A méhnyakgyulladás

† Dr. Szalóczy Péter
szerző: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A méhnyakgyulladás (cervicitis) többnyire a nőgyógyászati szűrővizsgálatok alkalmával felfedezett elváltozás, melyre jellemzően csak enyhébb tünetek utalnak. Kialakulását a méhnyak elhelyezkedése, illetve a hüvely normál flórájának felborulása is kiválthatja. Hogyan kezelhető a méhnyak gyulladása? Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

A méh nyakcsatornája (szakmai szóhasználatban cervix), a háromszögűre szélesedett méhüreg alsó pontjától, az úgynevezett belső méhszájtól indul. 2-3 centiméter hosszú és nem szülteknél 2-4 milliméter tág, alsó vége a méh hüvelybe domborodó méhszája közepén nyílik (ez a külső méhszáj). Két egészen különböző funkciójú és belvilágú szervet köt össze, a méhüreget és a hüvelyt. Ez adja különös jelentőségét.

A nyakcsatornát egy váladékot termelő mirigyhám béleli. A váladék normál állapotban átlátszó, tiszta, kocsonyaszerű, kémiai vegyhatása enyhén lúgos. Dugószerűen tölti ki a nyakcsatornát, biztos válaszréteget alkotva a savas hüvelyi külvilág és a méh ürege között. Lúgos vegyhatása célszerű biológiai ingere a spermiumoknak, hogy a nyakcsatornán át a méh ürege irányába haladjanak megtermékenyítés céljából.

Hogyan alakulhat ki a méh nyakcsatornájában gyulladás?

A nyakcsatorna hüvelybe nyílása, a külső méhszájon éles határral két különböző hám találkozási pontja. A külső méhszáj felszíne, ahogy a teljes hüvelyi felszín is, védő feladatú hámmal fedett, melyben nincsenek mirigyek. A nyakcsatorna nyílásperemén találkozik a különböző feladatú és igényű belső mirigyhám a védő laphámmal. Ez a terület a nőgyógyászat egyik legtöbb problémát jelentő része. A nyakcsatorna belső hámja lúgos környezetet teremt és igényel, a külső laphám viszont savasat.

A hüvely a szeméremtest bejáratán át lényegében külvilágot jelent annak minden kórokozójával és fertőzési lehetőségével. A savasságot nem kedvelő kórokozó szívesen bújik meg a nyakcsatorna védett, helyi gyógyszerrel nehezebben elérhető lúgos környezetében. Jelenléte irritálja a védő feladatra nem termett mirigyhámot, amely gyulladttá válik, melynek következtében egyetlen funkciójának megfelelően még több váladékot termel. Ez a többlet lúgos váladék tönkreteszi a külső nyílás körüli laphámot, melynek helyét elfoglalja a nyakcsatornából kiáramló mirigyhám.

Feltárva és megtekintve, az ilyen méhszájon a nyakcsatorna külső nyílása körül néhány milliméternyitől akár 1-2 centiméter sugarú, általában korong alakban a nyakcsatornából kitelepedett belső mirigyhám, mintha gyulladt seb lenne, vörös és nedvedző. Ezt nevezik méhszájsebnek. Helytelenül, mert nem seb ez, hiszen hám fedi, de nem odavaló hám. Ez a mirigyhám terület nem tud a hüvely külvilágával szemben védő feladatot ellátni, mindig kisebb-nagyobb fokban gyulladt és váladékot termel. Ez a felszíni lob befelé is felterjed a nyakcsatornába és látványos tünete sokszor egy szívós, rugalmas nyákcsap, mely akár 2-3 centi hosszan kilóg a nyakcsatornából.

A nyakcsatorna külső méhszáj nyílása nem szülteknél kerek, 2-3 milliméter. Szülés után gyógyultan 1-2 centiméter, haránt ovális, esetleg T vagy Y formában tágra berepedve gyógyul. A széles, sokszor tölcséresen tág méhszájon át gyakoribb a belső hám kiáramlása és mészájseb látványa. A nyakcsatorna felfertőződése is gyakoribb. Az ilyen szélsőséges alakú méhszájakat méhszáj plasztikának nevezett műtéttel állítjuk helyre.

Milyen tünetek utalhatnak a méhnyak gyulladására?

A nyakcsatorna gyulladása mindig másodlagos, a könnyen fertőződő hüvely kórokozói telepednek meg benne. Rejtett elhelyezkedése miatt nincsenek olyan külön mutatkozó tünetei, mint a hüvelyi gyulladásnak. Néha a bővebb, víztiszta, nyúlós váladék zavaróan megjelenhet.

A méhnyakgyulladás kezelése

A hüvely gyulladására használt helyi gyógyszerek, kúpok, kapszulák, krémek legtöbbször megszüntetik a nyakcsatorna gyulladását is, főleg, ha szájon át adott gyógyszerrel is kiegészül a terápia.

Az alakilag ép méhszájakra kitelepedett mirigyhám területek, méhszájsebek gyógyíthatók lézerrel, rádióhullámmal, de tartós hüvelyi protexin helyi kezelésre is lassan visszahúzódhat a savas környezetet nem kedvelő belső hám. A nyakcsatorna tartós gyulladása a kórokozó megbújásával néha ismételt kiújulását okozza a csak helyileg kezelt hüvelygyulladásnak. Ilyen esetben a helyi kezelést szájon át adott gyógyszerrel kell kiegészíteni. A külső méhszáj torzító, mély berepedéseinek plasztikai helyreállítása csökkenti a hüvelyváladékot és a felfertőződés veszélyét.

A méhnyakgyulladás megelőzésére minden hasznos, ami a hüvelyi védekező képességet fokozza, mint a ma már sokféle kiszerelésben létező hüvelyi protexinek, melyek a védő tejsav baktériumokat erősítik és így stabilizálják a hüvely védő hatású savasságát.

Bővebben Mit érdemes tudni a hüvelyflóráról?

Dr. Szalóczy Péter

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.