• Axialis hiatus hernia, gastritis chr.erosiva, reflux oesophagitis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Két havi Zimpax szedése után ismételt felsőpanendoscopos vizsgálaton vettem részt. Sajnos nagymértékű javulás nem következett be. A vizsgálat eredménye (részletek): A cardiagyűrű tág, kb. szilványi hiatus hernia látható, felette a nyelőcső ny.h.-ja hyperaemias. A gyomor levegőbefuvásra jól tágul, foltokban hyperaemias. Az antrumban számos erosio is látható, innen biopsia történt (az eredményét még várjuk). A pylorus kerek, szabályos. A bulbus és a duodenum leszálló szára ép. Végig epés reflux látható. Vélemény: axialis hiatus hernia, gastritis chr.erosiva, reflux oesophagitis. Jav: Pariet,Cerucal,Venter Szeretném megkérni, hogy segítsen értelmezni ezt az eredményt, mert az orvosom egy picit szűkszavú volt. Mennyire súlyos ill. mennyire kezelhető eset vagyok? Várhatok javulást a most felírt gyógyszerektől ? Válaszát köszönve, tisztelettel!

        WEBBeteg szakértő válasza a rekeszsérv témában

        Kedves Kérdező!

        Leletének jelentése: szilványi hiatus hernia: rekeszsérv, melyen át a gyomor egy kis része a mellkasba juthat, ezáltal a gyomor-nyelőcső közötti záróizom gyengül, a reflux fokozódik
        az antrumban erosiok: aró felmaródások a gyomor nyálkahártyáján, a sav illetve az epe okozta nyálkahártya-károsodás, melyet adott esetben súlyosbíthat H. pylori fertőzés is (a biopsia részben ennek kimutatására történt). A nyombél ép. Leírása alapján a Zimpax terápia tényleg nem volt igazán hatásos, az újonnan kapott kombináció újabb, erősebb savgátlót és a nyelőcső-gyomor motilitását elősegítő szert is tartalmaz. Emelett nem szaba elfelejteni, hogy gyógyulás igazán az életmód rendezésétől várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezés, szénsavas italok kerülése, ágyban fejvég megemelése, Salvus vizes ivókúra, hasűri nyomás csökkentése (fogyás) és nem utolsó sorban a stressz megfelelő feldolgozása.

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541

        Kérdés: 2009-07-14 12:07:38; Megválaszolva: 2009. július 14., 12:07

        Tudjon meg többet: rekeszsérv

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr! Nemrégiben észleltem (kb2hónapja) a problémát. Bármiről legyen szó : alma,körte,zöldségek pl.:brokkoli,paprika,paradicsom(nyersen,párolva),főtt tojás,stbstb. minden puffaszt! Ez a jelenség leginkább esti időszakban jelentkezik....
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A napokban jelentkezett a panaszom, mely a következő: tegnapelőtt egy este háromszor ment a hasam, és ez azóta is tart, napi egyszer. Alkalomadtán felpuffadok, és úgy érzem, hogy a gyomrom szétakarna pukkanni, utána...
        Tisztelt Doktor Úr! Még vannak köveim. A kórházban a kezelőorvos azt mondta, hogy az első 8 hétben biztos, hogy nem fognak megműteni a hasnyálmirigy gyulladás miatt. Illetve azt is mondta, hogy várhatok a műtéttel a szoptatás végéig. De...
        Tisztelt Doktor Ur! 1 eve elkezdett viszketni a vegbelnyilasom foleg ejszakankent majd kesobb szurt es csipett is majd elmult de kesobb ujra elojott. Elmulik 3 het alatt kb. majd van amikor 2 het mulva van amikor 3 honap mulva visszajon. 2 szer voltam azota...
        Heti rendszerességgel sportolok (futás - konditerem), és emiatt (próbálok) fehérjedúsan táplálkozni. Napi 2g/testsúly fehérjét szoktam bevinni, amely hogy meglegyen, edzés után, reggel, valamint ha este éhes vagyok, megiszok egy adag tejsavó...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Végleges ileostomával élek és több, mint tíz éve van colitis ulcerosa mellett kialakult primer schlerotiáló colangitisem. Az ALP-értékeim gyógyszerszedés mellett 600 és 1000, a GGT-értékek 180 és 350 között...
        Édesanyám 60 éves, 2,5 hónapja történt tragédia a családban, papám bekerült a kórházba, majd 2 hónapra rá elhunyt. Anyukája egyedül maradt, naponta jártak be papámhoz. Gondolom a körülmények is megviselték, és a stressz miatt...
        Kedves doktor úr ( nö) a barátnöm. Terhes. 2honapban. Van és szokot fájni a gyomra. Voltunk. Házi orvosnál, ö azt mondta hogy ez a terheségel elötte is fájt már neki. Irtak neki. Renni. Rágo tabletát de csak rövid idöre szünteti meg. Szedi...
        Kedves XY! 24 éves nő vagyok. Kb.1 éve kezdődött erős gyomorfájdalom étkezés után, főként reggelinél. A görcsölés maximum 5-10 percig tartott, 4-5 hét után elmúlt. Pár hete viszont újból elkezdődött. Általában reggelizés után van...
        Tisztelt doktor úr! Újfent kérném az Ön segítségét, ilyen leletek után mit javasolna, csinálna-e további vizsgálatokat arra nézve hogy mi az ok? Röviden: epe műtét után emésztési gondok, migrén, fáradékonyság, puffadás,...
        Végbéldaganat és a bal vese daganata miatt 2003 novemberében műtöttek.Majd 2005-ben, és 2012-ben agyi infarktust kaptam, majd még ott a sztrokén elzáródott jobb nyaki erem, melyet az érsebészeten megműtöttek. Rendszeres kontroll vizsgálatokra...
        Tisztelt Doktorúr!/Doktornő! 26 éves nő vagyok. Bármit eszek állandóan felpuffadok és székrekedésem van. Egész nap savanyú ételeket (paradicsomosat, eceteset), italt és gyümölcsöket kívánok. Ezeken kívül mást nem is ennék. Hiába...
        Napok óta olyan érzésem van, mintha a torkom és a gyomrom közötti szakaszon folyamatosan lenne valami (először inkább a gyomromhoz közelebb éreztem ezt, most pedig a torkomban). Egyáltalán nincs savas iz, nem mar, nem szúr, nem nyelek nehezen,...
        Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Pár hónappal ezelőtt kezdtek a panaszaim jelentkezni..Nagyon fájt a gyomrom/gyomorszáj tájékom és állandóan teltségérzetem volt...Elmentem orvoshoz,volt vérvétel,hogy lehet helicobachter okozta gyomorfekélyem...
        Tisztelt Doktornő/Úr! Holnap lesz 6 hete hogy.kórházba kerültem hasnyálmirigy gyulladással amit egy epekő okozott ami az epevezetékbe került és ott ragadt. Nem egész egy hetet voltam bent, szerencsére gyorsan gyógyultam. Azóta szigorú...
        Az lenne a problémám hogy mostanában felpuffad a hasam a szelek is nehezen távoznak és fájdalmasan.Van olyan hogy székletem is egyszer van egy héten.Nem tudom mitől lehet ez. Válaszát előre is köszönöm
        Kedves Doktor nénik/bácsik! 2011 ota gyomorgyurum van, panaszmentes vagyok. Betartom az etkezesi eloirasokat, piciket eszem jol megragva vizzel. Elo szokott fordulni, hogy surubb a nyalam es nem megy le a folyadék - de a szilard taplalék igen. Pár napja...
        Kedves Doktor Úr! Egy kisebb és egy nagyobb, 3 hete még vérzékeny belső aranyeret diagnosztizáltak nálam (II. szintűt). A vérzés akkor egy hét alatt elmúlt, további két hét alatt pedig a gyulladás is. Posterisan végbélkúpot, kenőcsöt...
        Tisztelt dr. Úr/nő! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy egy hete fajdalmat érzek a a hasamban.vasárnap erre keltem.probaltam elmulasztani szodabikarbona stb mert nem tudtam mitol van.vartam az orvossal keddig hatha elmulik de nem.pontos helyét...
        Üdvözlöm Azzal a problémával fordulok Önhöz hogy végtagtörésem miatt veralvadasgátló injekció kell alkalmaznom és a napokban a széklet ürítés közben fájdalmat éreztem a végbélnyílásomnál és vérzett is azóta a fájdalom jelen van...