• Axialis hiatus hernia, gastritis chr.erosiva, reflux oesophagitis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Két havi Zimpax szedése után ismételt felsőpanendoscopos vizsgálaton vettem részt. Sajnos nagymértékű javulás nem következett be. A vizsgálat eredménye (részletek): A cardiagyűrű tág, kb. szilványi hiatus hernia látható, felette a nyelőcső ny.h.-ja hyperaemias. A gyomor levegőbefuvásra jól tágul, foltokban hyperaemias. Az antrumban számos erosio is látható, innen biopsia történt (az eredményét még várjuk). A pylorus kerek, szabályos. A bulbus és a duodenum leszálló szára ép. Végig epés reflux látható. Vélemény: axialis hiatus hernia, gastritis chr.erosiva, reflux oesophagitis. Jav: Pariet,Cerucal,Venter Szeretném megkérni, hogy segítsen értelmezni ezt az eredményt, mert az orvosom egy picit szűkszavú volt. Mennyire súlyos ill. mennyire kezelhető eset vagyok? Várhatok javulást a most felírt gyógyszerektől ? Válaszát köszönve, tisztelettel!

        WEBBeteg szakértő válasza a rekeszsérv témában

        Kedves Kérdező!

        Leletének jelentése: szilványi hiatus hernia: rekeszsérv, melyen át a gyomor egy kis része a mellkasba juthat, ezáltal a gyomor-nyelőcső közötti záróizom gyengül, a reflux fokozódik
        az antrumban erosiok: aró felmaródások a gyomor nyálkahártyáján, a sav illetve az epe okozta nyálkahártya-károsodás, melyet adott esetben súlyosbíthat H. pylori fertőzés is (a biopsia részben ennek kimutatására történt). A nyombél ép. Leírása alapján a Zimpax terápia tényleg nem volt igazán hatásos, az újonnan kapott kombináció újabb, erősebb savgátlót és a nyelőcső-gyomor motilitását elősegítő szert is tartalmaz. Emelett nem szaba elfelejteni, hogy gyógyulás igazán az életmód rendezésétől várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezés, szénsavas italok kerülése, ágyban fejvég megemelése, Salvus vizes ivókúra, hasűri nyomás csökkentése (fogyás) és nem utolsó sorban a stressz megfelelő feldolgozása.

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.


        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-07-14 12:07:38; Megválaszolva: 2009. július 14., 12:07

        Tudjon meg többet: rekeszsérv

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2013-ban hosszú és nehéz időszak és egy H2 kilégzési teszt után kiderült,hogy kontaminált vékonybél szindrómám és magas laktózintolarenciám lett.A gasztroenterológus felírta a Normixot,és azt az utasítást...
        Előző hét vasárnap versenyen voltam(asztalitenisz)és szívdobogás érzésem volt emellett én úgy éreztem magas a pulzusom(Nem mértem).A gyomrom is rossz volt(ilyen émelygés hányinger)A verseny végére elmúlt.Hétfőn oldalt szúrt be meg a...
        Kedves Nóra! Idén január végén helicobacter fertőzésre szedtem antibiotikumot. kérdésem lenne, hogy mikor érezhetek javulást. Először az esomeprazol nevű gyógyszert szedtem, majd egy hete reggel a raniditin 150mg és este a rabemon 20 mg-ot...
        Tisztelt Doktor Úr! Emésztési, illetve széklet ürítési problémával fordulok Önhöz. Általában naponta egyszer van székletem, mely normál állagú, viszont az elmúlt hetekben többször megmarad a székelési inger. Néha van még széklet,...
        Tisztelt Doktor Úr! Lányom Fallot tetralógia betegséggel született, melyet 9 hónaposan műtéttel korrigáltak, azóta tünetmentes. Azóta megfázás tünetén kívül egyéb betegsége nem volt. Ma 18 évesen gasztroenterológushoz járunk 4.hónapja...
        Tisztelt Doktor Úr! 2-3 éve tartanak a következő panaszaim: Tejtermékektől puffadás, hasmenés. Egyéb allergia miatt lettem tesztelve, ott kiderült, hogy laktózra nem vagyok érzékeny, de ha laktóz mentes tejet iszom, akkor hasmenés nincs, csak...
        Tisztelt Doktor Úr! Az emésztésem valahogy nem akar helyreállni,nem tudja rendesen lebontani az ételeket,enzimhiányos állapot,emésztetlen a széklet, a vastagbél enyhén be van gyulladva, sokáig szorulásos állapot, majd hasmenés,bélkorgás, ha...
        Tiszetelt Doktot Úr! A problémám kb 3 éve fennáll. Többször voltam orvosnál, aki először gastritist, refluxot, majd ibs-t állapított meg. Volt gyomor és végbéltükrözésem ami mindkettő negatív. Végeztek kilégzéses tesztet Helicobacterre...
        Tisztelt Doktor Úr! A mai napon csináltattam egy teljes vérképet, amiben Helikobakter antitestet is néztünk. 1.97 lett az eredményem, ami majdnem a duplája a normálnak. Mivel sajnos régen több étkezési betegségem is volt (anorexia, bulímia),...
        Tisztelt Doktor úr! A kisfiam (15 éves) 3 nap alatt lefogyott 63kg-ról 56kg-ra, (magassága 183 cm) naponta 4-5-alkalommal megy wc-re, a széklete laza, színe világos. Tegnap többször is belenyilallt a hasába, majd miután evett egy banánt az...
        Jobb borda ív alatt görcsös fájdalom,teltség érzet.Nem iszom,nagyon ritkán alkalomszerűen!!Gyógyszert nem szedek rendszeresen.Viszont renszertelen étkezés ,sok száraz étel.Mi okozhatja a tul magas GGT? Köszönöm a választ!(Vizsgálatok...
        Üdvözlöm Dr. úr/Dr.Nő A problémám kb 3 hete kezdődött. 1 hónapja egy MC Donalds-ban dolgozom németországban. Olyan 1,5 hete lehettem itt mikor elkezdtem enyhe fajdalmakat érezni a köldökomtől kb 5 cm-re balra és kb 2 cm-rel feljebb....
        Üdvözlöm Doktor nő/úr, Nem régiben olyan panaszom volt, hogy hasam bal oldalán közép tájon véletlen szerűen enyhe szúró érzésem volt, naponta többször, nem állandóan, éjszaka soha. Nem megy a hasam, székletem rendben rendszeres napi 1...
        Tisztel Dr.nő! 27 éves,vékony testalkatú lány vagyok.Másodszor fordul elő nálam a végbél körüli tályog.Pár éve helyi érzéstelenítés mellett lett megnyitva,kiürült a genny és begyógyult a seb,terhesség alatt sem volt gond vele.szép...
        Hogyan lehet elkerülni a fertőzést. Milyen ételeket italokatkellkerülni? Mit ehetek ihatok?
        Szeretném megkérdezni, hogy 2 éve volt egy nyombélfekély gyanús tünetem. Gyomortükrözés nem erősítette meg, de mivel az eset után kb. két hét után volt a tükrözés esetlegesen be is gyógyulhatott, volt ilyen vélemény. Tünetmentes vagyok....
        Tisztelt Doktor úr! A problémám az lenne, hogy körülbelül 3 napja, étkezés után azonnal, gyomorszáj fájdalmat/szúrást érzek. A fájdalom nem sugárzik a hátba, sem sehova. 2014. szeptemberében diagnosztizálták nálam a refluxot, a...
        Tiszelt Dr. Úr /Nő! Egy ideje elég kellemetlen székelnem, fájdalmas, olyan mintha székrekedésem lenne, viszont a székletem nem igazán kemény vagy nem mindig. Néha előfordul, hogy után a wc papíron kis piros vér foltok jelennek meg. Mi lehet a...
        Tiszteletem!Egy hiteles véleményt szeretnék öntöl,Refluxom van és ha este vacsora után nem iszok meg egy feles házipálinkát akkor éjjel ég a gyomrom,gyógyszer nem használ számosat kipróbáltamm már.Ismerőseim azt mondják,ha minden nap 1...
        Apukám 52 éves,Novemberben csinaltak nála értágítást. Kb. azóta apukám épül lefelé, Januarban bevizesedett a lába,orrvérzése hirtelen elindult,amkit a korházban tudtak csak elállitani. Vérévételből kiderült,hogy Gamma GT-je egyik héten...