A legjobb védekezés a fertőzések ellen: az egészséges hüvelyflóra

† Dr. Szalóczy Péter
szerző: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A bélrendszerhez hasonlóan a hüvelynek is megvan a saját ökoszisztémája, melyben egyensúlyi állapot esetén éppen annyi jótékony baktérium található, amely képes a fertőzések elleni védekezést biztosítani. Mikor beszélünk egészséges hüvelyről? Mi fokozhatja a fertőzések kialakulásának esélyét?

Egy kis anatómia

Fiatal leányoknál az első menstruációs vérzés jelzi, hogy megindult a hormonális kapcsolat az agyalapi mirigy női serkentőhormonjai és a petefészek között. A női ivari hormontermelés számos szövetre, szervre van hatással: a nőies formák kialakulása, a mell, a nemi szervek, a szőrzet fejlődése szembetűnő gyorsasággal létrejön. A petefészek hormonok hatására az azokra legérzékenyebb szövet, a méhet bélelő nyálkahártya hámsejtjeinek ciklikusan gyors növekedése, majd menzesz formájú lelökődése jön létre.

A hüvelyt bélelő többrétegű laphám szintén érzékeny a petefészek hormonjaira. Az alsó alapréteg sejtjei a tüszőhormon hatására a ciklus elején gyors osztódásnak, növekedésnek indulnak, megnőnek, éles sejtfal határral kiterülnek, plazmájukban glikogén halmozódik fel. Középidő és ovuláció után a kialakuló sárgatest hormontermelés hatására a legfelső, legérettebb sejtréteg szétesik, a sejthatárok megszűnnek, és a sejttörmelékből kiszabadul a glikogén.

Ez a folyamat a hüvelyváladék megfestésével és mikroszkópos vizsgálatával jól követhető, megkülönböztető. Egyedül ez a mikroszkópos kép adta alapját régen (a korszerű, pontos, vérből vett mai hormonvizsgálatok korszaka előtt) a hormon citológiának.

A hüvely védekezőképességének feltételei

A helyes hormonháttér és a hüvelyhám ehhez igazodó változásai adják a hüvely kémiai-mikrobiológiai védekezőképességét a kórokozók ellen. A hüvelybemenet közvetlenül a külvilággal és a végbél szomszédságával köti össze ezt az egyenletes hőmérsékletű, glikogéndús táplálékkal borított, védett üreget, amely így a legtökéletesebb, legvonzóbb kórokozó tanyája lehet akár bakteriális, akár gombás elözönlésnek.

Ennek kivédésére alakult ki az emberré válás évezredei folyamán egy nagyszerű, biológiai önvédelmi rendszer, melyet szakmailag a hüvely mikro-ökoszisztémájának nevezünk. Ennek lényege, hogy a legfelső, széteső hüvelyhám réteg glikogénjét egyedül a jelenlévő tejsav baktériumok (Döderlein baktériumok) tudják anyagcseréjükkel egyszerű kémiai átalakítással tejsavvá változtatni. A tejsav középerős sav, a pH savassági skálán 3,5 és 4 közötti értékkel bír.

Az egészséges hüvely kenetében mikroszkóposan sok milliárd tejsav csoporthoz tartozó hasznos baktérium mellett látható egy-egy elszaporodni nem tudó kórokozó baktérium, vagy spóra, de a milliárd tejsavbaktérium elfogyasztja a korlátozott glikogéntartalmat, termeli a kémiai tejsavat és ebben a közegben más baktérim nem tud elszaporodni, nem él meg. A gomba elsenyved benne valahogy, de elszaporodni, panaszt okozni szintén nem tud.

A hüvely természetes védelmi mikro-ökoszisztémája egyik kulcsa tehát a jól fejlett hüvelyhám glikogéntartalma, a másik az abból tejsavat készítő minél dúsabb tejsavbaktérium-flóra jelenléte.

Ez a nagyszerűen kifejlett önvédelmi rendszer sajnos nagyon sérülékeny. Ezért van az, hogy a nőgyógyászati rendelők zsúfolt folyosóin minden második beteg hüvelyváladék tünettel, csípő, égő, viszkető, kellemetlen panasszal várakozik. Zömmel az ivarérett, termékeny korosztályra jellemző a hasonló panaszok gyakori kialakulása. A népbetegséggé vált tömeges hüvelyi fertőzések létrejöttében sajnos fontos szerepet játszanak a mai társadalmak korszerűnek tartott, de nem midig hasznos adottságai.

Melyek a hüvelyi önvédelmi rendszer legfőbb ártalmazói?

Ide sorolható minden tényező, amely rontja a hormonálisan jól felépülő, sokrétegű, ellenállóképesebb hüvelyhám kifejlődését, egyben csökkenti a tejsavképződéshez szükséges glikogéntartalmát:

  • az alacsonyabb vagy szabálytalan hormonszint,
  • a vékonyabb hüvelyhám,
  • a kevesebb glikogéntartalom,
  • a gyérebb tejsavbaktérium-flóra, kevesebb tejsav,
  • a lúgosabba forduló hüvely kémiai állapot, mely kedvez a kórokozóknak.

Fogamzásgátló szedése

Ezt eredményezheti például a tartós hormonális fogamzásgátlás. Ezek által a napi bevitt hormonmennyiség kevesebb, mint amit a petefészkek (amelyek ilyenkor nem működnek) a véráramba jutattak volna. Makacs, ismétlődő újrafertőződés esetén jó hatású a hormonális fogamzásgátlás átmeneti szüneteltetése és mással pótlása.

Bővebben A fogamzásgátlásról részletesen

Hormonszegény állapotok

Vannak hormonszegény élettani állapotok, mint a szoptatás ideje, amikor a tejmirigyeket serkentő prolaktin agyalapi mirigy hormon gátolja a petefészkek funkcióját. Vagy előrehaladott menopauza állapota, a petefészek működésének megszűntével. Ilyenkor a fokozott figyelem mellé napjainkban már a később említendő egyszerű védelmet adhatunk a tejsavbaktérium-flórának.

Túlzott antibiotikum fogyasztás

Közismert napjainkban a nemkívánatos visszaélés az antibiotikumokkal. Az ellenálló baktériumok kifejlődésén túl bármely okból és szakma által azonnal felírt antibiotikumok bármelyike elsőnek elpusztítja a nem ellenállóképes tejsavbaktérium gárdát. Úgy is mondhatnánk, hogy elpusztul a várból a katonaság és az első kóbor arra járó elfoglalhatja és betelepíti. Az antibiotikumok a gombákra hatástalanok és szinte törvényszerű, hogy fül-orr-gégészeti, fogászati, urológiai, esetleg belgyógyászati okból azonnal felírt antibiotikus kúra végén, napokon belül megjelenik a beteg a nőgyógyászaton a kellemetlen, gombás hüvelyi fertőzés tüneteivel.

Ez is érdekelheti Mit kell tudni a hüvelygombáról?

Mit lehet tenni, mit kéne tenni, hogy csökkenjen a rendelőkben a hüvelyi panaszok száma?

Egyetlen feladat adódik: megteremteni, fenntartani, segíteni a hüvelyi tejsavbaktérium-flórát!

Már két generációval korábban is alkalmazták a nők a macerás tejsavas irrigálás, hüvelyöblítés módszerét, szörnyű beöntő edényes tartályba hígítva a tömény tejsavat és hosszú gumicső toldalék végén egy üvegcső végződéssel feljutva a hüvelybe, magasra emelt tartállyal átöblítették azt. Korszerűbb és egyszerűbb forradalmi megoldást jelentett a kolpokliner pezsgőtabletta kis tartállyal, melybe az adódó mennyiségű kevés vízben oldódott fel a tabletta kellő töménységű tejsavas folyadékká egyszerű, kipumpáló átöblítéshez.

Szerencsére ma már számos termék kapható recept nélkül, kapszulás, kúpos, feltölthető gél vagy hüvelykrém formájában. Ezek többsége tartájban tenyésztett, génmódosított (GMO), multirezisztens, élő, idegen tejsavbaktérium törzseket (probiotikum) juttat a hüvelybe, melyek azonnal elözönlik, birtokba veszik a hüvelyt. Más készítmények prebiotikumot visznek be, amely felgyorsítja a saját, eredeti, tejsavtermelő baktériumflóra gyors regenerálódását. Ha nagyszámú katonasággal telik meg a vár, akkor elfoglalhatatlan lesz a kórokozók számára.

Hogyan, mikor használjuk ezeket?

Bármely okból alkalmazott antibiotikus kúra alatt, akár szájon át, akár helyileg a hüvelyen át használva, minden másnap helyezzünk a hüvelybe egy recept nélkül kapható gombaellenes kúpot, a közti napokon pedig a fent említett kapszulát, kúpot vagy feltölthető gélt. Az antibiotikus korszak befejeztével még alkalmazzuk néhány napig naponta ezeket, majd hetente egyszer, ha lehet, hosszú távon. Így mindig teljes lesz a hüvely védekezőképessége a kellemetlen fertőzések elkerülésére.

Tartós hormonális fogamzásgátló szedése esetén hetente támogassuk friss tejsavbaktérium-flórával a hormonszegényebb, glikogén szegényebb hüvelyhám miatt meggyérült tejsavbaktérium társaságot.

Ugyan így heti 1-2x hasznos a kapszula, kúp vagy feltölthető gél a hüvelyhám védekezését gyengítő hormonszegény vagy hormonhiányos állapotokban, mint a szoptatás vagy a menopauza. Jó hatású védelemfokozó még legyengült, immunszegényebb állapotban és cukorbetegségben károsodottabb hámszövetek esetén.

A hüvelyi mikro-ökoszisztéma egyensúlya felborulásának tünetei társadalmi szinten jelentenek problémát, melyben a fiatalság szabadosabb szexuális élete is szerepet játszik.

Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.