságával köti össze ezt az egyenletes hőmérsékletű, glikogéndús táplálékkal borított, védett üreget, amely így a legtökéletesebb, legvonzóbb kórokozó tanyája lehet akár bakteriális, akár gombás elözönlésnek.

    Ennek kivédésére alakult ki az emberré válás évezredei folyamán egy nagyszerű, biológiai önvédelmi rendszer, melyet szakmailag a hüvely mikro-ökoszisztémájának nevezünk. Ennek lényege, hogy a legfelső, széteső hüvelyhám réteg glikogénjét egyedül a jelenlévő tejsav baktériumok (Döderlein baktériumok) tudják anyagcseréjükkel egyszerű kémiai átalakítással tejsavvá változtatni. A tejsav középerős sav, a pH savassági skálán 3,5 és 4 közötti értékkel bír.

    Az egészséges hüvely kenetében mikroszkóposan sok milliárd tejsav csoporthoz tartozó hasznos baktérium mellett látható egy-egy elszaporodni nem tudó kórokozó baktérium, vagy spóra, de a milliárd tejsavbaktérium elfogyasztja a korlátozott glikogén tartalmat, termeli a kémiai tejsavat és ebben a közegben más baktérim nem tud elszaporodni, nem él meg. A gomba elsenyved benne valahogy, de elszaporodni, panaszt okozni szintén nem tud.

    A hüvely természetes védelmi mikro-ökoszisztémája egyik kulcsa tehát a jól fejlett hüvelyhám glikogén tartalma, a másik az abból tejsavat készítő minél dúsabb tejsavbaktérium flóra jelenléte.

    Ez a nagyszerűen kifejlett önvédelmi rendszer sajnos nagyon sérülékeny. Ezért van az, hogy a nőgyógyászati rendelők zsúfolt folyosóin minden második beteg hüvelyváladék tünettel, csípő, égő, viszkető, kellemetlen panasszal várakozik. Zömmel az ivarérett, termékeny korosztályra jellemző a hasonló panaszok gyakori kialakulása. A népbetegséggé vált tömeges hüvelyi fertőzések létrejöttében sajnos fontos szerepet játszanak a mai társadalmak korszerűnek tartott, de nem midig hasznos adottságai.

    Melyek a hüvelyi önvédelmi rendszer legfőbb ártalmazói?

    Ide sorolható minden tényező, amely rontja a hormonálisan jól felépülő, sokrétegű, ellenállóképesebb hüvelyhám kifejlődését, egyben csökkenti a tejsavképződéshez szükséges glikogén tartalmát:

    • az alacsonyabb vagy szabálytalan hormonszint,
    • a vékonyabb hüvelyhám,
    • a kevesebb glikogén tartalom,
    • a gyérebb tejsavbaktérium flóra, kevesebb tejsav,
    • a lúgosabba forduló hüvely kémiai állapot, mely kedvez a kórokozóknak.

    Fogamzásgátló szedése

    Ezt eredményezheti például a tartós hormonális fogamzásgátlás. Ezek által a napi bevitt hormonmennyiség kevesebb, mint amit a petefészkek (amelyek ilyenkor nem működnek) a véráramba jutattak volna. Makacs, ismétlődő újrafertőződés esetén jó hatású a hormonális fogamzásgátlás átmeneti szüneteltetése és mással pótlása.

    Bővebben A fogamzásgátlásról részletesen

    Hormonszegény állapotok

    Vannak hormonszegény élettani állapotok, mint a szoptatás ideje, amikor a tejmirigyeket serkentő prolaktin agyalapi mirigy hormon gátolja a petefészkek funkcióját. Vagy előrehaladott menopauza állapota, a petefészek működésének megszűntével. Ilyenkor a fokozott figyelem mellé napjainkban már a később említendő egyszerű védelmet adhatunk a tejsavbaktérium flórának.

    Túlzott antibiotikum fogyasztás

    Közismert napjainkban a nemkívánatos visszaélés az antibiotikumokkal. Az ellenálló baktériumok kifejlődésén túl bármely okból és szakma által azonnal felírt antibiotikumok bármelyike elsőnek elpusztítja a nem ellenállóképes tejsavbaktérium gárdát. Úgy is mondhatnánk, hogy elpusztul a várból a katonaság és az első kóbor arra járó elfoglalhatja és betelepíti. Az antibiotikumok a gombákra hatástalanok és szinte törvényszerű, hogy fül-orr-gégészeti, fogászati, urológiai, esetleg belgyógyászati okból azonnal felírt antibiotikus kúra végén, napokon belül megjelenik a beteg a nőgyógyászaton a kellemetlen, gombás hüvelyi fertőzés tüneteivel.

    Olvasson tovább! Mit kell tudni a hüvelygombáról?

    Mit lehet tenni, mit kéne tenni, hogy csökkenjen a rendelőkben a hüvelyi panaszok száma?

    Egyetlen feladat adódik: megteremteni, fenntartani, segíteni a hüvelyi tejsavbaktérium flórát!

    Már két generációval korábban is alkalmazták a nők a macerás tejsavas irrigálás, hüvelyöblítés módszerét, szörnyű beöntő edényes tartályba hígítva a tömény tejsavat és hosszú gumicső toldalék végén egy üvegcső végződéssel feljutva a hüvelybe, magasra emelt tartállyal átöblítették azt. Korszerűbb és egyszerűbb forradalmi megoldást jelentett a kolpokliner pezsgőtabletta kis tartállyal, melybe az adódó mennyiségű kevés vízben oldódott fel a tabletta kellő töménységű tejsavas folyadékká egyszerű, kipumpáló átöblítéshez.

    Szerencsére, ma már számos, úgynevezett hüvelyi protexin kapható recept nélkül, kapszulás, kúpos vagy feltölthető gél formájában. Ezek milliárdnyi élő tejsavbaktérium törzseket juttatnak a hüvelybe táptalajjal együtt, melyek azonnal elözönlik, birtokba veszik a hüvelyt és megkezdik tejsavat gyártó, védő tevékenységüket. Nagyszámú katonasággal telik meg a vár és elfoglalhatatlan lesz idegenek számára.

    Hogyan, mikor használjuk ezeket?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Bármely okból alkalmazott antibiotikus kúra alatt, akár szájon át, akár helyileg a hüvelyen át használva, minden másnap helyezzünk a hüvelybe egy recept nélkül kapható gomba ellenes kúpot, a közti napokon használjunk hüvelyi protexint. Az antibiotikus korszak befejeztével még alkalmazzuk néhány napig naponta a protexint, majd hetente egyszer, ha lehet, hosszú távon. Így mindig teljes lesz a hüvely védekezőképessége a kellemetlen fertőzések elkerülésére.

    Tartós hormonális fogamzásgátló szedése esetén hetente egy protexinnel támogassuk friss tejsavbaktérium flórával a hormonszegényebb, glikogén szegényebb hüvelyhám miatt meggyérült tejsavbaktérium társaságot.

    Ugyan így heti 1-2x hasznos a protexin a hüvelyhám védekezését gyengítő hormonszegény vagy hormonhiányos állapotokban, mint a szoptatás vagy a menopauza. Jó hatású védelemfokozó még legyengült, immunszegényebb állapotban és cukorbetegségben károsodottabb hámszövetek esetén.

    A hüvelyi mikro-ökoszisztéma egyensúlya felborulásának tünetei társadalmi szinten jelentenek problémát, melyben a fiatalság szabadosabb szexuális élete is szerepet játszik.

    Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Számos veszély leselkedhet ránk a strandon és uszodákban

    Az úszás egészséges. Azonban az úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak, a magnéziumhiány pedig lábgörcsöt.

    Nem mindegy, hogy mi van a ruha alatt - A női higiénia alapjai

    Nem mindegy, hogy mi van a ruha alatt, hiszen a személyi higiénia hiányában a különféle betegségek is könnyebben kialakulnak. A tisztálkodás alapjait már gyermekkorban elsajátítjuk, érdemes azonban ezen felül is néhány dologra odafigyelni.

    Édességfogyasztás és a hüvelygomba - Az orvos válaszol

    Rendszeres gombás fertőzésem van. A páromat is kivizsgálták, de nincs semmi baja. A párom orvosa azt ajánlotta, ne egyek édességet. Ennek mi köze van a hüvelygombához? - A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

    A hüvelygomba tünetei, kezelése

    A hüvelygomba a leggyakoribb nemi fertőzések egyike. A betegség leggyakoribb kórokozói élesztőgombák, azok közül is főként a Candida albicans nevű faj. Melyek a betegség tünetei, és hogyan kezelhető?

    Láss tisztán, ha intim fertőzésről van szó!

    A nyár felszabadult pillanataiban, a strandok, fesztiválok, szabadtéri programok látogatásakor különösen fontos, hogy frissnek, magabiztosnak érezzük magunkat. Egy hüvelyi fertőzés és az annak következtében bekövetkező folyásos tünetek elronthatják a legjobb programot is. Ezért különösen fontos, hogy tisztán lássunk, mi a probléma, és azonnal ki tudjuk választani a leghatékonyabb megoldást. Ebben segít a Canestest, amely néhány másodperc alatt megbízható eredményt ad. (x)

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA